Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

EU gör dåliga framsteg när det gäller milstolpar för att skapa ett friskt hav till 2030

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den 13 juni vid ett event i EU Ocean Week publicerade sex icke-statliga organisationer sin bedömning av EU:s framsteg för att säkra ett friskt hav till 2030 – det mål som satts upp av Blue Manifesto. Analysen avslöjar att EU gjort små framsteg under det senaste året för att uppnå de nödvändiga målen som beskrivs i det blå manifestet.

Av åtta politiska milstolpar som skulle uppnås i slutet av 2021 var endast en helt uppfylld, tre milstolpar uppnåddes inte, två uppnåddes endast delvis och två andra hade otillräckliga framsteg för att fastställa ett resultat. Än värre är att tre 2020-milstolpar nedgraderades mot bakgrund av den fortsatta politiska utvecklingen 2021, vilket gjorde det reviderade totala resultatet för 2020 mer negativt än vad som ursprungligen rapporterades(3). Knappa politiska ambitioner och förseningar i policyprocessen - delvis på grund av Covid-19-pandemin - visade sig vara de viktigaste orsakerna till dåliga framsteg.

Exempel:

  • Lagstiftningen som antagits av EU för att förhindra plastföroreningar anger en uppmuntrande väg till övergången från engångsplast. Men milstolpen har inte uppnåtts helt. I själva verket gjorde medlemsstaterna bara det absoluta minimum under införlivandet i nationell lagstiftning, vilket sänkte ambitionen med den ursprungliga politiken. Dessutom försenades också den övergripande processen.
  • På samma linje förblir bifångster av känsliga arter till största delen oadresserade. Även om vissa framsteg har gjorts för att skydda tumlaren i Östersjön, är övergripande åtgärder ännu inte tillräckliga för att skydda känsliga arter från onödiga dödsfall.
  • Medan EU:s råd strävar efter att avsevärt försvaga ambitionen i EU:s fiskekontrollförordning, har EU inte heller lyckats säkerställa att fiskesektorn följer fiske- och naturlagarna fullt ut.

"Trots det dåliga resultatet två år i rad mot målet att göra havet friskt till 2030, kan EU fortfarande ta igen förlorad tid genom att ta steget upp under de åtta kommande åren. EU står inför en utmaning där misslyckande inte är ett alternativ. Havet stöder allt liv på jorden. Och det finns inget Ocean B, säger Adam Weiss, chef för ClientEarth Ocean-programmet. Han tillade: "Vi uppmanar Europeiska kommissionen att ta tillfället i akt att återställa och skydda våra hav och hav genom att hålla ambitionen hög i den kommande naturrestaureringslagen."

I ljuset av resultaten och i väntan på EU:s kommande naturrestaureringslag, som ska publiceras den 22 juni, står de icke-statliga organisationerna bakom analysen - Birdlife Europe & Central Asia, ClientEarth, Oceana, Seas at Risk, Surfrider Foundation Europe och WWF - uppmana EU:s beslutsfattare att åta sig att återställa och skydda havet.

Grace O'Sullivan, ledamot av Europaparlamentet (De gröna), sade före evenemanget: "Vi har ont om tid för att vända strömmen på havsförstörelsen. 2022 kan bli ett avgörande ögonblick för havsbevarande och restaurering. Vi behöver att vara ambitiös och föra havet till kärnan av den politiska agendan, följa löftena i den europeiska gröna avtalet, samtidigt som de också är effektiva för att genomföra den lagstiftning som redan finns. Medlemsstaterna måste ställas till svars för sin underlåtenhet att agera om klimat- och biologisk mångfaldskriser, innan det är för sent."

Alexandra Cousteau, senior rådgivare, Oceana och medgrundare, Oceans 2050 sa: "Trots en sexfaldig ökning av Natura 6-ytan till havs under de senaste 2000 åren, har de flesta hotade marina livsmiljöerna och arterna i EU fortfarande dålig bevarandestatus . Detta, tillsammans med klimatkrisen, kräver brådskande åtgärder. EU-kommissionens förslag senare denna månad som kommer att lägga fram rättsligt bindande mål för att återställa biologisk mångfald och försämrade ekosystem måste vara tillräckligt ambitiöst för att erbjuda de välbehövliga naturbaserade lösningarna för att både hjälpa till att vända denna förlust av biologisk mångfald och bidra till att mildra klimatförändringarna."

Annons

Barbara Rodenburg-Geertsema, småskalig fiskare, Goede vissers sa: "Bra policyskapande börjar med respekt för våra hav, som en del av planeten som blottar oss och ger oss näring, tillsammans med alla andra levande varelser. Våra vatten är en gemensam källa till liv, skönhet, mat och rikedom. Havet är obegripligt, omöjligt och kan inte tas ifrån de lokala samhällena som lever med havet."

"Min generation och de kommande generationerna står i frontlinjen och står inför konsekvenserna om vi inte agerar för att skydda havet och vårt klimat. Som framhålls i rekommendationen från EurOceans ungdom och eko i det blå manifestet, behöver vi brådskande åtgärder från EU för att ta itu med föroreningar", förklarar Jessica Antonisse, ungdomsambassadör för Euroceans ungdomsnätverk, initierat 2021 av Surfrider Foundation Europe.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend