Anslut dig till vårt nätverk!

EU

#UrsulaVonDerLeyen presenterar sin vision för parlamentsledamöterna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Uttalande av kandidaten till kommissionens ordförande Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen outlined her priorities as Commission President © European Union 2019 – EP

I en debatt med parlamentsledamöterna beskrev Ursula von der Leyen sin vision som kommissionens ordförande. Ledamöterna kommer att rösta om hennes nominering, som hålls genom hemlig pappersomröstning, kl. 18.

Ursula von der Leyen skisserade henne politiska prioriteringar, om den väljs till kommissionsordförande, till parlamentsledamöterna i Strasbourg i morse.

Här är ett urval av de ämnen hon nämnde under sitt tal.

Efter att ha identifierat det kollektiva behovet av "en hälsosam planet som vår största utmaning och vårt ansvar", föreslog von der Leyen djärvare utsläppsmål, med en minskning på 50 % till 55 % till 2030 och åtog sig att lägga fram en plan för en "Green Deal för Europa” och en europeisk klimatlag inom hennes första 100 dagar i tjänst. Hon tillkännagav också planer på hållbara europeiska investeringar (även genom att delvis omvandla EIB-medel till en "klimatbank") för att tillhandahålla 1 biljon euro i investeringar inom ett decennium.

Ms von der Leyen also stressed that the EU must establish an economy that serves the people. In order for this to happen however, “everyone needs to share the burden” – including those tech giants that conduct their business (and should continue to do so) in Europe, yet do not repay the people of Europe for their access to EU human and social capital.

Hon upprepade sitt engagemang för ett könsbalanserat kollegium av kommissionsledamöter under sin mandatperiod och betonade också att våld mot kvinnor måste bekämpas på ett beslutsamt sätt. Hon skulle därför försöka definiera våld mot kvinnor som ett brott i de europeiska fördragen, parallellt med EU:s anslutning till Istanbulkonventionen.

Von der Leyen förklarade sitt engagemang för rättsstatsprincipen som ett europeiskt värde och tillkännagav att hon avser att upprätta en EU-omfattande övervakningsmekanism parallellt med befintliga åtgärder. Hon betonade att dessa europeiska värderingar också inkluderar en skyldighet att rädda liv till sjöss och bör omsättas i en human gränspolitik. Hon uttalade sitt stöd för en "ny pakt om migration och asyl" och reformen av Dublinkonventionen, och tillade att hon avser att säkerställa att Frontex personal inte uppgår till 10,000 2027 2024, utan XNUMX, och att alla länder bör axla sin rättvisa del av bördan. baserad på principen om europeisk solidaritet.

Annons

I frågan om europeisk demokrati tillkännagav von der Leyen en tvåårig konferens för Europa från 2020, där medborgarna kommer att ta en ledande och aktiv roll. Hon betonade också behovet av att Spitzenkandidaten-systemet stärks och att transnationella listor bör omprövas i framtida val till Europaparlamentet. Hon förklarade också sitt fulla stöd för en initiativrätt för Europaparlamentet och åtog sig att lägga fram ett lagstiftningsförslag som svar på varje resolution som antas med en majoritet av parlamentets konstituerande ledamöter.

Reaktioner från politiska grupper

Manfred Weber (EPP, DE) bekräftade sin grupps stöd för Von der Leyen. "Vi står för ett Europa som är rättvist, modernt och innovativt, säkert, fördomsfritt och ekologiskt. Vi kommer att genomföra dessa löften tillsammans med henne.” Han välkomnade hennes förslag om en initiativrätt för Europaparlamentet och att förbättra processen för ledande kandidater, och sa: "Bakrumsaffärer måste vara ett minne blott."

Iratxe García Pérez (S&D, ES) klagade: "Den europeiska demokratin går alldeles för långsamt framåt" och underströk att von der Leyen måste ge ytterligare detaljer om hur hon planerar att svara på medborgarnas krav, och särskilt ungdomar, innan S&D beslutar om att stödja henne eller inte. Stöd för hållbar tillväxt, starkare åtgärder för att bekämpa fattigdom och en bindande strategi för jämställdhet mellan könen är avgörande, tillade García.

Dacian Ciolos (Renew, RO) sa: "Vi kan inte längre göra de miljontals européer besvikna som sa JA till Europa. De förväntar sig att EU försvarar rättsstatsprincipen utan att tveka”. Hans grupp är redo att stödja henne, med ett mål: förnyelsen av Europa. "Men framför allt förväntar vi oss av er verkligt proeuropeiskt ledarskap. Europa är inte en administration, utan en politisk ambition”, sa han.

Philippe Lamberts (Gröna/EFA, BE) said that his group was not ready to hand over the helm of the European Union to Ursula von der Leyen at a time when ‘‘our common house is burning, the climate is deteriorating, there are ever deeper inequalities and a backlash in fundamental freedoms and the rule of law”. However, if elected, his group was ready to provide its support “whenever the proposals would be up to the existential challenges we face”.

Jörg Meuthen (ID, DE) meddelade att hans grupp kommer att rösta emot henne och förklarade att hon är olämplig för jobbet och att hon inte hade någon övertygande vision för Europa. Han kritiserade henne för att ha lovat för många olika, motsägelsefulla saker till grupper för att säkra stöd, till exempel gällande rättsstatsprincipen eller migration.

Raffaele Fitto (ECR, IT) bad Ursula von der Leyen att förtydliga sin ståndpunkt om "mekanismen för rättsstatsprincipen, som vi är oförenliga med" med den politik som hittills förts av kommissionen. När det gäller kampen mot klimatförändringarna sa han att han var "glad för förslag som omställningsfonden och banken för hållbara investeringar, men vi diskuterar allt mer ambitiösa mål utan att säga hur vi ska uppnå dem".

Martin Schirdewan (GUE/NGL, DE) sade att hans grupp inte kommer att rösta på von der Leyen. Väljarna förväntade sig en ledande kandidat som kommissionsordförande, hävdade han, inte en försvarsminister, vilket är en signal "för den fortsatta militariseringen och isoleringen av EU." Han efterlyste att åtstramningspolitiken skulle upphöra och att investeringar i social trygghet, utbildning, hälsovård och bekämpning av klimatförändringar skulle göras.

Talarnas insatser är tillgängliga genom att klicka på länkarna nedan.

Uttalande från Ursula von der LEYEN, kandidat till ordförande för kommissionen

Första omgången av gruppledare

Svar från Ursula von der LEYEN till första omgången

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend