Anslut dig till vårt nätverk!

Banking

Makrotillsynsåtgärder Kredit positiv för tyska, österrikiska banker

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Föreslagna kapital- och icke-kapitalmässiga makrotillsynsåtgärder i Tyskland och Österrike för att begränsa systemrisker på bostadslån är kreditpositiva för ländernas banker, säger Fitch Ratings.

Åtgärderna, som rekommenderas av European Systemic Risk Board (ESRB), skulle förbättra bankernas förmåga att absorbera chocker, men inte tillräckligt för att utlösa ratingförändringar. ESRB anser att de två länderna inte tillräckligt har åtgärdat varningarna till Österrike 2016 och Tyskland 2019 om sårbarheter i bostadsfastigheter på medellång sikt.

Tyskland planerar att införa högre kapitalbuffertkrav, vilket skulle öka bankernas motståndskraft och kan bidra till en välbehövlig ökning av utlåningsmarginalerna. Österrike håller på att anta låntagarbaserade utlåningsrestriktioner, som sannolikt kommer att ha större inverkan än kapitalkrav på låneproduktionen och bör bidra till att begränsa ytterligare uppbyggnad av risker. Tekniska utmaningar kan dock försena förstagångsimplementeringen av liknande icke-kapitalåtgärder i Tyskland, vilket rekommenderas av ESRB.

Tysklands finansregulator, BaFin, som inte har någon historia av låntagarbaserade åtgärder, föreslog i januari 2022 att höja den kontracykliska bufferten (CCyB) på bankernas inhemska exponeringar till 0.75 % av riskvägda tillgångar (RWA) från 0 %. Detta är över de 0.25 % som sattes före pandemin, men fortfarande blygsamt jämfört med vissa europeiska länder. BaFin föreslog också en mer väsentlig ytterligare systemriskbuffert på 2 % av riskvägda tillgångar riktade mot bostadslån. Båda buffertarna, om de godkänns, skulle gälla från 1 februari 2023.

BaFins förslag kanske inte är tillräckliga för att väsentligt begränsa framtida lånetillväxt. Tysklands största hypotekslångivare har små incitament att reagera på högre kapitalkrav eftersom de inte är börsnoterade och de har starka kapitalpositioner. Dessutom är deras affärsmodeller särskilt beroende av bostadslånetillväxt för att stabilisera sina intäkter samtidigt som låga räntor kvarstår.

Österrikes Financial Market Stability Board (FMSG) bad landets banktillsynsmyndighet och centralbank i december 2021 att göra sin vägledning för hållbar hypotekslån juridiskt bindande i mitten av 2022. Vägledningen utfärdades 2018 och inkluderar en minsta handpenning på 20 % (motsvarande ett tak på 80 % belåningsgrad (LTV)), en skuldservice-till-inkomst (DSTI) på högst 40 % och en maximal lånetid på 35 år, utom i exceptionella omständigheter. DSTI- och löptidsgränserna är inte särskilt stränga jämfört med på andra håll i Europa, men LTV-gränsen kan ha viss påverkan. FMSG lämnade CCyB på 0 %.

ESRB:s drag ökar möjligheten till ytterligare formella rekommendationer för båda länderna om bostadslåneproduktionen inte dämpas snabbt. I det här fallet skulle Tyskland kunna införa LTV-, skuld-till-inkomst- eller DSTI-kvotgränser, medan Österrike skulle kunna höja CCyB.

Annons

Både Tyskland och Österrike står inför en snabb tillväxt i bostadslån och bostadspriser. I Tyskland förväntar vi oss en bostadsprisinflation på minst 7 % 2022, efter att priserna ökat med 13 % 2021, vilket skulle resultera i en fördubbling av genomsnittspriserna sedan 2010. ESRB:s bedömning visar också att bostadsprisinflationen har blivit bredare -baserat över stads- och landsbygdsområden i Tyskland.

I Österrike har även huspriserna fördubblats sedan 2010, med en acceleration liknande Tyskland under pandemin. Denna dynamik visar inga tecken på att avta på kort till medellång sikt, bland annat för att Österrikes finansieringskostnader ser alltmer attraktiva ut för investerare i angränsande central- och östeuropeiska länder, där styrräntorna har stigit avsevärt.

ESRB utfärdade också varningar till Bulgarien, Kroatien, Ungern, Liechtenstein och Slovakien. I 21 av de 24 länder inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet där ESRB anser att sårbarheter är mer uttalade, gäller redan vissa bindande åtgärder utan kapital. Många länder har också nyligen aviserat höjningar av sina CCyB.

Länk till infogram: Countercyclical Buffers in EEA Countries

Ovanstående artikel dök ursprungligen upp som ett inlägg på Fitch Wires kreditmarknadskommentarsida. Den ursprungliga artikeln kan nås på www.fitchratings.com. Alla åsikter som uttrycks är Fitch Ratings.
Mediarelationer: Louisa Williams, London, Tel: +44 20 3530 2452
e-post: [e-postskyddad]

Ytterligare information finns på www.fitchratings.com

ALLA FITCH KREDITRÄKNINGAR ÄR UNDERFÖRADE AV VISSA BEGRÄNSNINGAR OCH FRISKRIVNINGAR. LÄS DESSA BEGRÄNSNINGAR OCH FRISKRIVNINGAR GENOM ATT FÖLJA DENNA LÄNK: HTTPS://WWW.FITCHRATINGS.COM/UNDERSTANDING CREDITRATINGS. DEFINITIONER FÖR BETYGNING OCH ANVÄNDARVILLKOR FÖR SÅDANA BETYG ÄR DESSUTOM TILLGÄNGLIGA PÅ BYRÅNS OFFENTLIGA WEBBPLATS PÅ WWW.FITCHRATINGS.COM. PUBLICERADE BETYG, KRITERIER OCH METODER ÄR ALLTID TILLGÄNGLIGA FRÅN DENNA WEBBPLATS. FITCH:S UPPFÖRANDEKOD, KONFIDENTIALITET, INTRESSEKONFLIKTER, AFFILIATED BRANDVÄGG, KOMPLESENHET, OCH ANDRA RELEVANTA POLICIER OCH PROCEDURER ÄR OCKSÅ TILLGÄNGLIGA FRÅN AVSNITTET FÖR UPPFÖRANDEKODEN PÅ DENNA WEBBPLATS. DIREKTÖRER OCH AKTIEÄGARE RELEVANTA INTRESSEN FINNS TILLGÄNGLIGA PÅ HTTPS://WWW.FITCHRATINGS.COM/SITE/REGULATORY. FITCH KAN HAR TILLHANDAHÅLLT EN ANNAN TILLÅTEN TJÄNST TILL DEN RÄKSTADE ENHETEN ELLER DESS NÄRSTÅENDE TREDJE PART. DETALJER OM DEN HÄR TJÄNSTEN FÖR BETYGNING SOM LEADANALYTIKERN ÄR BASERAD I EN EU-REGISTRERAD ENHET KAN FINNAS PÅ ENHETENS SAMMANFATTNINGSSIDA FÖR DENNA UTGIFT PÅ FITCH-WEBBPLATSEN.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend