Anslut dig till vårt nätverk!

invandring

Kommer den europeiska migrationspolitiken att överleva ett nytt parlament i Bryssel?

DELA MED SIG:

publicerade

on

Av Hafed Al Ghwell, chef för North Africa Institute, SAIS, Johns Hopkins University

Om man ska tro opinionsundersökningar kan en potentiell uppkomst av ett mer inflytelserik högerblock inom EU-parlamentet få betydande konsekvenser för EU:s migrationspolitik. Historiskt har högerextrema partier kampanjat på stränga immigrationsplattformar och förespråkat strängare gränskontroller och strängare asylpolitik. En betydande närvaro av dessa partier i Europaparlamentet skulle sannolikt resultera i mer robusta debatter och möjligen politiska förändringar som återspeglar deras hårda ställningstaganden när det gäller migration.

Med tanke på ökningen av asylansökningar som rapporterats av Eurostat och det stora inflödet av ukrainska flyktingar sedan konflikten började, är migration fortfarande en framträdande fråga inom EU. Men extremhögerns inflytande kommer till stor del att bero på deras förmåga att bilda ett sammanhållet block och på deras relationer med andra politiska grupper i parlamentet. I scenarier där centristiska och till och med centralhögerpartier antar hårdare migrationspolitik, skenbart för att spegla deras högerextrema motsvarigheters attraktionskraft, kan lagstiftningsresultatet luta mot mer restriktiva åtgärder, i linje med den politik som förespråkas av högerextrema partier. Detta verkar vara ett strategiskt drag av vissa mainstream-partier när de försöker dra nytta av de valfördelar som observerats i fall som det danska socialdemokratiska partiet under Frederiksen.

Extremhögerns fokus på migrationsfrågor ger genklang hos en delmängd av de europeiska väljarna som uppfattar EU:s hantering av migration som otillräcklig. Ökningen av högerexploateringar och genomförandet av hård linjepolitik betyder inte nödvändigtvis ett slut på migrationen utan snarare ett mer kontrollerat och selektivt tillvägagångssätt. Detta perspektiv överensstämmer med Italiens Georgia Melonis ansträngningar att säkra avtal med nordafrikanska länder, vilket illustrerar att direkt utländskt engagemang är en del av den bredare strategin för att hantera migrationsströmmar vid deras källa.

Men extremhögerns inställning till migration kan testa strukturen för den europeiska sammanhållningen. Europeiska unionen frodas på sina grundläggande principer om solidaritet och kollektiv styrning, men divergerande nationell politik som drivs av högerideologi kan anstränga den inomeuropeiska. När EU blickar framåt mot migrationspakten, som betonar samarbete, kan den oenighet som sås av hårdföra invandringsståndpunkter visa sig vara kontraproduktiv för det frivilliga system pakten föreställer sig.

Även om migrationspakten beskriver åtgärder som syftar till att effektivisera och hantera migrationsströmmar mer effektivt, kan genomförandet av denna politik bli fragmenterad i ett landskap där enskilda medlemsländer, påverkade av högerpolitiken, driver sina egna agendor. Denna utmaning förvärras av EU:s rättsliga struktur, där avsevärd makt över invandringspolitiken kvarstår hos medlemsstaterna snarare än EU:s 

Den yttersta effekten på den europeiska sammanhållningen och hanteringen av migrantströmmar kommer att formas av de högerextrema partiernas förmåga att bilda inflytelserika koalitioner inom Europaparlamentet och att förena sin politik med befintliga EU-rättsliga ramar och åtaganden.

Annons

För nyfikna ögon i nordafrikanska huvudstäder kan en ökande lutning åt höger i Europaparlamentet avsevärt förändra dynamiken i förbindelserna mellan EU och Nordafrika, och cementera en mer transaktionell och pragmatisk strategi för att hantera migrationsfrågor och bredare geopolitiska intressen. Denna tendens skulle luta mot ett politiskt ramverk som prioriterar strikt invandringskontroll framför bredare överväganden om mänskliga rättigheter och kan leda till att EU engagerar sig mer öppet med regimer som har tvivelaktiga erfarenheter av mänskliga rättigheter.

Enskilda EU-medlemsstater, drivna av nationell valpolitik och inflytande från högerextrema partier, kan komma att driva sina egna bilaterala avtal med nordafrikanska länder som ett snabbt sätt att stävja migranters ankomster. Detta tillvägagångssätt skulle undergräva EU:s kollektiva förhandlingsstyrka och enade röst som uttrycks av Bryssel. 

Detta splittrade tillvägagångssätt riskerar att skapa ett lapptäcke av avtal som kan vara effektiva på kort sikt för att minska migranters ankomster till specifika länder men som är mindre effektiva ur ett holistiskt, långsiktigt perspektiv. Genom att nedprioritera mänskliga rättigheter och demokratisering riskerar EU dessutom att möjliggöra autokratiska tendenser i nordafrikanska regeringar, eftersom de kan få europeiskt stöd utan betydande påtryckningar för att förbättra styrelseformer eller mänskliga rättigheter.

Effekterna av detta paradigmskifte kommer främst att påverka migranter och flyktingpopulationer mest. För dessa grupper kan ett EU som är mer anpassat till högerextrema ideologier och mindre bekymrat över mänskliga rättigheter innebära hårdare resevillkor, strängare gränskontroller och färre möjligheter till legal vidarebosättning eller asyl. Ökat samarbete med autokratiska regimer kan också innebära att migranter som flyr från förföljelse eller konflikter i sina hemländer kan finna nordafrikanska transitländer mindre gästvänliga och farligare, vilket potentiellt kan fånga dem i cykler av internering eller tvinga dem tillbaka till fientliga miljöer utan tillräckligt skydd.

Dessutom kan lokalbefolkningen i nordafrikanska länder också uppleva negativa effekter. Eftersom EU-stöd kan bli alltmer beroende av migrationskontroll snarare än bredare utvecklingsmål, kan frågor som ekonomisk utveckling, utbildning och hälsovård få mindre uppmärksamhet. Detta skulle kunna förvärra grundorsakerna till migration som fattigdom och instabilitet, vilket ironiskt nog leder till mer migrationstryck på lång sikt.

Genom att snävt fokusera på att hejda flöden och engagera sig i autokratiska regimer utan att driva på för bredare reformer riskerar EU inte bara sitt rykte som en förkämpe för globala mänskliga rättigheter utan också effektiviteten och hållbarheten i sin migrationspolitik.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend