Anslut dig till vårt nätverk!

Ekonomi

# COVID-19 - "Årets jul blir en annan jul"

publicerade

on

Idag (28 oktober) presenterade Europeiska kommissionen sin förslag för ytterligare åtgärder för att ta itu med COVID-19 inför morgondagens möte (29 oktober), via videokonferens, mellan europeiska regeringschefer. 

Åtgärderna syftar till ett mer samordnat tillvägagångssätt för datadelning, testning, medicinsk och icke-medicinsk utrustning, resor och vaccinationsstrategier. Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen efterlyste samarbete, samordning och solidaritet. 

Von der Leyen sa: ”Idag lanserar vi ytterligare åtgärder i vår kamp mot viruset. från att öka tillgången till snabba tester och förbereda vaccinationskampanjer till att underlätta säkra resor vid behov. Jag uppmanar medlemsstaterna att arbeta nära varandra. Modiga steg som vidtas nu hjälper till att rädda liv och skydda försörjningen. Ingen medlemsstat kommer säkert ur denna pandemi förrän alla gör det. ”

Kommissionär för hälsa och livsmedelssäkerhet Stella Kyriakides sade: ”Ökningen av COVID-19-infektionsnivåerna i hela Europa är mycket alarmerande. Avgörande omedelbara åtgärder behövs för att Europa ska kunna skydda liv och försörjning, för att lindra trycket på sjukvårdssystemen och för att kontrollera spridningen av viruset. ”

Professor Peter Piot, som är ledande forskare i kommissionens rådgivarpanel, svarade presidentens oro och sa att det inte fanns någon ”silverkula”. Han sa att Europa betalade ett högt pris för avslappnande åtgärder på sommaren och tillade att åtgärder som att bära masken fungerar så länge alla gör det.

Han varnade också för "koronatrötthet" och betonade att det inte fanns någon kompromiss mellan hälsa och ekonomi. Han pekade på en rapport i Financial Times och sa att hälsofrågan måste åtgärdas för att begränsa ekonomisk skada. 

De nya ansträngningarna, titta på många åtgärder, såsom:

Förbättra informationsflödet för att möjliggöra informerat beslutsfattande: Utbyte av exakt, omfattande, jämförbar och snabb information om epidemiologiska uppgifter samt om testning, kontaktspårning och folkhälsoövervakning är viktigt för att spåra hur koronavirus sprids vid regionala och nationell nivå och tillhandahålla alla relevanta uppgifter till Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar (ECDC) och kommissionen.

Inrätta mer effektiva och snabba tester: Kommissionen föreslår att man direkt köper snabba antigentester och levererar dem till medlemsstaterna med 100 miljoner euro enligt instrumentet för nödstöd. Parallellt med detta inleder kommissionen en gemensam upphandling för att säkerställa en andra tillgångsström. Resenärer bör erbjudas möjligheten att genomgå ett test efter ankomst. Om negativa COVID-19-tester ska krävas eller rekommenderas för någon aktivitet är ömsesidigt erkännande av tester viktigt, särskilt i samband med resor.

Att utnyttja kontaktspårnings- och varningsappar till fullo över gränserna: EU-länderna har utvecklat 19 nationella spårnings- och varningsappar för kontakt, laddat ner mer än 52 miljoner gånger. Kommissionen lanserade nyligen en lösning för att länka nationella appar över hela EU genom en "European Federation Gateway Service". Tre nationella appar (Tyskland, Irland och Italien) länkades först den 19 oktober när systemet kom online. Kommissionen uppmanar alla stater att inrätta effektiva och kompatibla appar och förstärka sina kommunikationsinsatser för att främja deras intag.

Effektiv vaccination: Utvecklingen och upptagningen av säkra och effektiva vacciner är en prioriterad insats för att snabbt avsluta krisen. Medlemsstaterna måste ta för att vara helt beredda, vilket inkluderar utvecklingen av nationella vaccinationsstrategier. Kommissionen kommer att införa en gemensam rapporteringsram och en plattform för att övervaka effektiviteten i nationella vaccinstrategier. För att dela de bästa metoderna kommer slutsatserna från den första översynen av nationella vaccinationsplaner att presenteras i november 2020.

Effektiv kommunikation till medborgarna: Tydlig kommunikation är avgörande för att folkhälsans insatser ska lyckas. Kommissionen uppmanar alla medlemsstater att starta om kommunikationskampanjer för att motverka falsk, vilseledande och farlig information som fortsätter att cirkulera och ta itu med risken för ” trötthet i pandemin ”. Vaccination är ett specifikt område där offentliga myndigheter behöver intensifiera sina åtgärder för att ta itu med felinformation och säkra allmänhetens förtroende, eftersom det inte kommer att kompromissa med säkerhet eller effektivitet enligt Europas robusta vaccinbehörighetssystem. 

Säkerställa nödvändiga leveranser: Kommissionen har lanserat en ny gemensam upphandling av medicinsk utrustning för vaccination.

Underlätta säkra resor: Kommissionen uppmanar medlemsstaterna att till fullo genomföra den rekommendation som antagits av rådet om en gemensam och samordnad strategi för begränsningar av fri rörlighet. Medborgare och företag vill ha klarhet och förutsägbarhet. Eventuella återstående COVID-19-relaterade kontrollgränser vid de inre gränserna bör upphävas.

Brexit

Storbritannien hänger hårt på suveränitet när Brexit-handeln talar nära klimax

publicerade

on

EU: s tjänstemän sa i dag (4 december) att en handelsavtal efter Brexit äntligen kunde uppnås i helgen, men London insisterade på att förhandlingarna fortfarande var "mycket svåra" och det var fast beslutet att "ta tillbaka kontrollen" från det block det lämnade 10 månader sedan, skriva och

Med mindre än fyra veckor kvar tills Storbritannien äntligen lämnar EU: s omlopp den 31 december sa en EU-tjänsteman till Reuters att en överenskommelse var "överhängande" och en annan föreslog att det var dagar kvar.

Storbritannien lät dock en mindre optimistisk anmärkning efter att samtal i London hakade sent på torsdagen (3 december).

”Det finns fortfarande några problem att lösa. Tiden är mycket knapp, och vi är vid en mycket svår punkt i samtalen, säger en talesman för den brittiska premiärministern Boris Johnson till journalister.

"Det som är säkert är att vi inte kommer att kunna komma överens om en överenskommelse som inte respekterar våra grundläggande principer om suveränitet och att ta tillbaka kontrollen."

I slutändan kommer Johnson - ansiktet på Brexit-folkomröstningskampanjen 2016 som nu brottas med Europas högsta officiella COVID-19-dödsantal - att avgöra om han och Storbritannien skulle vara bättre på att göra kompromisser eller gå bort.

I flera veckor har EU: s chefsförhandlare Michel Barnier och hans brittiska motsvarighet David Frost diskuterat fiske, statligt stöd och hur man kan lösa framtida tvister så att ett övergripande avtal som styr nästan 1 biljon dollar i årlig handel kan fortsätta.

EU utmanade Storbritannien att besluta vilken framtid det vill för sig själv utanför blockets inre marknad och tullunion efter 47 år som medlem i unionen.

"Den verkliga frågan är - vilket politiskt, ekonomiskt, socialt projekt vill de ha för sin egen framtid?" Sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel. "Och det här är en fråga för den brittiska regeringen och för det brittiska folket."

När investerare försökte förstå från motstridande retorik, oavsett om samtalen var nära mållinjen eller i allvarliga problem, steg en mätning av hur flyktigt pundet förväntas vara under nästa vecka till sin högsta nivå sedan mars.

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari men har sedan dess haft en övergångsperiod enligt vilken reglerna för handel, resor och affärer är oförändrade. Från slutet av året kommer det att behandlas av Bryssel som ett tredjeland.

Om de båda sidorna misslyckas med att nå en överenskommelse kommer den femåriga Brexit-skilsmässan att sluta i oordning precis som Europa brottas med de stora ekonomiska kostnaderna för COVID-19-utbrottet.

En no-deal exit är mardrömsscenariot för företag och investerare, som säger att det skulle snarka gränser, skrämma finansmarknaderna och så kaos genom försörjningskedjor som sträcker sig över hela Europa och bortom.

En brittisk regeringskälla sa att EU hade avbrutit samtalen sent på torsdagen genom att försöka tvinga fram ytterligare eftergifter.

”Vid den elfte timmen tar EU nya inslag i förhandlingarna. Ett genombrott är fortfarande möjligt de närmaste dagarna men utsikterna är på väg tillbaka, säger källan.

Den franska europeiska ministern Clement Beaune sa till Europe 1 Radio att det fortfarande fanns en risk att samtalen skulle misslyckas men tillade: ”Jag vill säga till våra fiskare, våra producenter, medborgarna som lyssnar att vi inte kommer att acceptera en affär med dåliga villkor.

”Om man inte kan nå en bra överenskommelse kommer vi att motsätta oss det. Varje land har vetorätt, så det är möjligt. Vi kommer att göra vår egen utvärdering av detta utkast till avtal, om det finns en. "

EU-källor sa att diskussionerna var centrerade kring ”lika villkor”, vilket innebär överenskomna principer om statligt stöd och minimala arbetskrafts- och miljöstandarder, liksom de ”effektiva åtgärderna” som varje sida kan vidta vid misstänkta överträdelser.

"Vi är i en kritisk fas", sa affärssekreterare Alok Sharma Sky TV. "Det är rättvist att säga att vi befinner oss i en svår fas, det finns några knepiga problem som fortfarande måste lösas."

Fortsätt läsa

EU

EC Pharma Strategy: De första stegen mot en mer hållbar industri?

publicerade

on

Onsdagen den 25 november publicerade Europeiska kommissionen sin läkemedelsstrategi, ett första steg mot strategiska sårbarheter som riskerar Europas förmåga att försäkra patienter med viktiga läkemedel, inklusive sådana som är grundläggande och väsentliga som paracetamol. Förutsägbar och hållbar tillgång till läkemedel av hög kvalitet ligger i hjärtat av Europas hälsoagenda och en patients förtroende för att det som finns i deras medicinskåp idag kommer att finnas där imorgon. Den strategi som Europeiska kommissionen släppte representerar en gång i generationens möjlighet att göra leveranskedjan i Europa mer motståndskraftig och tillhandahålla läkemedel till patienter när och var de behöver dem om genomförandet görs på rätt sätt. skriver Richard Daniell, som leder Teva i Europa.

Positivt och för första gången erkänner en europeisk strategi komplexiteten och värdet av att säkra hela värdekedjan för läkemedel, från produktion till distribution till patienter samt de drivkrafter som hindrar försörjningssäkerheten. För länge har kombinationen av betungande regleringsvillkor och ohållbara marknadsförhållanden drivit en ”race-to-the-bottom” på viktiga läkemedelspriser, vilket skadat europeiska investeringar i tillverkning och konsolidering av försörjningskedjan och skapat sårbarheter som har blivit utsatta under COVID-19-kris.

Under det senaste decenniet har Europa blivit alltför beroende av så kallade 'tredjeländer' - länder utanför EU - för att leverera kritiska aktiva läkemedelsingredienser (API: er) och essentiella läkemedel. År 2000 innehade Europa mer än hälften av licenserna för att tillverka API: er som de behövde för att möta sin efterfrågan, medan Asien utgjorde ungefär en tredjedel.

Nu har situationen vänt, och under de senaste 20 åren har API-förhållandet förändrats helt, med en av sex API: er som behövs i Europa, exklusivt producerade i Kina. Den geografiska koncentrationen av Asiens API-tillverkningsindustri - i specifika regioner i Kina och Indien - innebär nu att den europeiska kontinentens försörjningskedja är starkt utsatt för geografiska, miljömässiga och politiska problem i dessa områden. Det var därför avgörande att strategin gjorde en djupdykning i de grundläggande orsakerna som driver investeringar ur Europa och orsakar brist och föreslog konkreta lösningar för att hantera dem. Om europeiska lagstiftare menar allvar med att ta itu med dessa risker måste de ta itu med de finansiella och reglerande faktorer som har drivit industrin bort. Så det är uppmuntrande att se att kommissionen har lagt fram några förslag för att ta itu med några av de grundläggande orsakerna som påverkar försörjningstryggheten.

Att vända den trenden kommer emellertid att kräva ett öppet och uppriktigt samtal om hur vi värdesätter produktionen av essentiella läkemedel i Europa, status quo - där ett läkemedels värde endast bestäms av dess pris och där Europas regelverk effektivt spelar mot Europas tillverkningshållbarhet och försörjningstrygghet - är helt enkelt inte lämpligt för ändamålet.

Så som vi har sagt måste vi börja titta inte bara på kostnaden utan också på det värde som ett hållbart tillverkningsnätverk och fotavtryck i Europa ger. Vi kommer inte att kunna göra allt i Europa. Vi säger inte det. Diversifiering av försörjningskedjan kommer att förbli viktig, men vi måste säkerställa att systemiska och hållbara politiska reformer kommer att ligga till grund för en sådan ambition.

Teva Pharmaceuticals Europe välkomnar att kommissionen har erkänt några av de sårbarheter som hindrar kontinentens läkemedelsframställning och försörjningskedjor och dess miljontals bidrag till europeiska hälso- och sjukvårdssystem och ekonomier.

Av särskild vikt är en språngbräda för att bygga en modern, digitaliserad miljö som stöder ekonomisk och miljömässig hållbarhet samt ger möjlighet till en uppriktig diskussion om behovet av att utforma smarta och innovativa upphandlingsförfaranden.

Det finns emellertid fortfarande större möjligheter att förbättra, och strategin kan komma att sakna - om några av dess förslag saknas för att säkerställa ett levande och konkurrenskraftigt europeiskt tillverkningsavtryck.

Men vi uppmuntras att vissa åtgärder indikerar en tydlig vilja från EG att djupt dyka in i de grundläggande orsakerna som utsätter europeiska patienter för att få sina läkemedel där de behöver det, när de behöver det. Men när vi går framåt kommer vi att vara tydliga med avseende på implementeringen av strategin. Det står för mycket på spel för att få fel.

Som en av världens största läkemedelsproducenter, som sysselsätter 20,000 60 personer i Europa (varav cirka 26% tillverkas) och motsvarar ett bidrag på cirka 12 miljarder dollar till BNP i XNUMX EU-länder, ser Teva fram emot ett fortsatt partnerskap med Europeiska kommissionen, och andra berörda intressenter, för att säkerställa att läkemedel av hög kvalitet är tillgängliga för alla. Och att denna strategiskt viktiga industri förblir en konkurrensfördel för Europa, särskilt i en tid då ekonomisk återhämtning och folkhälsa är sammanflätade.

Fortsätt läsa

Kina

Amerika vill ha ett avtal med arresterad Huawei-finanschef

publicerade

on

USA: s justitieavdelning kan skära en överenskommelse med Huaweis finanschef Meng Wanzhou (avbildad). Förslaget skulle tillåta Meng att återvända till Kina från Kanada - där hon arresterades. Men Meng måste erkänna felaktigheter i fallet, rapporterar Wall Street Journal.

Meng anklagas i USA för påstådd brott mot sanktionerna mot Iran. Hon står inför bankbedrägeriavgifter för påstådd vilseledande HSBC på ett sådant sätt att det kan bryta sanktionerna. Meng arresterades för två år sedan den här veckan på grund av en amerikansk order om byte av flyg i Vancouver. Hon är i borgen men har inte fått lämna Vancouver.

Meng är övertygad om att hon inte har gjort något fel. Hon sägs vara ”ovillig” att göra alla antaganden som hon anser vara oriktiga. Hon hävdar att hennes arrestering var politiskt motiverad. Avgående president Donal Trump utkämpade en all-out kampanj mot Huawei. Han hävdar att teknikföretaget använder sitt kit för att spionera på länder och människor. Han har emellertid inte lämnat några bevis som stöder hans påståenden. Meng är dotter till Huaweis grundare Ren Zhengfei. Det kinesiska företaget och Meng sägs ha konspirerat för att bedra HSBC genom att förvränga förhållandet till Skycom. Myndigheterna i Amerika hävdar att Huawei och Meng använde Skycom - ett misstänkt frontföretag som verkar i Iran - för att köpa embargovaror.

Mengs gripande har också lett till diplomatisk friktion mellan Kina och Kanada. Kina avbröt importen av kanadensiskt rapsfrö. Och två kanadensare arresterades på spioneringsavgifter - ännu inte löst. Trumps trenchant-ställning mot Huawei har också försämrat relationerna mellan amerikanska och Storbritannien. Storbritannien hade kommit överens om ett avtal med Huawei om att leverera infrastruktur till ett nytt 5G-nätverk. Men premiärminister Boris gjorde senare en vändning på avtalet. Huawei har konsekvent förnekat anklagelserna om spionering.

Fortsätt läsa
Annons

Facebook

Twitter

trend