Anslut dig till vårt nätverk!

Alexei Navalny '

Sacharovpriset 2021: Parlamentet hedrar Alexei Navalnyj

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Alexei Navalnyjs dotter Daria Navalnaya (avbildad) mottog Europaparlamentets Sacharovpris för sin fängslade fars vägnar vid en ceremoni den 15 december, EU-frågor.

Alexei Navalnyj, som för närvarande avtjänar ett fängelsestraff i en tvångsarbetarkoloni i Ryssland, har varit landets ledande oppositionsfigur i mer än ett decennium, känd för sin kamp mot korruption och Kremls kränkningar av mänskliga rättigheter.

I sina inledande ord berömde parlamentets president David Sassoli Navalnyjs mod: "Han har blivit hotad, torterad, förgiftad, arresterad, fängslad, men de har inte kunnat få honom att sluta tala... Som han själv sa en gång, korruption frodas där det finns ingen respekt för mänskliga rättigheter och jag tror att han har rätt. Kampen mot korruption är också en kamp för respekten för universella mänskliga rättigheter. Det är verkligen en kamp för mänsklig värdighet, för gott styre och för rättsstatsprincipen. sa Sassoli och efterlyste Navalnyjs omedelbara och ovillkorliga frigivning.

Daria Navalnaya tog emot priset på sin fars vägnar och kritiserade dem som var ivriga att blidka diktatorer i pragmatismens intresse, och insisterade på att Europa måste förbli trogen sina ideal: "När jag skrev till min pappa och frågade, vad exakt vill du att jag ska säga i talet ur din synvinkel?, svarade han: 'Säg att ingen kan våga likställa Ryssland med Putins regim. Ryssland är en del av Europa och vi strävar efter att bli en del av det. Men vi vill också att Europa ska sträva efter sig självt, till de fantastiska idéerna som är kärnan. Vi strävar efter ett idéernas Europa, firandet av mänskliga rättigheter, demokrati och integritet."

På plats vid ceremonin i Strasbourg var Leonid Volkov, Navalnyjs politiska rådgivare, och Kira Yarmysh, Navalnyjs pressansvarige.

Den andra finalister till parlamentets Sacharovpris 2021 var afghanska kvinnor som kämpade för kvinnors rättigheter i sitt land och den bolivianska politikern Jeanine Áñez.

Om Alexei Navalnyj

Alexei Navalnyj är årets Sacharovpristagare, efter en beslut av parlamentets ordförande Sassoli och de politiska gruppledarna den 20 oktober 2021. Han blev internationellt framträdande för att ha organiserat demonstrationer mot Rysslands president Vladimir Putin och hans regering, kandiderat och förespråkat anti-korruptionsreformer.

Annons

I augusti 2020 förgiftades Navalnyj och tillbringade månader med att återhämta sig i Berlin. Han arresterades när han återvände till Moskva i januari 2021 och befinner sig nu i en straffkoloni med hög säkerhet, med mer än två år kvar att avtjäna. Navalnyj inledde en lång hungerstrejk i slutet av mars 2021 för att protestera mot hans bristande tillgång till medicinsk vård.

I juni 2021 stämplade en rysk domstol Navalnyjs organisation Anti-korruptionsstiftelsen och hans regionala kontor "extremistgrupper".

I en resolution antagen i januari 2021, krävde parlamentsledamöter att Navalnyj och alla andra personer som fängslats omedelbart och villkorslöst friges medan de protesterade för hans frigivning, och uppmanade EU-länderna att avsevärt stärka sanktionerna mot Ryssland; ett samtal de upprepades i april 2021.

Europaparlamentets Sacharovpris

Sacharovpriset för tankefrihet delas ut varje år av Europaparlamentet. Det inrättades 1988 för att hedra individer och organisationer som försvarar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Den är uppkallad efter den sovjetiske fysikern och politiska dissidenten Andrej Sacharov och består av ett certifikat och en utmärkelse på 50,000 XNUMX euro.

År 2020 delade parlamentet ut priset till demokratisk opposition i Vitryssland.

Ta reda på hur Sacharovpristagaren utses i detta infographic.

Läs mer 

Sacharovpriset 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend