Anslut dig till vårt nätverk!

Miljö

Kommissionen uppmanar berörda parter att lämna synpunkter på förslaget till utkast till riktlinjer för statligt stöd för klimat, energi och miljö

publicerade

on

Europeiska kommissionen har lanserat en riktat offentligt samråd uppmanar alla berörda parter att kommentera den föreslagna översynen av riktlinjerna för statligt stöd för miljöskydd och energi ("Energi- och miljöriktlinjer för statligt stöd" eller EEAG). För att tillgodose den ökade betydelsen av klimatskydd kommer de reviderade riktlinjerna att gå under namnet riktlinjer för statligt stöd för klimat, energi och miljö ("CEEAG"). De föreslagna riktlinjerna innehåller också kompatibilitetsregler för flaggskeppsområden som infrastruktur för ren mobilitet och biologisk mångfald, samt resurseffektivitet för att stödja övergången till en cirkulär ekonomi. Intresserade parter kan svara på samrådet i åtta veckor fram till den 2 augusti 2021. Kommissionen har gjort en utvärdering av de nuvarande riktlinjerna som en del av Kontroll av statligt stöd.

Utvärderingen visade att de nuvarande bestämmelserna i riktlinjerna fungerar bra, de är överlag lämpliga för ändamålet och är ett effektivt verktyg när det gäller att stödja uppnåendet av EU: s miljömål och klimatmål, samtidigt som onödiga snedvridningar på den inre marknaden begränsas. Samtidigt visade utvärderingen att vissa riktade justeringar, inklusive att förenkla och uppdatera vissa bestämmelser och utvidga tillämpningsområdet för riktlinjerna till att omfatta nya områden såsom ren rörlighet och avkolning kan behövas och att de nuvarande reglerna kan behöva anpassas till kommissionens strategiska prioriteringar, särskilt de av European Green Deal, och med andra senaste ändringar i regleringen inom energi- och miljöområdena. I detta sammanhang föreslår kommissionen ett antal ändringar av de nuvarande reglerna. Utkastet till riktlinjer och all annan information om det offentliga samrådet, inklusive mer information om de föreslagna ändringarna, finns tillgängliga nätet.

Antagandet av de nya riktlinjerna planeras till slutet av 2021. Vice verkställande direktör Margrethe Vestager (avbildad), med ansvar för konkurrenspolitiken, sade: ”Europa kommer att behöva en betydande mängd hållbara investeringar. Även om en betydande andel kommer från den privata sektorn kommer offentligt stöd att spela en roll för att säkerställa att den gröna övergången sker snabbt. Så vi vill se till att våra regler om statligt stöd till klimat, energi och miljö är redo och lämpliga för den gröna övergången. De reviderade reglerna kommer att göra det möjligt för medlemsstaterna att uppfylla EU: s ambitiösa miljömål för European Green Deal, samtidigt som möjliga snedvridningar av konkurrensen minimeras. Vi uppmanar nu alla intresserade att dela sina åsikter. ” Ett fullständigt pressmeddelande finns tillgängligt nätet.

Miljö

Kommissionär Sinkevičius i Sverige för att diskutera skogar och biologisk mångfald

publicerade

on

Kommissionär Sinkevičius besöker Sverige idag (14 juni) för att diskutera kommissionens kommande EU-skogsstrategi och förslagen om EU-driven avskogning och skogsförstöring med ministrar, ledamöter av svenska parlamentet, icke-statliga organisationer och företrädare för akademin och andra aktörer. Skogsstrategin, som meddelats i 2030 biologisk mångfaldsstrategi, kommer att täcka hela skogscykeln och främja den multifunktionella användningen av skogar, i syfte att säkerställa friska och motståndskraftiga skogar som bidrar avsevärt till biologisk mångfald och klimatmål, minskar och svarar på naturkatastrofer och säker försörjning. En nyckel som kan levereras under European Green DealBiologisk mångfaldsstrategi lovade också att plantera 3 miljarder träd fram till 2030. Kommissionen syftar till att säkerställa detta år under COP 15 globala möte om biologisk mångfald ett internationellt avtal för att ta itu med naturkrisen som liknar Parisavtalet om klimat.

Fortsätt läsa

Miljö

Copernicus: Första automatiserade pollenmätningar möjliggör korskontrollprognoser i flera europeiska länder på nästan realtid

publicerade

on

Ett partnerskap mellan Copernicus Atmosphere Monitoring Service och European Aeroallergen Network har tagit det första steget för att verifiera pollenprognoser i realtid genom EUMETNET: s automatiska pollenprogram ”Autopollen”.

Vårt Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) har meddelat det första steget i ett gemensamt initiativ med European Aeroallergen Network (EAN) för automatiserad pollenövervakning i flera europeiska länder. Under överinseende av nätverket för europeiska nationella meteorologiska tjänster (EUMETNET) har olika pollenövervakningsställen utrustats med automatiserad observationsförmåga som en del av programmet "Autopollen" som leds av den schweiziska meteorologiska tjänsten MeteoSwiss. På webbplatser med automatiserade pollenobservationer kan prognoser kontrolleras i nästan realtid, medan de på andra håll endast kan utvärderas i slutet av säsongen.

CAMS, som genomförs av European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) på uppdrag av Europeiska kommissionen, ger för närvarande fyra dagars prognoser för fem vanliga pollentyper; björk, oliv, gräs, ragweed och or med sofistikerad datormodellering. Det automatiska pollenövervakningssystemet testas över 20 platser i Schweiz, Bayern / Tyskland, Serbien, Kroatien och Finland, med planer på att expandera till andra europeiska länder.

Dessa är de första rutinmässiga automatiserade pollenobservationerna som har blivit offentligt tillgängliga, vilket innebär att alla som använder CAMS-pollenprognoser, antingen via en app eller ett verktyg, eller direkt på webbplatsen, kan kontrollera de dagliga prognosuppdateringarna mot de inkommande observationerna och bedöma hur korrekt dom är. Medan systemet fortfarande befinner sig i ett tidigt skede, förutspår forskare att det kommer att hjälpa avsevärt vid utvärderingen av hur långt prognoser kan lita på. I stället för att utvärdera prognoser i slutet av säsongen tillåter platser som för närvarande är utrustade med automatiserade pollenobservationer korskontroll i nästan realtid. Längre ner på linjen av projektet hoppas CAMS och EAN att förbättra dagliga prognoser med hjälp av observationerna genom datainimileringsprocessen. Inkommande observationer kommer att bearbetas direkt för att justera startpunkten för dagliga prognoser, som det görs till exempel i numerisk väderprognos. Dessutom planeras en lansering för att geografiskt täcka hela Europa med stöd av EUMETNET.

CAMS har arbetat med EAN sedan juni 2019 för att verifiera sina prognoser med observationsdata från mer än 100 markstationer över hela kontinenten som har valts ut för deras representativitet. Genom partnerskapet har prognoserna förbättrats avsevärt.

Pollenallergier drabbar miljontals människor i hela Europa som kan reagera på vissa växter vid olika tidpunkter på året. Till exempel toppar björkpollen i april och är mer benägna att undvikas i södra Europa, men att gå norrut i juli kan innebära elände för drabbade eftersom gräs är i full blomning vid denna tidpunkt. Olivträdet är vanligt i Medelhavsländerna och dess pollen är mycket vanligt från maj till juni. Tyvärr för de drabbade finns det knappast inga "pollenfria" regioner eftersom sporer transporteras över stora avstånd. Det är därför CAMS fyra dagars prognoser är ett ovärderligt verktyg för allergiker som kan spåra när och var de sannolikt kommer att påverkas. Och de nya automatiserade pollenobservationerna kan bli en spelväxlare när systemet rullas vidare.

Vincent-Henri Peuch, chef för Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), kommenterar: ”Den nya automatiserade pollenkontrollkapaciteten som utvecklats av EUMETNET och EAN är till nytta för alla användare som kan kontrollera hur långt prognoserna är korrekta. Det är vanligt idag att verifiera luftkvalitetsprognoser i realtid, men det är verkligen banbrytande för pollen. Detta kommer också att göra den fortlöpande utvecklingen av våra prognosmodeller snabbare och på medellång sikt kan de också användas vid bearbetning av prognoser. Att veta att du kan kontrollera prognosen för dagen, eller de senaste dagarna, var korrekt är ovärderligt. ”

Dr Bernard Clot, chef för biometeorologi vid MeteoSwiss, sade: ”Det automatiska pollenprogrammet” Autopollen ”av EUMETNET är en spännande utveckling för Europa och detta är bara det första steget. Medan det för närvarande finns sex platser i Schweiz, åtta i Bayern och totalt 20 över hela kontinenten, samordnar vi utbyggnaden av nätverket för full europeisk täckning..

Copernicus är Europeiska unionens flaggskeppsprogram för jordobservation som fungerar genom sex tematjänster: Atmosfär, Marin, Land, Klimatförändringar, Säkerhet och Nödsituation. Den levererar fritt tillgängliga operativa data och tjänster som ger användarna pålitlig och uppdaterad information om vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och förvaltas av Europeiska kommissionen och genomförs i samarbete med medlemsstaterna, Europeiska rymdorganisationen (ESA), Europeiska organisationen för exploatering av meteorologiska satelliter (EUMETSAT), Europeiska centrumet för medelväderprognoser ( ECMWF), bland annat EU-byråer och Mercator Océan International.

ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus jordobservationsprogram: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS). European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 34 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en 24/7 operativ tjänst som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullständigt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) på ECMWF är en av de största av sin typ i Europa och medlemsstaterna kan använda 25% av sin kapacitet för sina egna syften.

ECMWF utökar sin plats över sina medlemsstater för vissa aktiviteter. Förutom ett högkvarter i Storbritannien och Computing Center i Italien kommer nya kontor med fokus på aktiviteter som genomförs i partnerskap med EU, såsom Copernicus, att finnas i Bonn, Tyskland från sommaren 2021.


Webbplatsen för Copernicus Atmosphere Monitoring Service kan vara finns här.

Webbplatsen för Copernicus klimatförändringstjänst kan vara finns här. 

Mer information om Copernicus. 

ECMWF: s webbplats kan vara finns här.

Twitter:
@CopernicusECMWF
@CopernicusEU
@ECMWF

Fortsätt läsa

Miljö

Frans Timmermans vid EESK: "Den europeiska gröna affären kommer att vara rättvis eller bara inte"

publicerade

on

Frans Timmermans har tillkännagett åtgärder för att skydda de mest utsatta från en eventuell utvidgning av handeln med utsläppsrätter till uppvärmnings- och transportbränslen och hörde EESK: s förslag att förbättra företagens beslutsfattande om den gröna övergången genom social dialog.

EESK: s vice ordförande Frans Timmermans välkomnade till EESK: s plenarsession på onsdagen (9 juni) och sade EESK: s ordförande Christa Schweng att EESK hade varit en trogen allierad med kommissionen i sin klimatåtgärd. Den hade stött kommissionens förslag om djärvare utsläppsminskningar fram till 2030 än ursprungligen planerat. Det hade också varit dess aktiva partner i ansträngningarna att stödja den nyblivna cirkulära ekonomin i Europa, med de två institutionerna som lanserade den europeiska intressentplattformen för cirkulär ekonomi 2017 som en resurs för banbrytande företag över hela Europa.

Nu när Europa reflekterade över hur man kunde bygga bättre efter COVID-19-pandemin, behövdes en social överenskommelse mer än någonsin för att säkerställa en rättvis grön övergång.

"Green Deal är en ambitiös tillväxtstrategi för EU att uppnå klimatneutralitet år 2050 och ge ekonomisk drivkraft", säger Schweng, "men de sociala, arbetskraftiga, hälso- och jämlikhetsdimensionerna bör stärkas för att säkerställa att ingen person, samhälle, arbetare , sektor eller region är kvar. "

Timmermans betonade att den sociala dimensionen av den gröna övergången var kommissionens främsta intresse, eftersom pandemin hade blåst ut sociala skillnader ur proportioner, vilket satte samhället "på kanten". Han beskrev huvudelementen i paketet Fit for 55 som släpptes den 14 juli.

Inbördes social rättvisa i klimatåtgärder

Paketet skulle "koppla in social rättvisa i de nya förslagen", säger Timmermans, av:

· Att dela bördan av klimatåtgärder rättvist mellan industrier, regeringar och individer, och

· Införa en social mekanism som hjälper till att mildra effekterna på de mest utsatta åtgärderna, såsom en eventuell utvidgning av handeln med utsläpp till att omfatta uppvärmning och transportbränslen.

"Var säker", sade Timmermans, "om vi tar detta steg och om hushållen möter växande kostnader som ett resultat, kommer vi att se till att en social mekanism, en klimatåtgärdsfond, finns på plats som kan kompensera för eventuella negativa effekter . "

"Vi måste skydda utsatta hushåll mot potentiella prishöjningar för uppvärmning och transportbränslen, särskilt i regioner där det inte finns några tillgängliga alternativ", säger Timmermans. "Så om vi skulle införa handel med utsläppsrätter för dessa bränslen betyder det att vi också måste ta vårt engagemang för social rättvisa ett steg längre. Alla förslag om handel med utsläppsrätter i dessa nya sektorer måste komma med ett förslag för den sociala effekten samtidigt . "

Att föra arbetarnas röst i ekvationen

Som en del av debatten hörde Timmermans EESK: s bidrag till utformningen av ett socialt avtal som är integrerat i Green Deal. Förslagen, som presenterats av föredraganden Norbert Kluge, fokuserar på starkare arbetstagares deltagande i företagens beslutsfattande och på företagens sociala ansvar.

"Social dialog är av yttersta vikt för att garantera en nära koppling mellan Green Deal och social rättvisa", säger Kluge. "Vi tror att genom att föra in arbetarnas röst kan vi förbättra kvaliteten på ekonomiska beslut som företagen fattar när de övergår till en grön modell."

"Arbetarinformation, samråd och styrelsedeltagande tenderar att gynna ett mer långsiktigt tillvägagångssätt och förbättra kvaliteten på beslutsfattandet i en ekonomisk reformagenda." sa Herr Kluge.

I en rapport från Hans Böckler-stiftelsen om hur affärer i Europa klarade sig av finanskrisen 2008-2009 visade sig företag med anställda inklusive tillsynsnämnder inte bara mer robusta utan också återhämtade sig snabbare från dess konsekvenser. De avskedade färre anställda, upprätthöll högre investeringar i FoU, registrerade högre vinster och uppvisade mindre volatilitet på kapitalmarknaden. Sammantaget var de också mer orienterade mot företagets långsiktiga intressen.

EESK betonar dock att en social affär som en väsentlig del av en grön affär inte bara är relaterad till arbete. Det handlar om inkomst, social trygghet och skattestöd för alla som behöver det, inklusive de utan någon tillgång till arbete alls.

Det behövs en aktiv arbetsmarknadspolitik tillsammans med effektiva offentliga arbetsförmedlingar, socialförsäkringssystem anpassade till förändrade mönster på arbetsmarknaden och lämpliga skyddsnät när det gäller minimiinkomst och sociala tjänster för de mest utsatta grupperna.

Läs hela texten till Timmermans tal.

Se debatten med Frans Timmermans om EESC: s Twitter-konto @EU_EESC

EESK: s yttrande Ingen Green Deal utan ett socialt avtal kommer snart att finnas tillgängligt på EESK: s webbplats.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend