Anslut dig till vårt nätverk!

Utrymme

Världens första omprogrammerbara satellit utplacerad i rymden

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En sofistikerad telekommunikationssatellit som helt kan återanvändas i rymden lanserades framgångsrikt sent i går kväll.

Eutelsat Quantum, som utvecklats under ett partnerskapsprojekt för European Space Agency Partnership med satellitoperatören Eutelsat och den främsta tillverkaren Airbus, är den första kommersiellt fullt flexibla programvarudefinierade satelliten i världen.

Annons

Satelliten - som kommer att användas för dataöverföring och säker kommunikation - lanserades ombord på en Ariane 5 -bärraket den 30 juli från Europas rymdport i Franska Guyana.

Den har sedan dess nått en geostationär bana cirka 36 000 km över jorden, där den har distribuerat sitt solsystem och kommunicerar bra med sin operatör på jorden.

Eftersom satelliten kan omprogrammeras i omloppsbana kan den svara på förändrade krav under sin livstid.

Annons

Dess balkar kan omdirigeras för att röra sig i nästan realtid för att ge information till passagerare ombord på rörliga fartyg eller flygplan. Strålarna kan också enkelt justeras för att leverera mer data när efterfrågan stiger.

Satelliten kan upptäcka och karakterisera eventuella oseriösa utsläpp, så att den kan reagera dynamiskt på oavsiktlig störning eller avsiktlig störning.

Satelliten kommer att förbli i geostationär omlopp under sin 15-åriga livslängd, varefter den säkert kommer att placeras i en kyrkogård från jorden för att undvika att bli en risk för andra satelliter.

Quantum är ett brittiskt flaggskeppsprojekt med det mesta av satelliten som utvecklats och tillverkats av brittisk industri. Airbus är huvudentreprenör och ansvarade för att bygga satellitens innovativa nyttolast, medan Surrey Satellite Technology Ltd tillverkade den nya plattformen.

Den framgångsrika lanseringen genomfördes av Ariane 5 som drivs av Arianespace (ett dotterbolag till ArianeGroup), vid Guiana Space Center i Kourou, med stöd av team från den franska rymdorganisationen CNES.

Prestandan som krävdes av Ariane 5 för denna lansering var 10,515 9,651 kg, inklusive 5 19 kg för båda nyttolasterna. Ariane XNUMX var också utrustad med en kryogen övre etapp kallad ESC-D, vars tankar förlängdes för detta uppdrag, med en total massa av scenen vid lyftning av mer än XNUMX ton.

Denna första lansering av Ariane 5 år 2021 var en dubbel framgång för Ariane -teamet eftersom den också levererade en andra telekommunikationssatellit Star One D2 för operatören Embratel, vilket bekräftar lanseringens exceptionella tillförlitlighet.

"Med denna nya framgång för Ariane 5, den första år 2021, är Arianespace glada över att kunna fortsätta sin tjänst till två av sina mest lojala kunder, operatörerna Embratel och Eutelsat", säger Stéphane Israël, VD för Arianespace. ”Detta uppdrag med två mycket innovativa satelliter ombord har bekräftat på nytt hur konkurrenskraften och tillförlitligheten hos våra lanseringslösningar tjänar våra kunders ambitioner. Vi är engagerade i deras totala tillfredsställelse. ”

ArianeGroup är ledande entreprenör för utveckling och produktion av Ariane 5 och Ariane 6 bärraketer. Företaget samordnar ett industrinätverk med mer än 600 företag (inklusive 350 små och medelstora företag).

ArianeGroup övervakar hela den industriella leveranskedjan Ariane 5, från prestandaoptimering och tillhörande studier, till produktion och uppdragsspecifika data och programvara. Denna kedja omfattar utrustning och konstruktioner, motortillverkning, integration av de olika stadierna och integrering av bärraketer i Franska Guyana.

ArianeGroup levererar en flygklar startrakett på startskivan till sitt dotterbolag Arianespace, som driver flygningen från lift-off, på uppdrag av sina kunder.

Grattis till ArianeGroup för ett viktigt bidrag till Europas prestationer i rymden med denna framgångsrika lansering.

Frankrike

Framgångsrik lansering av Unseenlabs fjärde satellit: Franska företaget har nu den mest avancerade konstellationen inom området RF -signalavlyssning från rymden

publicerade

on

Unseenlabs, Europas ledare inom satellitbaserad radiofrekvens (RF) geolokalisering av fartyg till sjöss, har framgångsrikt distribuerat den fjärde satelliten i sin flotta. Tisdag morgon klockan 1:47 UTC (3:47 fransk tid) placerade Arianespaces VEGA-lanseringsfordon Unseenlabs BRO-4 (Breizh Reconnaissance Orbiter-4) nano-satellit i en solsynkron bana på en höjd av (ungefär) 551 km, via flyg VV19. Unseenlabs, en banbrytande fransk ny rymdstart, lanserade framgångsrikt sin första satellit (BRO-1) i augusti 2019.

Två år senare har den nu den mest avancerade konstellationen inom sitt område. I själva verket bygger företaget en konstellation av satelliter dedikerade till radiofrekvens geolokalisering som gör att kunder kan övervaka och spåra signaler från fartyg till sjöss. Ansökningarna sträcker sig från att förse rederier med uppdaterad fartygsposition, till att ge regeringar verktyg för att bekämpa olagligt fiske. Unseenlabs serviceprestanda ökas flera gånger för varje ny lansering. Den framgångsrika lanseringen av BRO-4 bekräftar återigen det franska företagets ledande status. Unseenlabs sa den 27 april att det hade samlat in 20 miljoner euro för att hjälpa det att växa sin konstellation till mellan 20 och 25 satelliter år 2025.

Denna fjärde lansering bekräftar också europeiskt kunnande: genom att välja att samarbeta med den franska gruppen Arianespace skickar Unseenlabs ett kraftfullt budskap till alla aktörer inom det nya rymdindustrin och den europeiska rymdindustrin. Sådana samarbeten måste uppmuntras under de närmaste åren för att garantera Europas suveränitet på detta område. Om Unseenlabs Unseenlabs grundades 2015 och är ett innovativt företag med franskt ursprung, en europeisk ledare inom satellitbaserad RF-geolokalisering av fartyg till sjöss. Dess egenutvecklade satellitteknik ombord möjliggör geolokalisering av alla fartyg till sjöss i nästan realtid, till närmaste kilometer, från en enda nano-satellit.

Annons

Unseenlabs förser ett brett spektrum av maritima intressenter med korrekta och aktuella uppgifter om fartygspositioner, vilket möjliggör bättre övervakning av aktiviteter till sjöss. Oavsett om det är för att tillgodose maritima företags behov av data eller för att hjälpa institutioner och organisationer att bekämpa olagliga och miljömässiga beteenden, såsom olagligt fiske eller olaglig avfallsdumpning, är tjänsten Unseenlabs ett verktyg för att betjäna haven.

Annons
Fortsätt läsa

estland

Estland ska gå före i syreproduktionen på Mars i nära samarbete med European Space Agency

publicerade

on

European Space Agency (ESA) och National Institute of Chemical Physics and Biophysics (NICPB) i Estland har tecknat ett partnerskapsavtal för undersökning av den elektrokemiska uppdelningen av CO2 för kol- och syreproduktion under Mars -förhållanden. Avtalet kommer vid en spännande tid där loppet för mänsklig utforskning av Mars hittills har delats mellan världens ledande supermakter. Estland, med sina 1.3 miljoner invånare, kommer också in i Mars -spelet nu.

Estniska forskare som leds av NICPB: s energiteknologilaboratorium har föreslagit en studie för att utveckla en reaktorteknologi där CO2 delas elektrokemiskt i fast kol och gasformigt syre, som sedan separeras och lagras. Tekniken som används för denna process är smält salt koluppsamling och elektrokemisk transformation (MSCC-ET) där CO2 molekyl bryts upp via en karbonatsaltelektrolyt. På Mars kan det vara en lösning på två problem: energilagring och syreproduktion. Ännu mer eftersom förhållandena är perfekta eftersom Mars atmosfär består över 95% av koldioxid med bara cirka 0.1% syre.

ESA och NICPB har kommit överens om att ställa sina respektive kompetenser och faciliteter till varandras förfogande för att testa MSCC-ET: s livskraft för användning på Mars och utveckla en reaktor som kan fungera både som energilagring och syregenereringsanordning. "Det kommer att ge ett stort tillfälle för estniska forskare att bidra till europeisk rymdforskning och interagera med rymdindustrins experter för att ta nästa steg i att bebor den röda planeten", säger chefen för estniska rymdkontoret Madis Võõras.

Annons

För att aktivt stödja forskningen har ESA gått med på att medfinansiera en post-doc-studie av Dr Sander Ratso, som kommer att utföra sin forskning under 24 månader vid National Institute of Chemical Physics and Biophysics i Tallinn, och European Space Research and Technology Center i Noordwijk, Nederländerna. "Det är klart att syreproduktion och energilagring är helt nya användningsfall för den här föreslagna metoden och det finns många okända som vi kommer att möta", sade Ratso. "Men vi kan vara på väg att bli en stor vetenskaplig upptäckt för mänskligheten", fortsatte han.

Dr Ratso har försvarat sin doktorsavhandling om kolkatalysatorer för bränslecellskatoder. Han har fått flera utmärkelser och stipendier för sitt enastående arbete med att studera elektrokemiska system. Ratso är också en av grundarna till en estnisk baserad startup UPCatalyst, som producerar hållbara kolnanomaterial från CO2 och avfall biomassa för ett stort antal applikationer, allt från biomedicin till batteriteknik.

Annons
Fortsätt läsa

estland

Estnisk uppstart tecknar kontrakt med Europeiska rymdorganisationen för att utveckla slutna katodvätebränsleceller för utforskningsuppdrag för mån och Mars

publicerade

on

Estlands cleantech-uppstart PowerUP Energy Technologies har tecknat ett kontrakt med European Space Agency (ESA) för att utveckla en 1kW vätskekyld stängd katodvätebränslecellstack som kommer att användas på månfartyg (Lunar nights survival) och eventuellt även på rovers. Normalt är bränsleceller öppna katoder, men på grund av syrebrist på månen och Mars används slutna katodbränsleceller. Robotrovers är då vanligtvis fjärrstyrda och bär en nyttolast av vetenskapliga instrument med målet att utföra experimentell undersökning över ett fördelat område av det astronomiska objektets yta. Denna typ av design har funnit särskild relevans när det gäller utforskning av månen och Mars. 

Det har funnits flera forsknings- och utvecklingsaktiviteter om regenerativa PEM -bränslecellsystem för rymdapplikationer under det senaste decenniet. Dessa studier har huvudsakligen inriktats på två typer av applikationer: kommersiella applikationer och mer särskilt stora telekommunikationsplattformar och vetenskapliga applikationer, med planetariska utforskningsuppdrag. 

Ivar Kruusenberg, vd för PowerUP Energy Technologies, säger om samarbetet: ”Vanligtvis är bränsleceller öppna katoder. Det betyder att de tar syre från den omgivande luften, men när det gäller Mars- och månuppdrag finns det inget syre. För att ta itu med detta kommer vi med hjälp av ESA att utveckla en 1kW stängd katodvätebränslecellstack som kan fungera i sådana rymduppdrag. Denna stapel skulle fungera som en extra energikälla som kommer att integreras med solpaneler och batterier. I de fall solpanelerna inte kunde användas för att ladda batterierna, till exempel under natten, det är då vår stack kommer att spela in. Jag tror att bränslecellsystem har en stor potential vid rymduppdrag till månen eller till Mars, särskilt för att driva robotrovers och lastfartyg, som i det aktuella fallet. Vi är mycket glada över att kunna utveckla detta under Europeiska rymdorganisationens vägledning. ”

Annons

Ett av de viktigaste målen för detta projekt är att minska komplexiteten i bränslecellssystem och ersätta tilläggssystem med rörliga delar. Medan den första prototypen av stapeln förväntas vara klar till 2023, har projektet redan startat denna månad. 

Om PowerUP Energy Technologies

PowerUP Energy Technologies är en estnisk cleantech-uppstart som producerar bränslecellsbaserade elektriska generatorer i bästa klass och protonbytesmembranbränsleceller. PowerUP: s teknik bygger på deras grundare 15 år av vetenskaplig forskning inom bränsleceller och energiteknik. Deras generatorer har olika användningsfall i branscher som marina, telekommunikation, militär, bygg, sjukhus, hem utanför nät och räddningsstyrkor för att nämna några. UP® -produktsortimentet är hållbart eftersom det bara avger vattenånga, kompakt och lätt, fungerar tyst och kräver minimalt underhåll. Deras första kommersiella produkt 400W bärbar generator och de lanserar snart 200W, 1kW och 6kW generatorer. PowerUP Energy Technologies fungerar som ett hållbart alternativ till elproduktion i dagens värld och hjälper sina användare i olika branscher att nå de globala netto-nollmålen. 

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend