Anslut dig till vårt nätverk!

Rättsliga och inrikes frågor

Det är dags att det pågående rättegångsmissfallet på Seychellerna tar slut

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Seychellernas nationalförsamling presenterade den 6 maj sin åttonde del av lagstiftning det här året. Enligt den föreslagna lagstiftningen, som ska röstas om den här veckan, "Syftet med detta lagförslag är att klargöra befogenheterna för antikorruptionskommissionen ... såväl som penningtvättsbrott som begåtts före antagandet av anti-penningtvätt och penningtvätt. Lagen om att motverka finansiering av terrorism”. Även om det till synes är en viktig del av lagstiftningen, som med det mesta, är det bekvämt undvikade sammanhanget ännu viktigare – skriver Jessica Reed.

Samma dag som denna lagstiftning föreslogs tog Seychellernas regering det betydande steget att frisättande några av dem som hålls fängslade i samband med det största korruptionsfallet landet någonsin känt. De Vid härrör från 50 miljoner US-dollar som donerades av Förenade Arabemiraten till Seychellerna 2002, och för vilka nu 9 personer har arresterats och hållits under mer än ett halvår anklagade för att ha stulit oräkneliga belopp. Allt detta utan att konkreta anklagelser riktades mot dem i sju månaders frihetsberövande och underlättats av borgen som antingen fastställdes oförlåtligt hög eller upprepade gånger nekat.

Att bevittna frisläppandet av några av de misstänkta mot borgen, tillsammans med att driva fram denna nya lagstiftning, hjälper oss dock att förstå regeringens verkliga avsikter. Det är uppenbart att 2020 års lag mot penningtvätt och bekämpning av finansiering av terrorism är otillräcklig för att åtala de anklagade. Enligt Seychellernas nyhetsbyrå, "Ändringarna som föreslagits till AMLFT kommer att tillåta ACCS att utreda och åtala penningtvättsbrott som begåtts före antagandet av lagen". Lagändringen syftar därför till att skapa förutsättningar som möjliggör åtal efter det att det påstådda brottet redan har begåtts.

Känd som ex post facto lagstiftning, även om sådana lagar tillåts flyttas genom parlamentet, särskilt i länder som följer Westminsters regeringssystem, implementeras detta nästan aldrig baserat på den mycket grundläggande juridiska principen om nulla crimen sine lege eller "inget brott utan lag". Faktum är att i nästan varje demokratiskt land som följer rättsstatens principer kan och bör de anklagade inte ställas inför åtal eller straff utom för en handling som kriminaliserades enligt lag innan de utförde handlingen i fråga.

Om något, i fall som dessa länder skulle vanligtvis välja att tillämpa principen om lex mitior. Förenta nationernas internationella återstodsmekanism för tribunalen listor en rad sådana fall på sin webbplats, den huvudsakliga är att om den lag som är relevant för de brott som den tilltalade har begått har ändrats, bör den mindre stränga lagen tillämpas. Detta är uppenbarligen inte principen som tillämpas i det aktuella fallet, där regeringen och rättsväsendet i Seychellerna istället försöker ändra en lag som inte fanns när de anklagade greps, inte heller när det påstådda brottet begicks.

Istället är det hög tid att Seychellernas regering under ledning av Wavel Ramkalawan tar ansvar och ber om ursäkt för det grova rättegångsfelet som har pågått under de senaste sex månaderna. Bara förra veckan såg världen med vördnad på en colombiansk general och nio andra militära tjänstemän offentligt erkänd att utföra krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. De talade direkt till familjerna och tog ansvar för vad de hade gjort och söker för närvarande ett sätt att gottgöra sina handlingar och låta landet gå framåt.

Även om det i fallet med Seychellerna inte begicks mordet, och fallen är mycket olika, har regeringen i praktiken förstört rykte, försörjning och familjer för 9 medborgare av landet, av vilka några redan godkändes i en tidigare statlig utredning. Det här är inte handlingar som bör förbli ostraffade, och till skillnad från det sätt som ärendet hanteras på nu kommer det att vara upp till en verkligt opartisk domstol att fastställa skadeståndet till offren för regeringens agerande. Regeringen har istället letat efter sätt att fördubbla sina handlingar genom att anta den diskuterade lagen i nationalförsamlingen och fortsätta att hålla några av de anklagade för liknande tvivelaktiga terrorism och vapeninnehav avgifter.

Annons

Den internationella advokatbyrån Kobre och Kim, som representerar några av de anklagade, sammanfattade detta väl och sa: "Efter nästan sex månader har ACCS erkänt att det saknar laglig befogenhet att åtala många av dessa brott och gick med på att lösa borgen för alla misstänkta i deras landmärkesåtal. Trots ACCS erkännande att den inte har någon laglig befogenhet att ha åtalat större delen av sitt fall, vägrade domstolen att avfärda anklagelserna så att regeringen kunde anta nya lagar till förmån för ACCS. Denna handling av rättsliga övergrepp belyser de farhågor som vi har tagit upp om att det inte finns någon maktfördelning mellan rättsväsendet och regeringen. Under tiden fortsätter denna politiskt motiverade visningsrättegång att sakna trovärdiga bevis på att de anklagade gjort sig skyldiga till fel och den innehåller en fullständig frånvaro av vederbörlig process. ACCS:s agerande är djupt oroande och vi ifrågasätter om de överensstämmer med de grundläggande standarder som förväntas i ett land som säger sig följa rättsstatsprincipen”.

Det internationella samfundet har hittills varit tyst i denna fråga, trots internationella lagar och konventioner som uppenbarligen kränks, inklusive europeisk Konventionen om mänskliga rättigheter och artikel 15 i Internationell Covenant on Civil and Political Rights, som ratificerades av Seychellerna 1992. Trots goda avsikter med sådan lagstiftning, vad är de värda om de principer de bygger på inte står upp för när de kränks.

Endast genom att offentligt hålla ansvariga ansvariga kommer effektiv förändring att ske. Som man såg när regeringen nyligen släppte ett antal av de misstänkta mot borgen, ligger själva fallet, även enligt de normer som fastställts av det seychelliska rättssystemet, på tunn is. Det är människorättsorganisationernas uppgift, internationella lagstiftare i Storbritannien och EU som följer utvecklingen noga och de som brinner för upprätthållandet av rättvisa att ta en bestämd ställning mot den rättegångsvilla som för närvarande äger rum på Seychellerna.    

Jessica Reed är en frilansande politisk redaktör och deltidsjournalist med en examen i politik och internationella relationer. En ivrig aktivist från Dublin som tror på frihet, orubblig feminist och lever enligt tron ​​om "lag i tjänst för mänskliga behov"

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend