Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Globalt sett föredrar de flesta #kvinnor att arbeta och majoriteten av män håller med, visar ILO-Gallups rapport

DELA MED SIG:

publicerade

on

jobbande kvinnorILO-Gallups rapport, "Mot en bättre framtid för kvinnor och arbete: kvinnors och mäns röster”, ger en första redogörelse någonsin för globala attityder och uppfattningar hos kvinnor och män angående kvinnor och arbete. Resultaten kommer från Gallup World Poll som genomfördes i 142 länder och territorier och undersökte nästan 149,000 99 vuxna. Det är representativt för mer än XNUMX % av den globala vuxna befolkningen.

Resultaten är avslöjande: totalt 70 % av kvinnorna och liknande 66 % av männen skulle föredra att kvinnor arbetar på betalda jobb. Var och en av dessa siffror är mer än dubbelt så stor som andelen av dem som skulle föredra att kvinnor stannar hemma. Kvinnor över hela världen skulle föredra att antingen arbeta med betalda jobb (29 %)
1 eller vara i situationer där de både kunde arbeta och ta hand om sina familjer (41 %), enligt den gemensamma ILO-Gallup-rapporten. Endast 27 % av kvinnorna vill stanna hemma.

De 70 % av kvinnorna som skulle vilja arbeta med betalda jobb inkluderar framför allt en majoritet av kvinnor som inte är i arbetskraften
2. Viktigt är att detta är sant i nästan alla regioner i världen, inklusive flera regioner där kvinnors arbetskraftsdeltagande traditionellt är lågt, såsom arabstaterna och territorierna.

Kvinnors och mäns åsikter går samman

Mäns åsikter är mycket lika kvinnors i många fall, visade rapporten. 28 % av männen skulle vilja att kvinnor i deras familjer skulle ha betalt arbete, 29 % skulle vilja att de bara stannade hemma och 38 % skulle föredra att de kunde göra båda. På global nivå är kvinnor som arbetar heltid för en arbetsgivare (mer än 30 timmar i veckan enligt Gallups definition) mer benägna att föredra situationer där de kan balansera arbete och familje-/hemförpliktelser. Kvinnor och män med högre utbildning är också mer benägna att föredra att kvinnor både arbetar på betalda jobb och ger vård.

”Denna undersökning visar tydligt att de flesta kvinnor och män runt om i världen föredrar att kvinnor har betalt arbete. Familjestödjande politik, som gör det möjligt för kvinnor att stanna kvar och göra framsteg i betald anställning och uppmuntra män att ta sin beskärda del av omsorgsarbetet, är avgörande för att uppnå jämställdhet på jobbet, säger ILO:s generaldirektör. 
Guy Ryder, Sade.


Förutom att undersöka människors preferenser om kvinnor och arbete, tillfrågades respondenterna om det var acceptabelt för kvinnor i deras familjer att ha betalt arbete. Kvinnor var mer benägna än män att betrakta betalda jobb som helt acceptabla (83 %), medan män släpade efter lite (77 %).


Familjer spelar en betydande roll för att forma dessa attityder: bland kvinnor i hushåll där det inte är acceptabelt för kvinnor att arbeta utanför hemmet, skulle ungefär var tredje vilja arbeta med betalda jobb. Över hela världen är det något mindre benägna att vuxna håller med om att arbete utanför hemmet är acceptabelt för kvinnor i deras familjer om det finns barn yngre än 15 år i hushållet.

Arbets-familjebalans

Att förena arbete med vård för deras familjer utgör dock en betydande utmaning för arbetande kvinnor globalt. Faktum är att både män och kvinnor i de allra flesta länder och territorier som undersöktes nämner "balansen mellan arbete och familj" som ett av de största problemen som kvinnor står inför i betalda jobb.

Andra frågor som orättvis behandling, övergrepp, trakasserier på arbetsplatsen, brist på bra betalda jobb och ojämlika löner dyker också upp bland de största problemen i olika regioner i världen.


I Afrika söder om Sahara, till exempel, nämner ungefär lika många skäl som faller inom svarskategorin "orättvis behandling/diskriminering" på arbetsplatsen (19 %) som balansen mellan arbete och familj (18 %). I norra, södra och västra Europa är det fler som nämner balans mellan arbete och familj, men lika lön ses också som en viktig utmaning.


I Nordamerika är det mest sannolikt att människor hänvisar till ojämlik lön (30 %), följt av balans mellan arbete och familj (16 %) och orättvis behandling/diskriminering (15 %). I norra Afrika, Afrika söder om Sahara, södra Asien och arabstaterna är "familjemedlemmar inte godkänner att kvinnor arbetar" bland de fem vanligaste hindren som arbetande kvinnor möter.


De hinder som kvinnor ser möta arbetande kvinnor förändras med åldern. Unga kvinnor mellan 15 och 29 år är mer benägna än äldre kvinnor att nämna orättvis behandling, övergrepp eller trakasserier på jobbet.


Samtidigt är de mellan 30 och 44 mer benägna än kvinnor i andra åldersgrupper att nämna bristen på prisvärd vård för sina barn och familjer. Och när kvinnor blir äldre blir de mer benägna att nämna ojämlika löner i förhållande till män.

Kvinnors inkomster och jobb: ökad jämställdhet?

Annons

Över hela världen säger majoriteten av kvinnor som är anställda att det de tjänar är en betydande källa (30 procent) eller huvudkälla (26 procent) av deras hushålls inkomst. Män är fortfarande mer benägna än kvinnor att rapportera att de är huvudförsörjare: 48 % av de sysselsatta männen säger att det de tjänar är den huvudsakliga inkomstkällan för deras hushåll.

Men bland sysselsatta kvinnor och män med högre utbildning är klyftan när det gäller deras bidrag till hushållets inkomst mindre.


Globalt delar kvinnor och män liknande syn på kvinnors anställningsmöjligheter. Rapporten fann att om en kvinna har liknande utbildning och erfarenhet som en man, är det mest sannolikt att kvinnor och män över hela världen säger att hon har samma möjlighet att hitta ett bra jobb i staden eller området där de bor.


Över hela världen säger 25 % av kvinnorna och 29 % av männen att kvinnor har bättre möjligheter att hitta bra jobb. Befintliga bevis visar dock på skillnader mellan könen på arbetsmarknaderna över hela världen.


Dessa attityder varierar dock från region till region, och till stor del beroende på kvinnors utbildningsnivå och deras deltagande i arbetskraften. Nordamerika, till exempel, leder andra regioner när det gäller upplevd lika möjligheter. Majoriteten i regionen (55 %) säger att en kvinna med liknande kvalifikationer som en man har samma möjlighet att hitta ett bra jobb. Män (60 %) är mer benägna än kvinnor (50 %) att känna så.


Norra, västra och södra Europa samt Östeuropa leder å andra sidan andra regioner när det gäller att uppleva sämre möjligheter för kvinnor som har liknande erfarenheter och utbildningskvalifikationer som män.


Ju mer utbildade kvinnor över hela världen är, desto mindre sannolikt är det att de ser bättre möjligheter på arbetsmarknaden för kvinnor som är lika kvalificerade som män. Men mäns syn på kvinnors möjligheter förändras inte mycket med utbildningsnivån.


Rapporten förväntas bidra till att forma framtida ILO-åtgärder inom ramen för dess Women at Work Centenary Initiative, som syftar till att uppnå full och varaktig jämställdhet mellan könen i en föränderlig arbetsvärld.


"Världen måste främja jämställdhet och stärka kvinnor på jobbet. Inte bara till förmån för kvinnor, utan till förmån för hela mänskligheten”, sa 
Jim Clifton, ordförande och VD för Gallup.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend