Anslut dig till vårt nätverk!

UAE

Hackningsoffer beviljades 21 miljoner pund världsomspännande frysningsorder mot Förenade Arabemiraten Emirate of Ras Al Khaimah Sovereign Wealth Fund

DELA MED SIG:

publicerade

on

I går beviljade High Court i London den amerikanska flygaffärsmannen Farhad Azima fortsättningen av en världsomspännande frysningsbeslut mot Ras Al Khaimah Investment Authority (”RAKIA”) som är Ras Al Khaimahs suveräna förmögenhetsfond, ett emirat i Förenade Arabemiraten.

Azima påstod vid domstolen att han hackades av Rakia och deras advokater Dechert LLP, det internationella advokatbyrån. Dechert avgjorde nyligen med Azima Azima och gick med på att betala honom skadestånd på flera miljoner pund, men Azima har varit tvungen att bedriva världsomspännande förfaranden mot Sovereign Wealth Fund i ett försök att återkräva cirka 21 miljoner pund som är skyldiga i otillfredsställda högdomstolar.

Mr Justice Michael Green, sitting in private, granted the initial worldwide freezing injunction against RAKIA, commenting that the fund had “behaved dishonestly and fraudulently, obtaining judgments from this court by fraud and mounting a full scale operation to hack Mr Azima’s private and confidential information.”

Herr rättvisa Michael Green konstaterade också att Rakias ”beteende i hela fallet har visat sig vara oärligt och eftersom det har stöttats ut från förfarandet har det inte betalat någon av de order som gjorts mot det, trots att det säger att det kommer att säkerställa att något Domar som anges mot det är nöjda. ” [Se punkt 12 i den bifogade domen]

Rakias bristande efterlevnad av många engelska domstolsbeslut kommer i en tid då Ras Al Khaimah fortsätter att främja sig själv som en säker destination för turister och för internationella investeringar, med turer i Frankrike och Italien, liksom främjandet av Wynn Resorts 'Wynn Al Marjan Island-projektet i Ras Al Khaimah.

Herr Azimas ansökan om en frysorder uppstår från den senaste tidens tillgångsavbrott, inklusive den påstådda försäljningen den 30 maj 2024 i Marriott Sheraton Grand Tbilisi Metechi Palace Hotel i Tbilisi, Georgia, som i över 15 år ägs av Ras Al Khaimah Georgia Llc, A a helägt dotterbolag till RAKIA.

Annons

Men nyligen såldes hotellet tydligen för cirka 45 miljoner dollar till Tbilisi Hotel Holdings LLC – ett nybildat företag som har "samma styrelseledamöter som RAKIA Georgia, [och] verkar ägas av en Ras Al Khaimah-enhet". Överföringsdokumentet ”undertecknades av samma person på uppdrag av både köparen och säljaren” [se punkt 4 i den bifogade domen].

Domstolen har stött Azimas försök att förhindra ytterligare spridning av tillgångar av Rakia och noterar att det "verkar som att Rakia vidtar åtgärder för att göra sig självbedömning." Den globala frysordern som beviljades av Justice Michael Green förlängdes idag på obestämd tid (eller tills de 21 miljoner pund som är skyldiga Azima är nöjd), vilket kräver att Rakia inte tar bort, kasserar, hanterar eller minskar värdet av några tillgångar i England och Wales, eller utanför det, upp till ett värde av £21m.

Genom att gå utöver omfattningen av typiska frysorder begränsar den beställning som Azima beviljas ytterligare företagsorgan direkt eller indirekt ägda eller kontrollerade av Rakia från att avyttra, hantera eller minska värdet av någon av deras respektive tillgångar, oavsett om det är i eller utanför England och Wales, upp till samma värde, därmed fångar alla dotterbolag som kan försöka undvika verkställighetsåtgärder genom att sprida tillgångar. Rakia var också skyldig att tillhandahålla Azima en lista över alla dess tillgångar över hela världen som överstiger 50,000 XNUMX pund i värde, vare sig det innehas i sitt eget namn eller inte.

Om Rakia eller deras officerare, Naser Thafer Husni Al Bustami och Mohamad Sultan Al Qadi, olydar denna order, kan de hållas i förakt för domstol, böter, har sina tillgångar beslagtagen eller, för officerarna, fängslade. Detta gäller också alla i Storbritannien som medvetet hjälper till eller tillåter ett brott mot denna order.

Farhad Azima har uppmanat ägarna och Marriott Hotels att inte bidra till att försvinna tillgångar från Ras Al Khaimahs sida.

Dr Bustami är nuvarande VD för det RAK-ägda stenbrottsföretaget Stevin Rock. Han sitter också i styrelsen för ett antal andra företag som ytterst ägs av regeringen i RAK.

Mr Qadi är för närvarande styrelseledamot i Investment & Development Office i RAK och var tidigare VD för RAK Properties. Han var också ordförande för de grundande kommittéerna för RAK Petroleum och RAK ​​Properties.

Dr Bustami och Mr Qadi undertecknade brevet den 22 juni 2022 på RAKIA:s vägnar till domstolen och noterade RAKIA:s tillbakadragande från Azima-förfarandet. Dr Bustami gav också bevis i den första rättegången för Rakia och förnekade all kunskap om hacking av Azima.

Foto: Advokatbyrå Tingey Injury on Unsplash

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend