Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

#Migration: EU säger att det effektivt kan hantera nuvarande och framtida migrationsutmaningar

DELA MED SIG:

publicerade

on

160523FredOperationSofia2Efter ett möte med EU:s utrikesministrar sa den höga representanten för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Federica Mogherini, att en stark, ambitiös och välkoordinerad strategi effektivt kan hantera nuvarande och framtida migrationsutmaningar. Rådet sade att detta kommer att kräva en effektiv användning av alla relevanta EU-verktyg och -instrument samt adekvat finansiering.

Diskussionen följde på en debatt mellan utvecklingsministrarna den 12 maj, där utvecklingsministrarna gick igenom genomförandet av Valletta-handlingsplanen, sex månader efter att den antogs. Ministrarna noterade läget för Emergency Trust Fund för Afrika där projekt värda mer än 750 miljoner euro till stöd för Sahel- och Tchadsjöregionerna samt Afrikas horn redan har godkänts.

Rådet välkomnade innovativa förslag från alla medlemsstater, inklusivemigration Compact' föreslagit av Italien. Italiens förslag inkluderade idén om "gemensamma EU-migrationsobligationer" som skulle utfärdas för att finansiera de länder som tar emot migranter.

Rådet sa att det också kommer att undersöka Ungerns förslag om "Schengen 2.0". Den ungerske premiärministern Viktor Orbán har sagt att EU-kommissionens förslag för hantering av migrationskrisen är felaktigt och att ”det inte är acceptabelt – vilket skulle vara fallet enligt kommissionens förslag – att någon i Bryssel beslutar att länderna av EU måste lösa sina demografiska och ekonomiska problem genom invandring”. Orbán har försökt få stöd från Visegrád-länderna.

Det kommer att finnas ytterligare stöd för Libyen för att stoppa migrationsströmmen till Europa. Den höge representanten sade att EU svarar på en begäran från den libyska regeringen för nationell överenskommelse om en övergripande strategi för att hantera migration, vilket inkluderar kampen mot smugglare och människohandlare, samt kapacitetsuppbyggnad och utbildning av Libyens kustbevakning.

Rådet upprepade sitt krav på att löften ska betalas ut omgående och att EU-överenskommelserna för Jordanien och Libanon ska slutföras för att öka stödet till flyktingar och värdsamhällen i båda länderna.

160523SyriaRefugeesSurroundingArea

Annons

Rådet välkomnar också det arbete som utförts på den östra Medelhavsrutten för att hantera de stora flyktingströmmarna och irreguljära migrationsströmmar längs vägen till västra Balkan och underströk vikten av ytterligare nära samarbete med Turkiet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend