Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

#Kinas tjänstesektor väger mer i ekonomin

DELA MED SIG:

publicerade

on

Tack vare sin snabba tillväxt var tjänstesektorns bidrag till Kinas BNP förra året 51.6 % och bibehöll en uppåtgående trend, men det är fortfarande lägre än de flesta utvecklade länders som ligger på över 70 %, skriver Yang Xun.

Under 2016 var mervärdet för tjänstesektorn 38.4 biljoner yuan (5.6 biljoner dollar), en ökning med 7.8% från föregående år, sade National Bureau of Statistics of China (NBS) i en släppt rapport och tillade att sektorn bidrog med 58.2% till den nationella ekonomiska tillväxten.

Den ökade vikten av tjänstesektorn kan tillskrivas stödjande politik, utvecklingen av den totala ekonomin samt internets popularitet. Kinas jordbruks- och industristrukturer, drivna av teknisk uppgradering, har också optimerats.

Vid ett verkställande möte i statsrådet i slutet av förra månaden krävde Kinas premiärminister Li Keqiang att relevanta avdelningar skulle bredda marknadstillgången till sjukvård, utbildning, äldreomsorg, kultur, sport och andra sociala företag med nya policyer.

Premiärministern efterlyste en rad nya policyer för att öka internethastigheterna och sänka avgifterna för abonnenter, för att förbättra kvaliteten på internettjänsterna och revidera servicestandarderna. Han uppmanade också till fler ansträngningar för att uppmuntra företag att lyfta industriella standarder på ett innovativt sätt, driva på industriomvandling såväl som ekonomisk strukturell optimering.

När tillverkningsindustrin har huvudvärk av överkapacitet, har tjänsteindustrin ett utbudsunderskott, vilket indikerar ett bredare perspektiv för den senares framtida utveckling, sa experter.

Annons

De påpekade att Kina måste utarbeta industristandarderna för tjänstesektorn, eftersom de flesta av de nuvarande standarderna är relaterade till tillverknings- och jordbruksindustrin, medan tjänstesektorn bara står för cirka 15 %.

Experter anser att Kina bör driva på med strukturreformen på utbudssidan, öppna tjänstesektorn hemma och utomlands och öka det effektiva utbudet för att frigöra reformutdelningar.

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend