Anslut dig till vårt nätverk!

Jämställdhet mellan könen

Internationella kvinnodagen: En inbjudan till samhällen att göra bättre ifrån sig 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

I en ceremoni för att markera internationella kvinnodagen talade Nobels fredspristagare Shirin Ebadi och astronauten Samantha Cristoforetti till ledamöterna i Strasbourg, Plenum, FEMM.

Talare från politiska grupper hyllade de kvinnliga hjältarna som är en inspiration för unga flickor - till arbetande mammor som tar hand om sina familjer, de som drabbats av könsbaserat våld, kvinnliga flyktingar som flyr från krig, skolflickor i fara och kvinnorna som hjälper andra kvinnor att slåss. för deras rätt till en säker abort. På tal om fallet med aktivisten Justyna Wydrzynska, dömd till åtta månaders samhällstjänst i Polen i går för att ha hjälpt en kvinna att få tillgång till en abort, krävde några parlamentsledamöter att rätten till abort skulle läggas till i EU:s stadga om grundläggande rättigheter. De upprepade att kvinnor utanför Europa som behöver vår solidaritet inte får glömmas bort.

President Metsola sa att Internationella kvinnodagen inte bara är ett ögonblick för att uppmärksamma kvinnors och flickors prestationer över hela världen. Det bör också vara en uppmaning till handling för att stärka jämställdheten mellan könen på alla områden i vårt samhälle. President Metsola såg det som en inbjudan till samhällen att göra bättre ifrån sig, och sa: "Det är nu dags för Europeiska unionen att föregå med gott exempel - att sätta standarder för att kriminalisera våld mot kvinnor, att förbättra tillgången till rättvisa och att ratificera Istanbulkonventionen. före slutet av denna mandatperiod." Presidentens fullständiga tal finns tillgängligt här.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen berömde alla modiga iranska kvinnor som kämpar för sin "frihet att visa sitt hår eller täcka det, att studera, arbeta, älska utan att fråga om någons tillåtelse" och för att inspirera kvinnor över hela världen. Hon betonade den enorma mängd arbete som fortfarande behövs för att skydda kvinnor och lovade att uppfylla EU:s första lag om att bekämpa våld mot kvinnor. Hon tackade alla förebilder som visar unga pojkar och flickor att de kan vara vad de vill och avslutade med att säga, "det är dags för en värld av jämställdhet och rättvisa chanser, inte bara för flickor utan för oss alla".

I sitt tal betonade befälhavaren Cristoforetti att rymden är en viktig del av vardagen, som används för viktiga tjänster som miljöövervakning, katastrofinsatser och finansiella transaktioner. Hon noterade att hon var den första europeiska kvinnliga befälhavaren för den internationella rymdstationen "men absolut inte den sista", och påpekade att förra året valde Europeiska rymdorganisationen en ny klass av karriär- och reservastronauter varav över hälften är kvinnor. Förmågan att skicka människor ut i rymden bygger förtroende för att vi kan ta oss an svåra utmaningar. "Om vi ​​kan skicka människor ut i rymden finns det inget vi inte kan göra, eller hur?" Hon sa. "Låt oss ha den ambitionen i Europa. Jag har flugit till rymden två gånger - i ryska och amerikanska fordon - jag drömmer en dag om att se astronauter flyga till rymden i en europeisk."

Dr Shirin Ebadi vädjade till parlamentsledamöterna att inte vända ryggen åt protesterna i Iran, som utlöstes av mordet på den unge Mahsa Amini, där mer än 550 personer enligt uppgift har förlorat sina liv och mer än 20 000 arresterades. Ebadi beskrev den svåra situationen för fängslade journalister, advokater, författare, konstnärer, utländska aktivister och unga skolflickor, och frånvaron av ett fungerande och oberoende rättssystem. Hon upprepade demonstranternas krav på en regimändring under parollen "Kvinna, liv, frihet". Hon uppmanade demokratier att inte förbli likgiltiga inför kränkningar av mänskliga rättigheter i landet, och uppmanade dem att namnge Islamiska revolutionära vaktkåren en terroristgrupp. Hon försäkrade européerna att om demokrati etableras i Iran kommer inte bara antalet flyktingar som flyr att minska utan iranier kommer att kunna återuppbygga sitt land och skapa fred och lugn i regionen.

Klicka här att se uttalandena av Roberta Metsola, Europaparlamentets ordförande och Ursula von der Leyen, kommissionens ordförande.

Annons

För att se de politiska gruppernas reaktioner igen, Klicka här.

Uttalandena av befälhavare Samantha Cristoforetti och Dr Shirin Ebadi är tillgängliga att se igen här.

Bakgrund

Nobels fredspris tilldelades Shirin Ebadi 2003 för hennes arbete för demokrati och mänskliga rättigheter, särskilt inriktat på kvinnors och barns rättigheter.

Samantha Cristoforetti är en astronaut från Europeiska rymdorganisationen och den första kvinnliga överbefälhavaren för International Space Station Expedition 68.

Mer 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

trend