Anslut dig till vårt nätverk!

Okategoriserad

Tjänsterna för att tjäna pengar i ministerlivet efter politik

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Livet efter politik kan vara ett skrämmande perspektiv. Men för vissa, efter många år i regeringen, eventuellt som karriärpolitiker, öppnar sig också den privata sektorn en mängd möjligheter och ekonomisk belöning som en gång tekniskt sett var utanför gränserna.

Ingen går in i politik i Storbritannien för att tjäna pengar, fråga bara Boris Johnson. Emellertid lockar den status som följer med att ha haft en befattning i höga tjänster ofta betydande och lukrativa möjligheter för dem när de lämnar korridorerna i Westminster. George Osborne är ett anmärkningsvärt exempel, som bland de tio jobb inom den privata sektorn som han utförde efter att ha lämnat kontoret, säkerställde en rådgivande roll på £ 10 650,000 per år med BlackRock. Tony Blair började i början av 2008 till den amerikanska investeringsbanken JP Morgan som en "seniorrådgivare", och enligt uppgift tjänade han sex siffror för tre 90-minuters framträdanden om året.

Den rådgivande kommittén för utnämningar av företag (Acoba) är regeringens vakthund som fastställer reglerna för avgående ledamöter, ministrar och andra ledande tjänstemän om vad de kan och inte kan göra under de första två åren efter att de lämnat sitt ämbete. Nuvarande riktlinjer föreslår att ministrar väntar minst tre månader efter att de lämnat regeringen innan de påbörjar en betald roll inom den privata sektorn och måste söka råd från kommittén som kommer att bedöma fördelarna med rollen och om det kommer att ses som en belöning för tidigare arbete som utförs i ämbetet, eller om den tidigare tjänsten kommer att ge upphov till en orättvis fördel, vid vilken tidpunkt en prospekt kan anses vara "olämplig". Acoba har emellertid inga officiella befogenheter att genomdriva, och det finns flera exempel där ministrar har valt att ignorera rekommendationer, inklusive den sittande premiärministern Boris Johnson, som åter gick med i Telegraph omedelbart efter sin korta tjänstgöring vid rådet för utrikesministeriet.

Annons

Tidigare premiärminister David Cameron har också nyligen gjort rubriker efter att hans band till Greensill Capital avslöjades. Han står inför anklagelser om att han utnyttjat sin position och sitt nätverk för att söka förmånsåtkomst till statlig finansiering för banken, hävdar att han förnekar starkt. Den nu kollapsade banken, ledd av den vanärade finansmannen Lex Greensill, har lämnat den brittiska skattebetalaren med en räkning på mer än 1 miljard pund.

Som bankrådgivare lobbade han regeringen kraftigt och i gengäld belönades han vackert. Medan inga siffror har offentliggjorts medger han att han har ett stort ekonomiskt intresse av bankens framgång och säger till parlamentsledamöterna: "Enligt någons villkor var det en generös lön".  

Då han kom fram för Treasury Select Committee och Public Accounts Committee förra veckan grillades Cameron i fyra timmar över en serie nu offentliga meddelanden som han skickade till ministrar, parlamentsledamöter och andra statliga tjänstemän som lobbyade på bankens vägnar. Sådan var hans glupska och insisterande på att Labour-parlamentarikern Angela Eagle anklagade honom för att ha förföljt sig effektivt, snarare än att lobbja, medan en annan parlamentsledamot kritiserade honom för att ha fört premiärministerns kontor.

Annons

Malcolm Rifkind, tidigare utrikesminister och ordförande för underrättelse- och säkerhetskommittén, är en annan politiker som befann sig i hett vatten efter en '' kontant för tillgång '' -skandal 2015 medan han fortfarande var i sitt ämbete. Sedan han valde att avstå, har han tillträtt flera styrelseuppdrag vid olika rådgivande kläder, inklusive 17 Arm, ett företag som är involverat i den tvivelaktiga verksamheten med oreglerad rättstvistfinansiering och återvinning av tillgångar.

Grundades av den kontroversiella affärsmannen Paddy Meade, 8th Earl of Clanwilliam, det Dubai-baserade företaget är inte medlem i Association of Litigation Funders (ALF) och fungerar därför, till skillnad från andra inom fältet, inte under några etablerade uppförandekoder, och det skaffar inte heller kapital för ärenden som är öppna marknaden genom institutionella investerare som andra och lämnar ett stort frågetecken över källan till sina medel.

17 Arm gjorde nyligen rubriker när The Guardian rapporterade att de finansierade ärendet som Alexander Tugushev köpte mot sin tidigare medarbetare, Vitaly Orlov, som har spelat i de brittiska domstolarna sedan 2018.

Tugushev, själv en före detta regeringstjänsteman i sin roll som vice ordförande för Ryska federationens (då) statliga fiskerikommitté, är en dömd bedragare, som 2007 dömdes till sex års fängelse i Ryssland för att ha missbrukat sin position i offentliga ämbeten och ta olagliga betalningar och mutor. Han är också föremål för flera andra öppna straffrättsliga utredningar i Ryssland, inklusive en anklagelse för bedrägeri som begåtts mot Orlov, som nu är förfarandeförfarande kopplat till ett separat ärende där Tugushev är föremål för en internationell arresteringsorder om anklagelser relaterade till bedrägerier som begåtts mot Herr Alexander Sychev.

Det är inte klart vem som finansierar 17 Arm angående detta fall, med Tugushev som går så långt att han betalar 7.8 miljoner pund i värdepapper för att täcka rättskostnader för att undvika att identifiera sina stödjare, som påstås vara möjliga rivaler till Orlovs fiskeföretag Norebo och individer från den ryska kriminella undervärlden som vill tjäna pengar.

Förfarandet med tidigare regeringstjänstemän som använder sina nätverk och erfarenhet för att tjäna pengar på lukrativa affärsavtal är inte nytt. I själva verket, varför skulle ett företag lägga till en kostsam före detta regeringstjänsteman till sin lön om inte på grund av dörrarna de kan öppna? I alla branscher har nästan alla avgående tjänstemän de senaste åren, från båda sidor av kammaren flyttat in i den privata sektorn.  

I de flesta fall, så tveksamt som dessa förhållanden och affärer kan se utifrån, har inga regler uppenbarligen brutits, istället manipuleras systemet helt enkelt till förmån för individer som Lex Greensill, och till och med eftersökta brottslingar som Tugushev, som försöker vinna trovärdighet genom att rida på dessa anslutna och inflytelserika individer.

Till exempel för respekterade personer som Rifkind och tidigare åklagare visar Ken Macdonald att vara knuten till sådana individer behovet av reformer och förstärkning av Acoba, vilket hittills visat sig vara ineffektivt för att säkerställa att tidigare tjänstemän inte ifrågasätter integriteten de brittiska politiska institutionerna.

Klimatförändring

Stor klimatkonferens kommer till Glasgow i november

publicerade

on

Ledare från 196 länder träffas i Glasgow i november för en stor klimatkonferens. De uppmanas att komma överens om åtgärder för att begränsa klimatförändringarna och dess effekter, till exempel stigande havsnivåer och extremt väder. Mer än 120 politiker och statschefer väntas för det tre dagar långa världsledartoppmötet i början av konferensen. Händelsen, känd som COP26, har fyra huvudsakliga invändningar, eller ”mål”, inklusive ett som går under rubriken ”arbeta tillsammans för att leverera” skriver journalisten och tidigare MEP Nikolay Barekov.

Tanken bakom de fjärde COP26 -målen är att världen bara kan klara utmaningarna i klimatkrisen genom att arbeta tillsammans.

Så vid COP26 uppmuntras ledare att slutföra Paris Rulebook (detaljerade regler som gör Parisavtalet operativt) och också påskynda åtgärder för att hantera klimatkrisen genom samarbete mellan regeringar, företag och civilsamhälle.

Annons

Företag är också angelägna om att se åtgärder vidtas i Glasgow. De vill ha klarhet i att regeringarna går starkt mot att uppnå netto-nollutsläpp globalt i sina ekonomier.

Innan vi tittar på vad fyra EU-länder gör för att nå det fjärde COP26-målet är det kanske värt att spola tillbaka kort till december 2015 när världsledare samlades i Paris för att kartlägga en vision för en koldioxidsnål framtid. Resultatet blev Parisavtalet, ett historiskt genombrott i det kollektiva svaret på klimatförändringarna. I avtalet fastställs långsiktiga mål för alla nationer: begränsa den globala uppvärmningen till långt under 2 grader Celsius och anstränga sig för att hålla uppvärmningen till 1.5 grader C; stärka motståndskraften och förbättra förmågan att anpassa sig till klimatpåverkan och direkta finansiella investeringar i låga utsläpp och klimatbeständig utveckling.

För att uppfylla dessa långsiktiga mål upprättade förhandlare en tidtabell där varje land förväntas lämna uppdaterade nationella planer vart femte år för att begränsa utsläpp och anpassa sig till effekterna av klimatförändringar. Dessa planer kallas nationellt bestämda bidrag, eller NDC.

Annons

Länder gav sig själva tre år för att komma överens om riktlinjerna för genomförande - i folkmun kallad Paris regelbok - för att genomföra avtalet.

Denna webbplats har tittat noga på vad fyra EU -medlemsländer - Bulgarien, Rumänien, Grekland och Turkiet - har och gör för att hantera klimatförändringarna och, särskilt, om att uppfylla målen med mål nr 4.

Enligt en talesman för det bulgariska miljö- och vattendepartementet är Bulgarien "överuppnått" när det gäller några klimatmål på nationell nivå för 2016:

Ta till exempel andelen biodrivmedel som enligt senaste uppskattningar står för cirka 7.3% av den totala energiförbrukningen i landets transportsektor. Det hävdas att Bulgarien också har överskridit nationella mål för andelen förnybara energikällor i sin slutliga energiförbrukning.

Liksom de flesta länder påverkas den av den globala uppvärmningen och prognoser tyder på att månatliga temperaturer förväntas stiga med 2.2 ° C på 2050 -talet och 4.4 ° C på 2090 -talet.

Även om vissa framsteg har gjorts på vissa områden, måste mycket mer fortfarande göras, enligt en stor studie 2021 om Bulgarien av Världsbanken.

Bland en lång rad rekommendationer från banken till Bulgarien finns en som specifikt riktar sig till mål nr 4. Den uppmanar Sophia att ”öka allmänhetens, vetenskapliga institutioners, kvinnors och lokalsamhällenas deltagande i planering och förvaltning, redovisning av tillvägagångssätt och metoder för kön jämlikhet och öka stadens motståndskraft. ”

I närliggande Rumänien finns det också ett starkt engagemang för att bekämpa klimatförändringar och driva koldioxidsnål utveckling.

EU: s bindande klimat- och energilagstiftning för 2030 kräver att Rumänien och de andra 26 medlemsstaterna antar nationella energi- och klimatplaner (NECP) för perioden 2021-2030. I oktober 2020 publicerade Europeiska kommissionen en bedömning för varje NECP.

Rumäniens sista NECP sa att mer än hälften (51%) av rumänerna förväntar sig att nationella regeringar ska hantera klimatförändringarna.

Rumänien genererar 3% av EU-27: s totala utsläpp av växthusgaser och minskade utsläpp snabbare än EU-genomsnittet mellan 2005 och 2019, säger kommissionen.

Med flera energiintensiva industrier närvarande i Rumänien är landets kolintensitet mycket högre än EU-genomsnittet, men också "sjunker snabbt".

Energiindustrins utsläpp i landet minskade med 46% mellan 2005 och 2019, vilket minskade sektorns andel av de totala utsläppen med åtta procentenheter. Men utsläppen från transportsektorn ökade med 40% under samma period, vilket fördubblade sektorns andel av de totala utsläppen.

Rumänien förlitar sig fortfarande i stor utsträckning på fossila bränslen men förnybara energikällor, tillsammans med kärnkraft och gas, ses som avgörande för övergångsprocessen. Enligt EU: s lag för delning av ansträngningar fick Rumänien öka utsläppen fram till 2020 och måste minska dessa utsläpp med 2% jämfört med 2005 år 2030. Rumänien uppnådde 24.3% andel förnybara energikällor 2019 och landets 2030-mål på 30.7% andel är främst inriktad på vind, vattenkraft, sol och bränslen från biomassa.

En källa vid Rumäniens ambassad till EU sa att energieffektiviseringsåtgärderna handlar om uppvärmning och byggnadshöljen tillsammans med industriell modernisering.

En av EU -nationerna som är mest direkt påverkad av klimatförändringarna är Grekland som i somras har sett flera förödande skogsbränder som har förstört liv och drabbat dess viktiga turisthandel.

 Liksom de flesta EU -länder stöder Grekland ett koldioxidneutralitetsmål för 2050. Greklands klimatbegränsande mål formas till stor del av EU: s mål och lagstiftning. Enligt EU: s ansträngningsdelning förväntas Grekland minska utsläppen från utsläppshandelssystem utanför EU med 4% till 2020 och med 16% till 2030, jämfört med 2005 års nivåer.

Dels som svar på skogsbränder som brände mer än 1,000 385 kvadratkilometer skog på ön Evia och bränder i södra Grekland har den grekiska regeringen nyligen skapat ett nytt ministerium för att hantera klimatförändringarnas effekter och namngav tidigare europeisk Facklig kommissionär Christos Stylianides som minister.

Stylianides, 63, tjänstgjorde som kommissionär för humanitärt bistånd och krishantering mellan 2014 och 2019 och kommer att leda brandbekämpning, katastrofhjälp och politik för att anpassa sig till stigande temperaturer till följd av klimatförändringar. Han sa: "Katastrofförebyggande och beredskap är det mest effektiva vapnet vi har."

Grekland och Rumänien är de mest aktiva bland Europeiska unionens medlemsländer i sydöstra Europa i frågor om klimatförändringar, medan Bulgarien fortfarande försöker komma ikapp mycket av EU, enligt en rapport om genomförandet av den europeiska gröna affären som publicerats av Europeiska Council on Foreign Relations (ECFR). I sina rekommendationer om hur länder kan ge mervärde till effekterna av den europeiska gröna affären säger ECFR att Grekland, om det vill etablera sig som en grön mästare, bör samarbeta med det "mindre ambitiösa" Rumänien och Bulgarien, som delar några av dess klimatrelaterade utmaningar. Detta, enligt rapporten, kan driva Rumänien och Bulgarien att anta bästa gröna övergångspraxis och gå med i Grekland i klimatinitiativ.

Ett annat av de fyra länder vi har satt i rampljuset - Turkiet - har också drabbats hårt av konsekvenserna av den globala uppvärmningen, med en rad förödande översvämningar och bränder i sommar. Extrema väderincidenter har ökat sedan 1990, enligt den turkiska statsmeteorologiska tjänsten (TSMS). År 2019 hade Turkiet 935 extrema väderincidenter, det högsta i det senaste minnet, säger hon.

Delvis som ett direkt svar har den turkiska regeringen nu infört nya åtgärder för att dämpa effekterna av klimatförändringar, inklusive kampen mot klimatförändringen.

Återigen, detta riktar sig direkt till mål nr 4 på den kommande COP26 -konferensen i Skottland, eftersom förklaringen är resultatet av diskussioner med - och bidrag från - forskare och icke -statliga organisationer till turkiska regerings insatser för att ta itu med frågan.

Förklaringen innefattar en handlingsplan för en anpassningsstrategi till globalt fenomen, stöd för miljövänliga produktionsmetoder och investeringar, och återvinning av avfall, bland andra steg.

För förnybar energi planerar Ankara också att öka elproduktionen från dessa källor under de kommande åren och att inrätta ett forskningscenter för klimatförändringar. Detta är utformat för att utforma policyer i frågan och genomföra studier, tillsammans med en plattform för klimatförändringar där studier och data om klimatförändringar kommer att delas - återigen allt i linje med COP26: s mål nr 4.

Omvänt har Turkiet ännu inte undertecknat Parisavtalet från 2016 men presidents dam Emine Erdoğan har varit en förkämpe för miljöorsaker.

Erdoğan sa att den pågående coronaviruspandemin har slagit hårt mot kampen mot klimatförändringar och att flera viktiga steg nu måste vidtas i frågan, från att byta till förnybara energikällor till att minska beroendet av fossila bränslen och göra om städer.

I en nick till COP26: s fjärde mål har hon också betonat att individernas roll är viktigare.

Med tanke på COP26 säger EU -kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att "när det gäller klimatförändringar och naturkris kan Europa göra mycket".

När hon talade den 15 september i ett fackligt tal till parlamentsledamöterna sa hon: ”Och det kommer att stödja andra. Jag är stolt över att kunna meddela idag att EU kommer att fördubbla sina externa medel för biologisk mångfald, särskilt för de mest utsatta länderna. Men Europa kan inte göra det ensam. 

”COP26 i Glasgow kommer att vara ett sanningens ögonblick för det globala samhället. Stora ekonomier - från USA till Japan - har satt ambitioner för klimatneutralitet år 2050 eller strax därefter. Dessa måste nu backas upp av konkreta planer i tid för Glasgow. Eftersom nuvarande åtaganden för 2030 inte kommer att hålla den globala uppvärmningen till 1.5 ° C inom räckhåll. Varje land har ett ansvar. De mål som president Xi har satt upp för Kina är uppmuntrande. Men vi efterlyser samma ledarskap när det gäller att fastställa hur Kina kommer dit. Världen skulle bli lättad om de visade att de kunde nå topputsläpp i mitten av decenniet - och flytta från kol i hemmet och utomlands. ”

Hon tillade: ”Men medan varje land har ett ansvar, har stora ekonomier en särskild plikt gentemot de minst utvecklade och mest sårbara länderna. Klimatfinansiering är avgörande för dem - både för att mildra och anpassa sig. I Mexiko och i Paris åtog sig världen att ge 100 miljarder dollar per år fram till 2025. Vi levererar vårt åtagande. Team Europe bidrar med 25 miljarder dollar per år. Men andra lämnar fortfarande ett gapande hål mot att nå det globala målet. ”

Presidenten fortsatte: ”Genom att stänga det gapet ökar chansen att lyckas i Glasgow. Mitt budskap idag är att Europa är redo att göra mer. Vi kommer nu att föreslå ytterligare 4 miljarder euro för klimatfinansiering fram till 2027. Men vi förväntar oss att USA och våra partner också ska öka. Att stänga klimatfinansieringsklyftan tillsammans - USA och EU - skulle vara en stark signal för globalt klimatledarskap. Det är dags att leverera. ”

Så, med alla ögon riktade mot Glasgow, är frågan för vissa om Bulgarien, Rumänien, Grekland och Turkiet kommer att hjälpa till att hitta en brand för resten av Europa när det gäller att hantera det som många fortfarande anser vara det största hotet mot mänskligheten.

Nikolay Barekov är politisk journalist och TV -presentatör, tidigare vd för TV7 Bulgarien och tidigare MEP för Bulgarien och tidigare vice ordförande för ECR -gruppen i Europaparlamentet.

Fortsätt läsa

Okategoriserad

Colombia: EU och Colombia öppnar ett nytt kapitel för att stärka de bilaterala förbindelserna

publicerade

on

EU och Colombia kom överens om ett '' samförståndsavtal om en agenda för en förstärkt politisk och sektorsvis dialog och samarbete för det kommande decenniet '', undertecknat av den höga representanten Josep Borrell (avbildad) och vicepresidenten och utrikesministern i Colombia, Marta Lucía Ramírez i New York, i närvaro av EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, och Republiken Colombias president Iván Duque Márquez.

I samförståndsavtalet framhålls vikten av förbindelserna mellan EU och Colombia och avsikten att gå vidare och fördjupa och stärka våra långvariga band.

President Ursula von der Leyen sade: ”Colombia är en viktig allierad för Europeiska unionen och en likasinnad partner på bilateral, regional och multilateral nivå. Idag har vi åtagit oss att ta vårt förhållande vidare: arbeta gemensamt för att hantera globala utmaningar som COVID-19-pandemin. Närmare engagemang är också avgörande för klimatförändringarna och miljön, och vi kom överens om en ambitiös miljöagenda, som förankras i Green Deal och i Colombias egen politik. ”

Annons

Hög representant/vice president Josep Borrell sa: ”Vi markerar ytterligare en milstolpe på vägen mot allt djupare och bredare EU -förbindelser med Colombia. Denna promemoria kommer inte bara att göra det möjligt för oss att stärka vårt partnerskap, ytterligare stärka vårt samarbete i utrikespolitiska frågor, utan öppnar också utsikterna till en ambitiös ny politisk ram för våra relationer. Genomförandet av fredsavtalet 2016, som bidrag till global fred och säkerhet, kommer att förbli kärnan i vårt engagemang. ”

I memorandumet fastställs fem prioriteringar för utvecklingen av förbindelserna mellan EU och Colombia:

  • Det framgångsrika genomförandet av fredsavtalet 2016 mellan Colombias regering och FARC som ett bidrag till global fred och stabilitet;  
  • den ambitiösa agendan om miljö, klimatförändringar, motståndskraft och biologisk mångfald;
  • den ekonomiska och sociala agendan inklusive den digitala agendan som främjar hållbar och inkluderande tillväxt och ekonomisk, social och territoriell sammanhållning i Europeiska unionen och Colombia; 
  • solidaritetsagendan, kring den venezuelanska flykting- och migrationskrisen och dess inverkan på Colombia och regionen samt alla migrationsaspekter, och;
  • den multilaterala agendan och samarbetet i globala och regionala utrikespolitiska frågor för att stärka multilateralism och en regelbaserad global ordning.

Vidare listas i promemorian 12 sektorer där samarbetet kan utökas och/eller utökas enligt ovanstående prioriteringar.

Annons

Bakgrund

EU har nära och långvariga förbindelser med Colombia. Colombia är en viktig partner inom multilateralism, klimatförändringar och andra viktiga prioriteringar som fred och stabilitet. EU: s stöd till fredsprocessen (genomförande av fredsavtalet 2016) är kärnan i EU: s engagemang.

Milstolpar i förhållandet inkluderar handelsavtalet från 2013; ett kortfristigt avtal om viseringsundantag (2015) och ett ramavtal för deltagande i EU-ledda GSFP-uppdrag (ikraftträdande 2020).

EU är Colombias tredje handelspartner efter USA och Kina, den största källan till direktinvesteringar och en viktig utvecklingspartner.)

Mer

Samförståndsavtal EU-Colombia

Fortsätt läsa

Okategoriserad

Tyska biljättar satsar på vätgasbilar

publicerade

on

By

BMW iX5 väte ses under München Auto Show, IAA Mobility 2021 i München, Tyskland, 8 september 2021. REUTERS/Wolfgang Rattay

Batterikraft kan vara föregångaren till att bli framtidens bilteknik, men uteslut inte underdog -vätet, skriva Nick Carey, Christina Amann i Berlin och Christoph Steitz i Frankfurt.

Det anser vissa stora biltillverkare, inklusive BMW (BMWG.DE) och Audi (VOWG_p.DE), som utvecklar prototyper för vätebränsleceller för personbilar tillsammans med sina flottor av batteribilar som en del av förberedelserna för att överge fossila bränslen.

Annons

De säkrar sina satsningar och beräknar att en förändring av politiska vindar kan förskjuta balansen mot väte i en bransch formad av tidiga movers Teslas (TSLA.O) beslut att ta den batteridrivna vägen för att rengöra bilar.

Global auto hub Tyskland är i skarpt fokus. Det är redan satsar miljarder på vätebränsle i sektorer som stål och kemikalier för att uppfylla klimatmål, och tätt bekämpade val den här månaden kunde se De gröna går in i koalitionsregeringen och ytterligare driva tekniken.

BMW är vätgas största förespråkare bland Tysklands biltillverkare och visar en väg till en massmarknadsmodell runt 2030. Företaget har också ett öga på att förändra vätpolitiken i Europa och i Kina, världens största bilmarknad.

Annons

Den Münchenbaserade premiumspelaren har utvecklat en väteprototypbil baserad på sin X5 SUV, i ett projekt som redan delvis finansierats av den tyska regeringen.

Jürgen Guldner, BMW-vicepresidenten som står i spetsen för programmet för vätebränsleceller, sa till Reuters att biltillverkaren skulle bygga en testflotta på närmare 100 bilar år 2022.

"Oavsett om denna (teknik) drivs av politik eller efterfrågan, kommer vi att vara redo med en produkt", sa han och tillade att hans team redan arbetar med att utveckla nästa generations fordon.

"Vi är på väg att nå dit och vi är verkligen övertygade om att vi kommer att se ett genombrott under det här decenniet," sa han.

VW: s premiummärke Audi berättade för Reuters att det hade samlat ett team med mer än 100 mekaniker och ingenjörer som undersökte vätebränsleceller på uppdrag av hela Volkswagen -gruppen och hade byggt några prototypbilar.

Väte ses som en säker satsning av världens största lastbilstillverkare, till exempel Daimler AG (DAIGn.DE) enhet Daimler Truck, Volvo Trucks (VOLVb.ST) och Hyundai (005380.KS), eftersom batterier är för tunga för långväga nyttofordon.

Men bränslecellstekniken - där väte passerar genom en katalysator och producerar elektricitet - är för dyrt för massmarknadens konsumentbilar. Celler är komplexa och innehåller dyra material, och även om tankning går snabbare än batteriladdning, är infrastrukturen mer knapp.

Det faktum att vätgas ligger så långt efter i loppet till den överkomliga marknaden innebär också att även vissa mästare i tekniken, som Tysklands gröna, föredrar att prioritera batteridrivna personbilar eftersom de ser dem som det snabbaste sättet att nå sitt huvudsakliga mål om koldioxidutsläpp transport.

De gröna stödjer dock användningen av vätebränsle för fartyg och flygplan och vill satsa stort på "grönt" väte som enbart produceras från förnybara källor.

"Väte kommer att spela en mycket viktig roll i transportindustrin", säger Stefan Gelbhaar, partiets transportpolitiska talesperson i förbundsdagen.

Politiken kan dock vara oförutsägbar-diesel gick från helgon till syndare efter Volkswagens Dieselgate-utsläppskusk, som kom fram 2015. Vissa biltillverkare ser väte-teknik som en försäkring då EU siktar mot ett effektivt förbud mot fossila bilar från 2035 .

Förra året sa Daimler att det skulle stoppa produktionen av Mercedes-Benz GLC F-CELL, en vätgasbränslecells SUV, men en källa som känner till företagsplaner sa att projektet lätt skulle kunna återupplivas om EU-kommissionen eller en tysk regering med Green deltagande besluta att marknadsföra vätgasbilar.

"Vi fokuserar på (batteri) elektriskt först, men vi har ett nära samarbete med våra lastbilsgubbar", sa Jörg Burzer, produktionschef för Daimler, när han frågade om detta tillvägagångssätt.

"Tekniken är alltid tillgänglig."

I åratal japanska biltillverkare Toyota (7203.T), Nissan (7201.T) och Honda (7267.T), och Sydkoreas Hyundai, var ensamma om att utveckla och driva vätgasbränslecellbilar, men nu har de sällskap.

Kina utökar sin vätebränsleinfrastruktur, med flera biltillverkare arbetar nu med bränslecellsbilar, inklusive Great Wall Motor (601633.SS),, som planerar att utveckla vätgasdrivna stadsjeepar.

EU vill bygga fler tankstationer för kommersiella fordon. Fitch Solutions bilanalytiker Joshua Cobb sa att blocket sannolikt bara skulle börja skjuta vätgasbilar om två till tre år, med tanke på att det fortfarande var att räkna ut hur man betalar för sitt batteri-elektriska bilstöd och hur man får tillräckligt med "grönt" väte från förnybara källor.

Men han tillade: "Det är inte utanför gränserna att tänka att om de (tyska) gröna kommer till makten kan de påskynda arbetet med att anta bestämmelser som gynnar vätgasbränslecellbilar."

BMW: s Guldner erkände att vätetekniken var för dyr för att vara livskraftig för konsumentmarknaden idag, men sa att kostnaderna skulle sjunka när lastbilsföretagen investerade i tekniken för att få bränslecellbilar till marknaden i stor skala.

För att demonstrera BMW: s väte X5 -prototyp tog Guldner Reuters en snurr på 180 km (112 miles) i timmen på motorvägen nära biltillverkarens huvudkontor i München och gav på några minuter tillräckligt med bränsle för att köra 500 km med en vätgaspump vid en Total bensinstation.

Guldner sa att BMW såg vätgasbränslecellbilar som "komplementära" till sitt framtida batteri-elektriska modellutbud, vilket ger ett alternativ för kunder som inte kan ladda hemma, vill resa långt och tanka snabbt. Motorn i väte X5 är densamma som BMW: s helelektriska iX.

"När framtiden är nollutsläpp tror vi att det är bättre att ha två svar än ett", tillade han.

Ändå sa Fitch Solutions Cobb att det fortfarande kommer att ta år innan något europeiskt politiskt stöd för vätgasdrivna bilar omsätts i betydande försäljning.

Bilkonsultföretaget LMC förutspår faktiskt att olika användningar av väte - i kommersiella fordon, luftfart och energilagring - skulle anspora dess antagande i personbilar, men på längre sikt.

"Vi kommer bara inte att komma dit någon gång snart", säger LMC: s senior drivanalytiker Sam Adham. LMC-uppskattningar i 2030-modeller av vätebränsleceller kommer att utgöra bara 0.1% av försäljningen i Europa, och försäljningen kommer att ta fart först efter 2035.

Det finns fortfarande uppdelningar om teknikens utsikter i den globala bilindustrin, och även inom bilgrupper.

VW: s Audi-enhet kan till exempel undersöka bränsleceller, men Volkswagen-koncernens vd Herbert Diess har tagit till väga om vätgasdrivna bilar.

"Vätebilen har visat sig INTE vara lösningen på klimatförändringar", sa han i en tweet i år. "Sham -debatter är slöseri med tid."

Stephan Herbst, chef för Toyota i Europa, har en annan uppfattning.

I sin roll som medlem i företagsgruppen Hydrogen Council, som förutspår att väte kommer att driva mer än 400 miljoner bilar år 2050, sa Herbst att han var övertygad om att regeringarna nu hade satt upp ambitiösa kolsänkande mål, de skulle driva väte vid sidan av batteriet elbilar.

"Vi tror starkt att det här inte är en fråga om antingen eller", tillade han. "Vi behöver båda teknikerna."

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend