Anslut dig till vårt nätverk!

Internationella valutafonden (IMF)

IMF godkänner ett lån på 15.6 miljarder dollar i Ukraina, en del av ett globalt program på 115 miljarder dollar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Internationella valutafonden sa på fredagen (31 mars) att dess styrelse godkände ett fyraårigt låneprogram på 15.6 miljarder dollar för Ukraina, en del av ett globalt paket på 115 miljarder dollar för att stödja landets ekonomi när det bekämpar Rysslands 13 månader gamla invasion.

Beslutet banar väg för en omedelbar utbetalning på cirka 2.7 miljarder dollar till Kiev, och kräver att Ukraina genomför ambitiösa reformer, särskilt inom energisektorn, sade fonden i ett uttalande.

EFF-lånet (Extended Fund Facility) är det första stora konventionella finansieringsprogrammet som godkänts av IMF för ett land som är inblandat i ett storskaligt krig.

Ukrainas tidigare långfristiga IMF-program på 5 miljarder USD avbröts i mars 2022 när fonden tillhandahöll 1.4 miljarder USD i nödfinansiering med få villkor. Det gav ytterligare 1.3 miljarder dollar under ett "food shock window"-program i oktober förra året.

En IMF-tjänsteman sa att det nya paketet på 115 miljarder dollar inkluderar IMF-lånet, 80 miljarder dollar i utfästelser om bidrag och förmånliga lån från multilaterala institutioner och andra länder, och åtaganden om skuldlättnader till ett värde av 20 miljarder dollar.

Ukraina måste uppfylla vissa villkor under de kommande två åren, inklusive åtgärder för att öka skatteintäkterna, upprätthålla växelkursstabilitet, bevara centralbankernas oberoende och stärka insatserna mot korruption.

Djupare reformer kommer att krävas i den andra fasen av programmet för att förbättra stabiliteten och tidig återuppbyggnad efter kriget, återgå till förkrigstidens finans- och penningpolitiska ramar, stärka konkurrenskraften och ta itu med sårbarheter i energisektorn, sade IMF.

Annons

En högt uppsatt amerikansk finanstjänsteman sa att programmet var "riktigt solid" och inkluderade åtaganden från ukrainska myndigheter att uppnå 19 strukturella riktmärken bara under nästa år.

IMF:s förste vice verkställande direktör Gita Gopinath sa att programmet stod inför "exceptionellt höga" risker och att dess framgång berodde på storleken, sammansättningen och tidpunkten för extern finansiering för att hjälpa till att täppa till finanspolitiska och externa finansieringsluckor och återställa Ukrainas skuldhållbarhet.

"Rysslands invasion av Ukraina fortsätter att ha en förödande ekonomisk och social effekt", sade hon och lovordade de ukrainska myndigheterna för att de upprätthållit "övergripande makroekonomisk och finansiell stabilitet" trots krigets påfrestningar.

Beslutet formaliserar ett IMF-avtal på personalnivå som nåddes med Ukraina den 21 mars som tar hänsyn till Ukrainas väg mot anslutning till Europeiska unionen efter kriget.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskiy välkomnade den nya finansieringen.

"Det är en viktig hjälp i vår kamp mot rysk aggression", sa han på Twitter. "Tillsammans stödjer vi den ukrainska ekonomin. Och vi går framåt mot seger!"

USA:s finansminister Janet Yellen, som under det senaste året drivit hårt för att säkra IMF:s finansieringspaket och gjorde ett överraskande besök i Ukraina i februari, sa att paketet skulle bidra till att säkra landets ekonomiska och finansiella stabilitet och lägga grunden för en långsiktig återuppbyggnad .

"Jag uppmanar alla andra officiella och privata fordringsägare att gå med i detta initiativ för att hjälpa Ukraina när det försvarar sig från Rysslands oprovocerade krig", sade hon i ett uttalande. "USA kommer att fortsätta att stå vid Ukraina och dess folk så länge det tar."

IMF sa att internationella finansinstitutioner, företag inom den privata sektorn och de flesta av Ukrainas officiella bilaterala borgenärer och givare stödde en tvåstegsprocess för skuldbehandling för Ukraina som inkluderar adekvata finansieringsgarantier om skuldlättnader och förmånlig finansiering under och efter programmet.

Det breda stödet lugnade IMF, sa den höga finanstjänstemannen och tillade: "Det var verkligen till hjälp för dem att se att vi verkligen menar att vara där under lång tid."

LÄNGRE KRIGSCENARIO

IMF-tjänstemannen Gavin Gray berättade för reportrar att fondens grundscenario antog att kriget skulle avvecklas i mitten av 2024, vilket resulterade i det beräknade finansieringsgapet på 115 miljarder dollar, som skulle täckas av de multilaterala och bilaterala givarna och fordringsägarna.

Fondens "nedåtscenario" såg att kriget fortsatte till slutet av 2025, vilket öppnade ett mycket större finansieringsgap på 140 miljarder dollar som skulle kräva att givarna grävde djupare, sade han.

Gray sa att programmet hade utformats för att fungera, även om ekonomiska omständigheter var "avsevärt värre" än baslinjen. Han sa att länderna som tillhandahåller finansieringsförsäkringar hade gått med på att arbeta med IMF för att säkerställa att Ukraina kunde betala sin skuld till IMF om större summor skulle behövas.

Ukraina kommer att möta kvartalsvisa granskningar med början så tidigt som i juni, sade han.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend