Anslut dig till vårt nätverk!

invandring

Vad kostar det att hålla medlemsländerna utanför EU:s gränslösa zon

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Med start 31 marsst Sydösteuropas Bulgarien och Rumänien blev delvis medlemmar i det gränsfria Schengenområdet. De två blivande nationerna har försökt ta sig in i flera år för att bli fullvärdiga medlemmar, men deras ansträngningar stoppades nyligen av Nederländerna och Österrike.

Schengenavtalet utgör höjdpunkten för den fria rörligheten inom Europeiska unionen.

Hur påverkar detta EU och dess medlemsländer?

Smakämnen Europaparlamentet har publicerat ett pressmeddelande betonar den ekonomiska bördan av att hålla båda länderna utanför Schengen.

Rumänien förlorar 2 miljarder euro årligen , enligt lokala rederier. Bulgariens finansminister hävdar att förlusten från Bulgariens försenade medlemskap i euroområdet och Schengen är mellan 4 % och 5 % av landets BNP. Uppgifterna har varit tillgängliga i flera år och använts över hela linjen i Bryssel under de många debatterna om ämnet.

Varför är inte Bulgarien och Rumänien fullvärdiga medlemmar i Schengen?

Annons

Rumänien och Bulgarien fick i mars tillträde till Schengenområdet endast för luft- och sjögränser. Det kom också efter en lång period av avslag.

Medan EU:s tungviktare som Tyskland och Frankrike uttryckte sitt stöd för att Bulgarien och Rumänien ska bli fullvärdiga medlemsländer, bröts enhälligheten av det holländska parlamentet i slutet av 2022 och uppmanade den tidigare premiärministern Mark Rutte att lägga sitt veto mot de två ansökningarna som argumenterade för förekomsten av korruption och organiserad brottslighet.

Ännu ett veto kom från Österrike efter att förbundskansler Karl Nehammer sagt att ett utvidgat Schengenområde skulle göra österrikare oförmögna att hantera en ny tillströmning av migranter. Varken Bulgarien eller Rumänien har en gemensam gräns med Österrike.

Tjänstemän i Bukarest och Sofia gråter fult över dåvarande vetot och anklagade Österrike och Nederländerna för orättvis behandling och dubbelmoral.

Europaparlamentets representant Alin Mituţa säger att "Rumänien går in i Schengen när det kom in i EU – med hälften av sina rättigheter och med ytterligare krav".

Den rumänske parlamentsledamoten Cristian Terheş kritiserade Österrikes upprepade veto mot Rumänien och sa att att ha kontroller på plats vid landgränserna bara kan ha en negativ inverkan på den rumänska ekonomin.

"Österrike kränkte Rumäniens rättigheter och blockerade Rumäniens inträde i Schengen". MEP fortsätter med att säga att genom dessa upprepade avslag "överträds EU-anslutningsfördraget undertecknat av Rumänien och Österrike ges ensamrätt att bestämma när vårt land ska gå in i Schengen med landgränser".

Även efter den 31st på inträdesdatumet i mars genomförde flygplatser fortfarande passkontroller för rumänska medborgare, ett faktum som Vasile Blaga en annan rumänsk parlamentsledamot uppmärksammar.

När det gäller den fullständiga anslutningen till Schengen, insisterar regeringarna i både Rumänien och Bulgarien på att de uppfyllde de nödvändiga kriterierna för flera år sedan. De Europeiska kommissionen och Europaparlamentet  har uppmanat alla medlemsländer att rösta in dem och bekräftat att kandidaterna har uppfyllt alla tekniska villkor.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend