Anslut dig till vårt nätverk!

Europa-Medelhavsförbindelserna

Mötet på hög nivå anger en ny vision för hållbart fiske och vattenbruk i Medelhavet och Svarta havet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Mötet på hög nivå om den nya strategin för Medelhavet och Svarta havet ägde rum under paraplyet av FN: s livsmedels- och jordbruksorganisation (GFCM). Miljö-, havs- och fiskerikommissionären Virginijus Sinkevičius deltog i mötet tillsammans med FAO: s generaldirektör Qu Dongyu samt fiskeriministrarna för GFCM-avtalsslutande parter.

Deltagarna bekräftade sina politiska åtaganden från MedFish4Ever och Sofia-deklarationer och godkände det nya GFCM-strategi (2021-2030) i syfte att säkerställa hållbarheten för fisket och vattenbruket i Medelhavet och Svarta havet under det kommande decenniet. Kommissionär Sinkevičius sade: ”Med godkännandet av den nya GFCM-strategin har vi idag korsat en ny milstolpe på vägen mot hållbart förvaltat fiske och vattenbruk i Medelhavet och Svarta havet. Vi har kommit långt med den nya fiskeristyrningen som lanserades 2017, inom ramen för MedFish4Ever- och Sofia-deklarationerna. Ändå är vi inte i slutet av vår resa, mycket mer återstår att göra. ”

Kommissionären betonade behovet av att omedelbart börja genomföra strategin och uppmuntrade regionala partner att stödja det ambitiösa åtgärdspaket som Europeiska unionen kommer att lägga fram vid GFCM: s årsmöte i november när strategin antas formellt. Kommissionär Sinkevičius betonade vikten av att skydda biologisk mångfald för att skapa motståndskraft och lönsamhet inom fiskerisektorn. Med sina fem huvudmål kommer den nya GFCM-strategin att fortsätta bygga på tidigare prestationer. Mer information finns i nyhet.

Annons

Europa-Medelhavsförbindelserna

Att öka antalet dödsfall i Medelhavsområdet orsakar oro för UNCHR och IOM

publicerade

on

UNHCR, FN: s flyktingbyrå ​​och International Organization for Migration (IOM) är djupt störda av rapporter om ett tragiskt skeppsbrott utanför Libyens kust. Rädslan är att den senaste händelsen kunde ha tagit livet för upp till 130 personer. Gummibåten, som enligt uppgift gick ombord från Al Khoms-området öster om Tripoli, sägs ha kantat på grund av dåligt väder och stormigt hav. NGO SOS Méditerranée rapporterade att myndigheterna tog emot det första nödsamtalet på onsdag morgon. SOS Méditerranée och kommersiella fartyg sökte i området på torsdagen (22 april) bara för att upptäcka flera kroppar som svävade runt den tömda gummibåten men inga överlevande.

Detta skulle vara den största förlusten av liv som registrerats i centrala Medelhavet sedan början av året. Hittills 2021 har minst 300 andra människor drunknat eller försvunnit i centrala Medelhavet. Detta är en betydande ökning jämfört med samma period förra året, då cirka 150 personer drunknade eller försvann längs samma väg. IOM och UNHCR varnar för att fler migranter och flyktingar kan försöka denna farliga korsning när väder- och havsförhållandena förbättras och levnadsförhållandena i Libyen försämras.

I Libyen utsätts migranter och flyktingar för godtycklig frihetsberövande, mishandling, exploatering och våld, förhållanden som tvingar dem att ta riskabla resor, särskilt sjöövergångar som kan sluta med dödliga konsekvenser. Lagliga vägar till säkerhet är dock begränsade och ofta fyllda med utmaningar. UNHCR och IOM upprepar sin uppmaning till det internationella samfundet att vidta brådskande åtgärder för att stoppa undvikbara människoliv till havs. Detta inkluderar återaktivering av sök- och räddningsinsatser i Medelhavet, förbättrad samordning med alla räddningsaktörer, avslutande av återvändande till osäkra hamnar och upprättande av en säker och förutsägbar avstigningsmekanism.

Annons

Fortsätt läsa

Stöd

Sverige och Medelhavsunionen tecknar ett avtal till stöd för regional integration och samarbete i #Mediterranean 

publicerade

on

thumbnail_Fathallah-Sijilmassi-SG-Medelhavsområdet-och-Anders-Framkenberg-direktören Regional-Unit-MENA-of-SIDA-1-1024x298Den svenska utvecklingsbyrån (Sida) och UfM-sekretariatet har tecknat ett 6.5-miljoner flerårigt finansiellt avtal för att stödja UfM-kärnverksamheten till förmån för en mer hållbar och inkluderande utveckling i regionen. 

Som en tydlig signal till stöd för förbättrat regionalt samarbete och integration i Medelhavsområdet, har unionen för Medelhavsområdet sekretariat och Svenska International Development Agency (Sida) undertecknat en miljon € 6.5 flerårigt finansieringsavtal för att fördjupa och förstärka Medelhavsområdet specifika samarbetsinitiativ och kärnverksamhet främja regional dialog. Sidas stöd kommer att inriktas på Mellanöstern och Nordafrika (MENA) länder inom den bredare ramen för UfM mandat.

"Unionen för Medelhavet är ett actionorienterad organisation som syftar till att bygga och omsätta gemensamma dagordningar i regionen. Överenskommelsen med Sida är en konkret och betydande bidrag till Medelhavsunionens verksamhet och övergripande regionala insatser för de tre strategiska målen för mänsklig utveckling, stabilitet och integration. I själva verket ett exempel på effektivt partnerskap ", underströk Medelhavsunionen generalsekreterare Fathallah Sijilmassi.

"Regionens social och ekonomisk utveckling hindras av den låga nivå av ekonomisk och regional integration. Tyngdpunkten i vårt avtal med unionen för Medelhavsområdet sekretariatet är att stärka integrationen i Medelhavsområdet genom att främja och förstärka initiativ Medelhavsområdet regional dialog och samarbete på områden av särskild betydelse för utbyte av bästa praxis, främja dialogprocesser och främja den regionala dagordningen ", sade Anders Frankenberg Sidas chef för den regionala enheten för Mellanöstern och Nordafrika. Den svenska utvecklingsbyrån stöder en rad aktiviteter i regionen och har framgångsrikt samarbetat med Medelhavsområdet och projektpartner i frågor som rör styrning och finansiering samt kapacitetsuppbyggnad i samband med vatten.

I samband med det andra Medelhavsunionens regionala forum hölls i januari 23-24, 2017, utrikesministrar gav en stark politisk impuls till Medelhavsunionen genom att stödja en färdplan för åtgärder inriktade på att stärka det regionala samarbetet i Medelhavsområdet.

Unionen för Medelhavsområdet (UfM) är en unik mellanstatlig Europa-Medelhavs organisation som samlar alla 28 länder i EU och 15 länderna i södra och östra Medelhavsområdet. Medelhavsunionen är ett forum för att stärka det regionala samarbetet, dialogen och genomförandet av konkreta projekt och initiativ med påtaglig inverkan på våra medborgare, med tonvikt på ungdomar, i syfte att ta itu med de tre strategiska målen i regionen: stabilitet, mänsklig utveckling och integration.

Sekretariatet för unionen för Medelhavsområdet är plattformen för att omsätta de beslut som fattas av medlemsstaterna, genomföra strategiska regionala projekt genom en särskild metod som bygger på dynamiska multi-partnernätverk och utbyte av bästa praxis och innovativa metoder: mer än 45 regionala projekt märkt av medlemsstaterna värda över 5 miljarder €, främst inom områdena hållbar tillväxt, ungdomars anställbarhet, kvinnors egenmakt, studentutbyte, integrerad stadsutveckling, och klimatåtgärder.

Fortsätt läsa

EU

Utmaningar i Medelhavet, svartarbete och invandring EESK agenda

publicerade

on

afc8fdfbb6c3998d550c009b348107a5Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs (EESK) plenarsammanträde den 10-11 september kommer att ta itu med strategiska utmaningar i Medelhavsområdet med Maltas minister Helena Dalli. Debatterna med två företrädare för den italienska regeringen, statssekreterare Teresa Bellanova och statssekreterare Domenico Manzione kommer att fokusera på de mycket kontroversiella frågorna om invandring och odeklarerat arbete i EU. EESK kommer också att ta ställning till den sociala dialogen i Ekonomiska och monetära unionen.

Obekräftat arbete: Förhindra och avskräcka - Föredragande Palmieri och Bontea

Obeklart arbete undergräver idealen om laglighet, säkerhet, solidaritet och utgör ett hot mot social och skattemässig rättvisa, fri marknadskonkurrens och den fria rörligheten för arbetstagare i EU. EESK välkomnar inrättandet av en europeisk plattform för att hjälpa EU-länder att förebygga och avskräcka detta fenomen och uppmanar den nya kommissionen att underlätta antagandet av en gemensam strategi för detta ändamål. Mer

Annons

- Omröstning föregicks av en debatt den 10 september kl. 14 med den italienska statssekreteraren för arbets- och socialpolitik Teresa Bellanova

EU: s invandringspolitik - Föredragande Iuliano

På begäran av det italienska ordförandeskapet i EU har EESK utarbetat ett yttrande om detta mycket debatterade ämne. Tiden för endast halvhjärtade lösningar är över och EESK efterlyser en verkligt gemensam politik för invandring, asyl och yttre gränser med en medellång och lång sikt. Det bör prioriteras att undanröja hinder på arbetsmarknaden och diskriminering med hänsyn till den demografiska situationen och den åldrande befolkningen i EU: s medlemsstater. EESK uppmuntrar en global strategi för migration och mobilitet (GAMM) och ingående av balanserade och rättsligt bindande mobilitetspartnerskap. Mer

Annons
- Omröstning föregicks av en debatt den 10 september kl. 4.45 med den italienska statssekreteraren för inrikesminister Domenico Manzione

Social dialog i Ekonomiska och monetära unionen (EMU) - Föredragande Dassis

Europaparlamentet har begärt EESK: s yttrande om strukturen och organisationen av den sociala dialogen inom EMU. Social dialog är och måste förbli en inneboende del av EU: s tillväxt- och sysselsättningspolitik, särskilt i åtgärder för att övervinna krisen. Ekonomisk styrning och social integration är båda integrerade delar av att skapa tillväxt och arbetstillfällen. Social dialog kan spela en avgörande roll för att garantera hållbar ekonomisk och social återhämtning i alla EU-länder, bidra till att skapa högkvalitativa jobb och lyckas med ekonomiska och sociala reformer. Mer

Den 11 september kl. 9h30 EESK: s president Malosse kommer att vara en debatt med den maltesiska ministeren som ansvarar för social dialog, konsumentfrågor och medborgerliga friheter Helena Dalli om strategiska utmaningar i Medelhavsområdet.

EESK: s plenarsession - 10 och 11 september 2014
Charlemagne-byggnaden (Europeiska kommissionen), rum S3, Bryssel

Titta plenum här. Den fullständiga agendan finns tillgänglig här.

Andra yttranden som ska diskuteras och läggas till omröstning under plenarmötet:

  • Grönbok om mobil hälsa - Caño Aguilar
  • EU: s sjösäkerhetsstrategi - Bredima
  • EU-strategi för Adriatiska och Joniska regionen -Palmieri
  • Social investering - Rodert
  • Svar på det europeiska medborgarinitiativet "Vatten och sanitet är en mänsklig rättighet! Vatten är en allmän nytta, inte en vara "'- Le Nouail Marlière

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend