Anslut dig till vårt nätverk!

irak

Med EU-stöd går Irak långsamt vidare mot antikorruption

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Sedan den USA-ledda invasionen att avsätta den långvariga diktatorn Saddam Hussein 2003 har korruption blivit Iraks orubbliga plåga, med på varandra följande regeringar som försöker och misslyckas med att ta itu med problemet. Nu är emellertid publicering av landets antikorruptionsstrategi för 2021-24, som utarbetades av Iraks integritetsmyndighet (IIA) och godkändes av president Barham Salih, hoppas kunna ge ett nytt tryck för en samordnad antikorruptionsåtgärd i Irak.

Dokumentet kommer bara några veckor efter EU, FN och Irak lanserades ett partnerskap för att undertrycka korruption i landet. Projektet på 15 miljoner euro syftar till att "revidera Iraks lagar mot korruption, utbilda utredare och domare och arbeta för att stärka det civila samhällets roll" och förbättra rättsväsendet som det slutliga målet. Mot bakgrund av det nya projektet - tillsammans med ett nytt anti-transplantat lagförslag för närvarande diskuteras som syftar till att återvinna stulna medel och hålla gärningsmännen ansvariga - Iraks egen strategi mot korruption kommer vid en tidpunkt då internationellt samarbete för att begränsa olaglig verksamhet är på en ny höjdpunkt.

Att gå efter affärsmän och domare

Annons

Dessa initiativ är en del av en bredare EU-stödd press från premiärminister Mustafa al-Kadhimis, vars aggressiva antikorruptionsinsats riktar sig mot krokiga regerings- och rättsväsendets tjänstemän i ett försök att stoppa de massiva budgetförluster som följer av kriminell verksamhet. Trots allt kom al-Kadhimi till makten efter offentliga protester mot inkompetensen och omoraliteten hos den tidigare regeringen i oktober 2019. Demonstrationerna uppmanad en omskakning i det irakiska parlamentet, med al-Kadhimi som lovar att ta en hård linje i korruptionen vid sin uppstigning till hotseat.

Al-Kadhimi kan redan hävda en koppling av högprofilerade arresteringar, inklusive flera framstående politiker, en väl ansluten affärsman och en pensionerad domare. I augusti 2020, han inrätta en särskild kommitté som har till uppgift att rikta sig till högprofilerade personer som är skyldiga till transplantat, med de första gripandena av två tjänstemän och en affärsman efter månaden efter. Chefen för den nationella pensionsfonden och chefen för investeringskommissionen var de två tjänstemän som greps, men det är affärsmannen - Bahaa Abdulhussein, VD för det elektroniska betalningsföretaget Qi Card - som kanske representerar den största fisken, sedan hans rikliga vänner i höga platser visar att även välanslutna bedragare inte längre är säkra från lagen.

Det största fallet hittills i år är det av den pensionerade domaren Jafar al Khazraji, som nyligen var gav en dom av ”allvarligt fängelse” för den olagliga inflationen av sin makas förmögenhet med cirka 17 miljoner dollar i odeklarerade tillgångar. Enligt IIA beordrades Khazraji inte bara att betala tillbaka hela beloppet utan fick dessutom en böter på 8 miljoner dollar. Ärendet är ett landmärke med tanke på att det representerar första gången som rättsväsendet har åtalat en individ enligt en lag mot olaglig vinst av materiell rikedom på bekostnad av det irakiska folket.

Annons

Återvinningen av 17 miljoner dollar är verkligen en positiv utveckling, men representerar bara en droppe i havet jämfört med de 1 biljoner dollar som al-Kadhimi uppskattningar Irak har tappat för korruption under de senaste 18 åren. Men domens prejudiciella karaktär kan vara mer värdefullt när det gäller att utrota missförhållanden och uppmuntra FDI att Irak så desperat behöver bygga upp sin sönderfallande infrastruktur.

Iraks ekonomi på spel

Faktum är att åtalet mot al Khazraji är viktigt av en annan anledning. Domaren hade dömt mot internationella företag Orange och Agility i deras mål mot det irakiska telekommunikationsföretaget Korek. De två utländska intressena påstod att Korek hade exproprierat sina investeringar utan vederbörlig användning av lagen, en hållning som först motbevisades av al Khazraji och sedan bekräftade av Världsbankens internationella centrum för lösning av investeringstvister (ICSID).

ICSID-domen har varit allvarligt kritiserade som "fundamentalt bristfälligt" av Agility, eftersom ICSID i huvudsak överlämnade korrupta tjänstemän i landets carte blanche för att göra vad de vill med investerarnas pengar och därmed sända ut stora röda flaggor till det utländska investeringssamhället. Detta är en utveckling som EU verkligen har noterat, även om arresteringen av en domare som är inblandad i fallet kan gå på något sätt mot att återställa den blekna tron ​​på irakisk rättvisa.

Europeiskt stöd på Iraks långa väg framåt

Sådan restaurering är mycket nödvändig, inte minst för att återuppväcka ekonomin, vilken krympt av 10.4% år 2020, den största minskningen sedan Saddam Husseins dagar. Iraks BNP-skuldkvot förväntas förbli hög, medan inflationen kan nå 8.5% i år. Al-Kadhimi är verkligen emot den riktiga utmaningen, även med sina egna partimedlemmar anger att 17 år av förankrad korruption måste svepas bort för att ge landet en ny start.

Detta är bara de första stegen på en lång väg för att få tillbaka Irak från randen, och det faktum att varje regering i rad sedan Husseins deposition har inlett sina egna antikorruptionsinitiativ - och sedan misslyckats med att följa upp dem - kan göra irakierna försiktiga att få upp sina förhoppningar. De initiala gripandena av framstående individer, tillsammans med publiceringen av en officiell strategi som syftar till att avlägsna det knutna virvlet av korruption i landets högre nivåer, är åtminstone på teknisk nivå och uppmuntrar indikatorer för att regeringens ansträngningar står på fast mark. .

EU: s roll är nu att hjälpa regeringen att upprätthålla den positiva drivkraften. Bryssel har gjort bra att stanna kvar i intim kontakt med nyckeltal för att säkerställa genomförandet av IIA: s strategi mot korruption. Även om det är uppenbart att en brant backe återstår att klättra, om till och med några föreslagna reformer genomförs - inklusive en övergång till e-förvaltning eller en ökning av det civila samhällets gruppers deltagande och samarbete - kan regeringen gå framåt för att göra det ingen av dess föregångare har lyckats.

Fortsätt läsa
Annons

irak

Biden och Kadhimi tätar avtal för att avsluta USA: s stridsuppdrag i Irak

publicerade

on

By

USA: s president Joe Biden och den irakiska premiärministern Mustafa al-Kadhimi slutade ett avtal på måndagen (26 juli) som formellt avslutade det amerikanska stridsuppdraget i Irak i slutet av 2021, men amerikanska styrkor kommer fortfarande att verka där i en rådgivande roll. skriva Steve Holland och Trevor Hunnicutt.

Avtalet kommer vid en politiskt känslig tidpunkt för den irakiska regeringen och kan vara ett lyft för Bagdad. Kadhimi har mött allt större tryck från Iran-anpassade partier och paramilitära grupper som motsätter sig USA: s militära roll i landet.

Biden och Kadhimi träffades i Oval Office för sina första samtal ansikte mot ansikte som en del av en strategisk dialog mellan USA och Irak.

Annons

"Vår roll i Irak kommer att vara ... att vara tillgänglig, att fortsätta att träna, att hjälpa, att hjälpa och att hantera ISIS när det uppstår, men vi kommer inte att vara i slutet av året i ett stridsuppdrag, sa Biden till journalister när han och Kadhimi träffades.

Det finns för närvarande 2,500 amerikanska trupper i Irak som fokuserar på att motverka resterna av Islamiska staten. USA: s roll i Irak kommer helt att gå över till utbildning och rådgivning till den irakiska militären att försvara sig.

Skiftet förväntas inte ha någon större operativ inverkan eftersom USA redan har gått mot att fokusera på utbildning av irakiska styrkor.

Annons

För Biden följer ändå avtalet om att avsluta stridsuppdraget i Irak beslut att genomföra ett ovillkorligt tillbakadragande från Afghanistan och avsluta USA: s militära uppdrag där i slutet av augusti.

Tillsammans med sin överenskommelse om Irak går den demokratiska presidenten över till att formellt slutföra USA: s stridsuppdrag i de två krig som dåvarande president George W. Bush inledde under hans vakt för nästan två decennier sedan.

En USA-ledd koalition invaderade Irak i mars 2003 baserat på anklagelser om att den dåvarande irakiska ledaren Saddam Husseins regering hade massförstörelsevapen. Saddam slogs ut från makten, men sådana vapen hittades aldrig.

Under de senaste åren var USA: s uppdrag inriktat på att hjälpa till med att besegra militära islamiska stater i Irak och Syrien.

"Ingen kommer att förklara att uppdraget är fullbordat. Målet är ISIS varaktiga nederlag", sade en högre administrativ tjänsteman till journalister före Kadhimis besök.

Referensen påminde om den stora "Mission Accomplished" -bannern på USS Abraham Lincoln hangarfartyg ovanför där Bush höll ett tal som förklarade stora stridsoperationer i Irak den 1 maj 2003.

"Om du tittar på var vi var, där vi hade Apache-helikoptrar i strid, när vi hade amerikanska specialstyrkor som utför regelbundna operationer, är det en betydande utveckling. Så i slutet av året tror vi att vi kommer att vara på ett bra ställe att verkligen formellt gå in i en rådgivande och kapacitetsuppbyggande roll, sade tjänstemannen.

Amerikanska diplomater och trupper i Irak och Syrien var inriktade på tre raket- och drönareattacker tidigare denna månad. Analytiker trodde att attackerna var en del av en kampanj av iransk-stödda miliser. Läs mer.

Den höga administrationens tjänsteman skulle inte säga hur många amerikanska trupper som skulle finnas kvar på marken i Irak för rådgivning och utbildning. Kadhimi vägrade också att spekulera om en framtida nedgång i USA och sa att truppnivåerna skulle bestämmas av tekniska granskningar.

Kadhimi, som ses som vänlig mot Förenta staterna, har försökt kontrollera makten hos Iran-anpassade militser. Men hans regering fördömde USA: s luftangrepp mot Iran-anpassade krigare längs dess gräns mot Syrien i slutet av juni och kallade det ett brott mot irakisk suveränitet. Läs mer.

I anmärkningar till en liten grupp journalister efter samtalen betonade Kadhimi att hans regering var ansvarig för att svara på sådana attacker. Han erkände att han hade tagit kontakt med Teheran för att vända sig till dem.

"Vi pratar med iranier och andra i ett försök att sätta en gräns för dessa attacker, som undergräver Irak och dess roll", sa han.

USA planerar att förse Irak med 500,000 XNUMX doser av Pfizer/BioNTech (PFE.N), COVID-19-vaccin under det globala COVAX-vaccindelningsprogrammet. Biden sa att doserna skulle komma om några veckor.

Förenta staterna kommer också att tillhandahålla 5.2 miljoner dollar för att finansiera ett FN-uppdrag för att övervaka valet i Irak i oktober.

"Vi ser fram emot att se ett val i oktober," sa Biden.

Fortsätt läsa

EU

Le Pen 'är en störning av den allmänna ordningen' - Goldschmidt

publicerade

on

Kommenterar intervjun med partiledaren för den franska högerpopulistiska Rassemblement National (RN) Marine Le Pen (avbildad) publicerades i den tyska veckotidningen Die Zeit, Överrabbiner Pinchas Goldschmidt, president för European Rabbis Conference (CER), har utfärdat följande uttalande: ”Det är inte huvudduken som stör den allmänna ordningen utan Le Le Pen. Detta är helt klart fel signal till judarna, muslimerna och andra religiösa minoriteter som bor i Frankrike. Det uttrycker Le Pen rädsla för utlänningar. Hon delar upp samhället istället för att förena det, och därmed använder hon medvetet den judiska gemenskapen, som enligt henne borde avstå från att bära kippan, som säkerhetsskada i sin kamp mot kulturer.

”Anhängarna av förbudet är övertygade om att de kämpar mot radikal islam. Men hur definierar de radikal islam? Jag definierar radikal islam som islamism som inte tolererar sekulära muslimer, kristna och judar och det europeiska samhället som helhet. Denna radikala islam kan också gå runt i jeans och med otäckt hår. Det är detta som är den verkliga faran, som Frankrike ofta har upplevt så bittert. I stället för att attackera politisk islam och dess anhängare attackeras en religiös symbol.

”Le Pens krav är inget annat än ett angrepp på den grundläggande och mänskliga rätten till religionsfrihet, som människor många gånger i Europa nu upprepade gånger försöker begränsa. Detta är en alarmerande trend för alla religiösa minoriteter. ”

Annons

Fortsätt läsa

irak

Iraks budget spottade maskering av korruption

publicerade

on

Bara några veckor efter att påven Franciskus gjorde sitt historiska besök i Irak, vilket markerade första gången en biskop i Rom besökte Mellanöstern och dess stora (om minskande) kristna gemenskap, överskuggade den politiska striden om den irakiska regeringens budget snabbt alla goda känslor det kan ha följt påvens resa. Förra veckan efter tre månaders tvister mellan premiärminister Mustafa Al-Kadhimis regering i Bagdad och Kurdistans regionala regering i Erbil, Iraks parlament slutligen godkänd en 2021-budget mitt i tvingande hälso- och ekonomiska kriser som har lämnat så mycket som 40% av landets befolkning i fattigdom, per Världsbanken, skriver Louis Auge.

Under dagarna före omröstningen explosiv ny rapportering från Agence France-Press (AFP) avslöjade i vilken utsträckning de offentliga konfrontationerna mellan Iraks olika etniska och sekteriska fraktioner döljer en nästan beundransvärd samarbetsnivå för att bedra både den irakiska offentliga handväskan och nästan vilken handlare som helst som vill ta med sig varor genom Iraks dåligt kontrollerade gränser. Medan påven Francis uppmanades Iraks ledare för att ”bekämpa korruptionens gissel, maktmissbruk och bortse från lag”, upptäckte AFP att landets mäktiga sjiamuslimska paramilitära grupper, av vilka många har nära förbindelser med det närliggande Iran, släpper ut miljarder dollar avsedda för Iraks kassaflöde i sina egna fickor.

Naturligtvis givet erfarenheten av den franska telekomjätten Orange i händerna på Iraks myndigheter, orsakade AFP: s uppenbarelser av korruption i den irakiska myndigheten troligen liten överraskning i Paris, där Emmanuel Macron välkomnade Iraks kurdistans president, Nechirvan Barzani, förra veckan.

Annons
Paramilitära karteller gör Iraks gränsövergångar värre än en djungel'

Enligt AFP är varor som transporteras till eller ut från Irak effektivt föremål för ett parallellt system, dominerat av de shiamusikgrupper som en gång kämpade tillsammans med irakiska regeringsstyrkor för att besegra Islamiska staten men som nu har tillgripit utpressning vid Iraks gränser. för att finansiera sin verksamhet. Sammantaget känd som Hashd al-Sha'bi eller ”Popular Mobilization Forces” (PMF), dessa grupper har säkrat positioner för sina egna medlemmar och allierade som polis, inspektörer och agenter vid gränsövergångar, och särskilt vid Umm Qasr, Iraks enda djuphavshamn. Tjänstemän och arbetare som trotsar gruppernas kontroll över dessa anläggningar är föremål för dödshot, och regeringsplaner för att flytta personal mellan tjänster har misslyckats med att bryta upp kartellen.

Att kontrollera Iraks gränser har visat sig vara en lukrativ strävan för PMF. Som en tjänsteman berättade för AFP kan operatörer kräva upp till 120,000 XNUMX dollar per dag i mutor till importörer och exportörer, som står inför utsikterna för oändliga förseningar vid gränsen såvida de inte går med på att betala tullombud under bordet. Intäkterna från dessa arrangemang delas flitigt mellan de grupper som utgör kartellen, inklusive de som uppenbarligen står i direkt konflikt med varandra. För att förhindra samordnade statliga åtgärder mot deras olagliga verksamhet kan kartellen förlita sig på sina allierade inom Iraks politiska institutioner.

Att förlora kontrollen över sina gränser har kostat ett högt pris för den irakiska staten, med Iraks finansminister Ali Allawi som erkänner att Bagdad bara lyckas samla in en tiondel av de tullintäkter som den annars skulle vara skyldig. Dynamiken i korruptionen som beskrivs av AFP, där Iraks politiska och rättsliga institutioner antingen är direkt delaktiga i transplantat eller maktlösa att stoppa det, verkar vara para för kursen för alla aktörer som vill göra affärer i landet - som ett antal tidigare utländska investerare kan intyga.

Annons
Utomstående är långt ifrån immuna

Frankrikes orange, till exempel, är stämmer för närvarande den irakiska regeringen i ett ärende på 400 miljoner dollar för närvarande hörs av Världsbankens internationella centrum för lösning av investeringstvister (ICSID) i Washington. 2011 genomförde Orange och det kuwaitiska logistikföretaget Agility ett jen investering på 810 miljoner dollar i Iraks Korek Telecom. Bara två år efter deras initiala investering, och strax innan deras joint venture skulle äga majoriteten av Korek, beslutade Iraks kommunikations- och mediekommission (CMC) att återkalla Orange och Agilitys aktier i företaget och överlämna kontroll över Korek till sitt tidigare ägare, alla utan någon restitution till två av Iraks mest framstående externa investerare.

Under tiden sedan avslöjanden från försäljningsställen inklusive Financial Times och Frankrikes Libération har drivit anklagelser om att Koreks nuvarande ägare - nämligen Sirwan Barzani, en kusin till president Nechirvan Barzani - korrupta medlemmar CMC inför sitt beslut att ”expropriera”Orange och smidighet. Det gick inte att säkra återställning genom irakiska domstolar, Orange vände sig därför till ICSID i oktober förra året, ett steg dess partner Agility tog 2017.

Avgörande om Agilitys fall fann ICSID-domstolen bestående av advokaterna Cavinder Bull, John Beechey och Sean Murphy till förmån för Irak och mot företaget i februari förra året, vilket indikerar problem i horisonten för Orange när dess eget klagomål går inför kroppen. I sitt svar på ICSID-beslutet avvisade Agility ICSID-panelen för att förneka ”begäran om skydd av sina irakiska vittnens identitet” och påpekade att företagets anställda utsattes för godtycklig förvar och hot från den irakiska polisen under förfarandet.

Dessa anklagelser motsvarar AFP: s rapportering om korruption av irakiska polisstyrkor och Iraks rättsväsende, med irakiska advokater berättar nyhetstjänsten att "med ett telefonsamtal, valda representanter, kan tjänstemän få en domare att upphäva anklagelserna mot dem, antingen med ett hot eller genom att betala mutor." Efter att ha överlevt massor mot korruptionsprotester 2019 och visat sin förmåga att motverka arbetet i internationella juridiska organ verkar det som om Iraks politiska klass och dess konstellation av paramilitära styrkor kan ha lite att frukta utöver varandra - och naturligtvis förmaningar från påven.

En talesman för Korek sa: ”Ett antal allvarligt falska och förtalande anklagelser har gjorts av Agility och Orange som en del av en kampanj för att förstöra Korek genom en förbränd jordstrategi med flera tvister och skiljeförfaranden.

”Korek anser att Agility och Orange har felaktigt framställt och felaktigt kännetecknat fakta när de agerat mot Koreks och dess aktieägares bästa.

”Hittills har Orange och Agility inte lyckats med något av deras påståenden och Mr. Barzani kommer att fortsätta att försvara sig kraftigt i alla dessa förfaranden. Herr Barzani har agerat och kommer att fortsätta agera i Koreks bästa, dess intressenters och befolkningen i Kurdistan och Irak. ”

Foto: Iraks premiärminister Mustafa al-Kadhimi. Foto av Mediekontor för Iraks premiärminister, Creative Commons Licens 2.5.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend