Anslut dig till vårt nätverk!

Jämställdhet mellan könen

Internationella kvinnodagen: genusaspekterna av energifattigdom 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Ensamstående kvinnor kämpar mer för att betala sina energiräkningar än ensamstående män. Ta reda på mer om effekterna av den senaste levnadskostnadskrisen, Samhället.

Energifattigdom är ett betydande problem i många delar av Europa, eftersom hushållen kämpar för att betala stigande energikostnader. Eurofound data från 2022 visar att ensamstående mammor och andra ensamstående kvinnor är mer benägna att ha svårigheter att betala sina energiräkningar än ensamstående män. Detta beror ofta på lägre medelinkomster och en högre förekomst av lågavlönat, deltidsarbete eller otryggt arbete. De löneskillnaderna mellan könen i EU låg fortfarande på 13 % 2020 och har bara förändrats minimalt under det senaste decenniet. Det betyder att kvinnor tjänar i genomsnitt 13 % mindre per timme än män.

The cost-of-living crisis is having a negative impact on women’s economic and social inclusion, health and fundamental rights. It also makes it harder for women without an income or with a low income to fly övergrepp och våld i hemmet från en partner som de är ekonomiskt bundna till.

Fjärrkontroll

Parlamentet arbetar med att inrätta Social Klimatfond att se till att alla européer, särskilt de i utsatta situationer, har tillgång till energi till ett överkomligt pris. Fonden bör finansiera konkreta åtgärder för att ta itu med energi- och mobilitetsfattigdom, både på kort och längre sikt.

Kvinnors rättigheter och jämställdhetsnämnden träffade ledamöter av nationella parlament från EU-länder den 1 mars inför internationella kvinnodagen den 8 mars och diskutera genusaspekterna av energifattigdom. Utskottets ordförande Robert Biedroń är värd för mötena med gäster som Katharina Habersbrunner, från Women Engage for a Common Future och Juliana Whalgren, chef för European Anti-poverty Network. Evenemanget är en chans att utbyta information, erfarenheter och bästa praxis för att hantera energikrisen och dess sociala och ekonomiska effekter på kvinnor.

Följ evenemanget online.

Jämställdhet mellan könen 

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend