Anslut dig till vårt nätverk!

Brexit

Brexit - 'Det kommer aldrig att vara EU som avslutar förhandlingarna om det framtida partnerskapet' Šefčovič

publicerade

on

Efter EU: s och Förenade kungarikets gemensamma kommittémöte för att säkerställa ett smidigt genomförande av utträdesavtalet sa vice ordförande för Europeiska kommissionen Maroš Šefčovič att mycket arbete återstår att göra innan övergångsperiodens slut till den 1 januari. Medborgarnas rättigheter - "Storbritannien skapar faktiskt två klasser av mottagare." Om medborgarnas rättigheter, sade Šefčovič att med tanke på kraven från pandemin hade EU-staterna fått ytterligare sex månader för att tillåta brittiska medborgare att ansöka om boende.

På brittisk sida erkände Šefčovič ansträngningar för att registrera alla EU-medborgare, men uttryckte allvarliga bekymmer över det brittiska bosättningsplanet som i praktiken beviljar bosättningsstatus. Han sa att Storbritannien, genom att skilja mellan olika kategorier av EU-medborgare med samma bosättningsstatus, faktiskt skapar två klasser av stödmottagare enligt utträdesavtalet.

Brexit

Brittiska lagstiftare oroade sig för brist på Brexit-förberedelser

publicerade

on

By

Storbritanniens regering kan ha lämnat det för sent för företag att förbereda sig ordentligt för slutet av den fria rörligheten för varor till och från Europeiska unionen, sa en inflytelserik grupp lagstiftare på fredagen (23 oktober). skriver David Milliken.

Det brittiska parlamentets finansutskott har skrivit till finansminister Rishi Sunak om deras oro över förseningar med att inrätta datorsystem som gör det möjligt för företag att hantera nya tullkrav som träder i kraft den 1 januari.

"Kommittén kom bort från sitt bevismöte med allvarlig oro över Storbritanniens tullberedskap inför slutet av övergångsperioden för Brexit", sade kommittéordföranden Mel Stride.

"Jag har bett kanslaren att reagera på vår oro snarast," tillade han.

Fortsätt läsa

Brexit

EU-Brexit-förhandlare förlänger Londonbesöket: Sunday Telegraph

publicerade

on

By

EU: s chefsförhandlare Michel Barnier planerar att förlänga sitt besök i London till onsdag (28 oktober) mitt i försiktig optimism över framstegen i handelssamtal med Storbritannien efter Brexit, rapporterade Sunday Telegraph, skriver Stephen Addison.

Europeiska unionens förhandlingslag skulle ha återvänt till Bryssel på söndagen (25 oktober).

Tidningen sade att det brittiska laget skulle resa till Bryssel på torsdagen (29 oktober) för fler samtal och att nästa lördag faktiskt hade blivit tidsfristen för att avgöra om de båda sidorna kunde nå en överenskommelse.

Storbritannien och EU har gjort goda framsteg i samtalen om en sista minuten handelsavtal som skulle avvärja en tumultfinal till den fem år gamla Brexit-krisen, men fisket är fortfarande den största häftpunkten.

Förhoppningarna på ett avtal ökade förra veckan när Reuters rapporterade att Frankrike förbereder sin fiskeindustri för en mindre fångst efter Brexit.

Fortsätt läsa

Brexit

Macron lägger grund för att göra Brexit-kompromisser för fisket i nät

publicerade

on

By

Frankrike förbereder sin fiskeindustri för en mindre fångst efter Brexit, sade industrimedlemmar, i ett tecken på att president Emmanuel Macron lägger grunden för en känslig kompromiss för att hjälpa Europeiska unionen att träffa ett handelsavtal med Storbritannien. skriva och

EU och Storbritannien försöker hamra ut ett avtal under de närmaste tre veckorna för att undvika att skada 900 miljarder dollar i årlig handel när Storbritannien lämnar blockets inre marknad den 1 januari 2021. Fiske är bland de största hindren.

Macron har offentligt tagit en hård linje med fiske och sagt att Frankrike inte skulle acceptera någon Brexit-pakt som "offrar våra fiskare". Han avvisade Londons krav på årliga förhandlingar om fiskekvoter i brittiskt vatten och sade att det skadar EU: s industri.

I ett första tecken på en försiktig uppmjukning av Paris inställning sade Macron emellertid efter toppmötet med EU: s nationella ledare förra veckan för Brexit att den franska industrin inte längre kommer att vara i samma situation som idag efter årsskiftet.

Privat har hans regering gått längre och uppmanat Frankrikes politiskt inflytelserika fiskeindustri att stärka efter påverkan, säger källor till Reuters, i kommentarer som omedelbart pressade sterling och brittiska obligationsräntor högre.

Frankrike har totalt 20,000 10,000 fiskare, utöver 2011 2015 fiskbearbetningsjobb. I genomsnitt 98,000-171 fångades cirka 2,566 XNUMX ton fisk i brittiska vatten, vilket motsvarar XNUMX miljoner euro i omsättning och XNUMX direktjobb.

En fjärdedel av Frankrikes fångst i nordöstra Atlanten var i brittiska vatten, enligt en fransk parlamentarisk rapport.

När EU-toppmötet sammankallades i Bryssel förra veckan lade Macrons Europaminister ut bilder från ett besök i den franska kuststaden Port-en-Bessin.

"Ett enda mål: att försvara och skydda fiskarnas intressen", sade Clement Beaune på Twitter. "Vi kämpar ... för franska fiske."

Men - i tidigare orapporterade utbyten - Jerome Vicquelin, en medlem av lokala fiskelobbygrupper som deltog i mötet, sa att ministerns meddelande var starkare när han frågades utanför kameran om Frankrike skulle ge efter.

"Jag var ganska trubbig och sa:" Det är bra och bra att du kom, men jag är orolig för ... bara en minskning av omsättningen med 10-15% ... skulle vara en katastrof på lång sikt, "sa Vicquelin berättade han för Paris sändebud i fiskebåtens styrhus lämpligt kallade L'Europe.

”De var också trubbiga. De sa att det inte kommer att vara detsamma som tidigare. För mig är det klart att de bara vill försöka begränsa skadeståndet så mycket som möjligt, säger Vicquelin till Reuters.

Ombedd att kommentera Vicquelins redogörelse för mötet berättade Beaune för Reuters att han hade sagt branschrepresentanterna att inte längre förvänta sig att behålla ”status quo”.

Utbytet illustrerar Frankrikes tvillingstrategi i Brexit-förhandlingarna - att prata tufft offentligt medan man tyst förbereder sig för att fiska mindre i brittiska vatten från 2021.

I ett annat exempel på Paris som tittar på en eventuell kompromiss, berättade en fiskekälla Reuters separat att den franska regeringen redan har frågat industrin vilka eftergifter som skulle vara acceptabla för dem.

"De frågade oss om vi potentiellt, verkligen potentiellt var redo att göra eftergifter", sade källan, som vägrade att bli namngiven. "De bad oss ​​tänka på det."

Många franska och andra EU-fartyg fiskar nu i de rika brittiska vattnen som skulle vara utom räckhåll om det inte finns någon affär. Varje avtal skulle behöva fastställa fångstkvoter för över 100 arter.

I en tidig indikation på rörelse på fiske från London erbjöd Storbritannien förra månaden en övergångsperiod från 2021 för att öka sin fångst gradvis snarare än över natten.

Men sidorna förblir havsskilda från vad exakt Storbritanniens andel skulle vara i slutändan.

Storbritannien säger att det skulle bli en "oberoende kuststat" som kontrollerar dess vatten och som fiskar där när övergången ut ur EU är klar.

EU: s fiskestater inklusive Tyskland och Irland stöder Frankrike. Men det är Macron, som står inför presidentval 2022, som leder den hårda retoriken och kommer att vara avgörande för att slå en fiskeripakt.

Han måste väga upp risken för att ilska en liten men blomstrande och högljudd industri, med den att blockera den nya Brexit-pakten, vilket skulle leda till tullar och kvoter som skadar den bilaterala handeln.

”Macron har nyckeln”, sa en EU-diplomat efter Brexit. "Om Frankrike klättrar ner kan vi få en överenskommelse."

EU bjuder på fortsatt tillgång till det brittiska fiskevattnet och är också i strid med London om villkoren för att hålla blockets gemensamma marknad med 450 miljoner konsumenter öppna för brittiska företag. De två kan bara lösas tillsammans, om alls.

En annan diplomat sa att EU: s Brexit-förhandlare, Michel Barnier, den här veckan "inte var orolig för något annat än fisk".

"Han sa att Macron måste sätta upp den politiska showen eftersom 20% av deras fiskare eller fartyg är" arbetslösa "om de inte får sina kvoter", sade personen om ett stängt möte med Barnier.

”Macron måste kämpa för att inte ha fiskarna på gatorna. Därför är fransmännen offentligt fortfarande i full gas. ”

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend