Anslut dig till vårt nätverk!

Okategoriserad

Kaos, eller behåll lugnet och fortsätt? Vad händer om May förlorar Brexit-omröstningen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Storbritanniens premiärminister Theresa May måste vinna godkännande för sitt brexitavtal i parlamentet den 11 december Men kritiker ställer upp på alla håll för att säga att de kommer att motsätta sig det, och chanserna att regeringen vinner en omröstning ser för närvarande små ut, skriver William James.

Så vad händer om hon förlorar omröstningen?

Enligt lag, om affären förkastas, har ministrarna 21 dagar på sig att meddela hur de tänker gå vidare. Regeringen har tidigare sagt att om avtalet förkastas kommer Storbritannien att lämna EU utan avtal.

I verkligheten skulle den enorma osäkerheten i världens femte största ekonomi och en trolig negativ reaktion från finansmarknaderna kräva en mycket snabbare politisk reaktion.

Nedan följer några möjliga nästa steg:

AVGÅ

May kan avgå som ledare för det konservativa partiet, vilket utlöser en intern tävling för att ersätta henne utan allmänna val. Hon har sagt att hon fortfarande räknar med att bli premiärminister om två veckor.

UTRUSTNAD

En långvarig insats av några medlemmar i Mays eget parti för att bli av med henne skulle kunna få förnyad fart. Om 48 av 315 konservativa lagstiftare vill att hon ska gå, håller partiet en ledaromröstning. Om hon förlorar finns det en intern tävling för att ersätta henne utan allmänna val.

Annons

OMFÖRHANDLA

Regeringen skulle kunna försöka omförhandla villkoren för avtalet, söka extra eftergifter från EU och sedan kalla ut en andra omröstning och be lagstiftarna om deras godkännande på ändrade villkor. May och EU har sagt att avtalet inte kommer att återupptas.

MISSFÖRSTRÄDANDE

Oppositionspartiet Labour skulle kunna utropa ett misstroendevotum mot regeringen och försöka ta kontroll över landet utan att hålla val.

Om en majoritet av lagstiftarna röstar emot Mays regering, skulle Labour ha 14 dagar på sig att bevisa, genom en omröstning, att de kunde befalla majoritet och bilda sin egen regering.

TILLBAKA TILL RÖSTNINGAR

Om Mays regering förlorar en förtroendeomröstning och Labour inte kan bilda en ny regering, utlyses ett val. May kan också själv utlysa ett allmänt val om två tredjedelar av lagstiftarna i parlamentet går med på det. May har sagt att ett allmänt val inte ligger i riksintresset.

LÅNGSIKTIGA ALTERNATIV

ANDRA folkomröstningen

Vägen till en andra folkomröstning om Brexit är oklar, men en högljudd grupp lagstiftare i parlamentet stöder ett sådant steg. May har sagt att hon inte kommer att utlysa en andra folkomröstning.

FÖRDJÄNA ELLER AVBRYT BREXIT

Regeringen skulle kunna försöka förlänga förhandlingsperioden med EU för att ge den tid att försöka nå en bättre överenskommelse, hålla ett allmänt val eller genomföra en andra folkomröstning.

The government could also try to withdraw its notice of intention to leave the EU – something that a European Court of Justice advocate general said was allowed, in a formal but non-binding advice document that the ECJ can usually be expected to follow.

May har sagt att hon inte vill fördröja Storbritanniens utträde ur EU, och kommer inte att återkalla meddelandet om avsikt att lämna EU.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend