Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

#Brexit: "Vi kommer inte att delta i en kapplöpning mot botten" Europeiska centralbanken

DELA MED SIG:

publicerade

on

I ett uttalande för att presentera Europeiska centralbankens (ECB) årsrapport om dess tillsynsverksamhet. Sabine Lautenschläger, vice ordförande för ECB:s tillsynsråd passade på att göra ett tydligt uttalande om ECB:s syn på Brexit och de brittiska bankernas situation.

Medan EU och Storbritannien inte har börjat förhandla påpekade Lautenschläger att både banker och tillsynsmyndigheter måste förbereda sig för eventuella scenarion. Hon sa att huvudfrågan skulle vara marknadstillträde.

För närvarande förlitar sig många brittiska banker på de europeiska passarrangemangen för att verka på den inre marknaden. Passet ger dem tillgång till hela den inre marknaden så länge de är etablerade i ett EU-land. Lautenschläger sa att i händelse av en "hård" Brexit kan brittiska banker förlora detta pass och måste söka en annan väg in på den inre marknaden.

För att komma runt detta tror hon att många banker kommer att försöka få en banklicens i ett EU-land för att få tillbaka passet. Lautenschläger gjorde det dock klart att denna licens skulle behöva beviljas av ECB och att den endast kommer att bevilja licenser till välkapitaliserade och välskötta banker.

"Vi kommer inte att acceptera tomma skalföretag. Varje ny enhet måste ha adekvat lokal riskhantering, tillräckligt med lokal personal och operativt oberoende. För att göra det möjligt för banker att helt och hållet uppfylla våra krav kommer vi att bevilja bankspecifika infasningsperioder. När vi gör det kommer vi att ta hänsyn till affärsverksamheten och riskprofilen för varje bank, säger Lautenschläger.

Lautenschläger kommer inte att tillåta brittiska banker att spela systemet: "Vi kommer att vara försiktiga med reglerande och tillsynsarbitrage, och vi kommer inte att delta i en kapplöpning mot botten. Det är därför vi kommer att hålla ett öga på hur bankkoncerner strukturerar sina enheter i euroområdet.

Annons

"Vissa banker kanske vill använda en komplex och mångsidig struktur, anpassad till det utbud av aktiviteter de planerar att bedriva i euroområdet."

Översyn av den europeiska rättsliga ramen

Lautenschläger gjorde det klart att de som överväger att använda en filial från tredje land för en del av sin bankverksamhet kan upptäcka att detta är en aspekt av lagstiftningen som kommer att ses över i översynen av Europas tillsynsramverk. Hon sa att tredjeländer som säger lägre kapital- och likviditetskrav "strider mot idén om lika villkor i euroområdet. (och) var en inbjudan till banker att engagera sig i reglerings- eller tillsynsarbitrage.

Slutligen sa Lautenschläger: "Brexit kommer att medföra en stor förändring. Så mycket är klart. En sak kommer dock inte att förändras är att finanssektorerna i Storbritannien och EU kommer att förbli nära sammankopplade.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend