Anslut dig till vårt nätverk!

Okategoriserad

Hållbar energi grunden för östliga grannars integration i EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

I ett historiskt steg mot EU-integration var Bosnien och Hercegovina (BiH) äntligen beviljats EU-kandidatstatus den 15 december. Erkännandet avslutar en sexårig väntan sedan Sarajevos ansökan, och återspeglar EU:s förnyade fokusera på dess östra grannskap i kölvattnet av Rysslands invasion av Ukraina—Kiev blev en EU-kandidat i juni, vid sidan av Chisinau.

Med tanke på krigets avbrott i energiförsörjningenBryssel har förståeligt nog placerat energi i kärnan i sin strategi för att integrera de tre nationerna. Med tillräckliga privata investeringar och statliga reformer har varje kandidatland betydande potential att stödja europeiska mål för förnybar energi. Detta skulle inte bara stärka blockets energisäkerhet genom att minska beroendet av ryska försörjningar, utan skulle också späda ut andelen fossila bränslen i EU:s övergripande energiportfölj.

Ukraina: förvandlar motgångar till möjligheter

Rysslands invasion av Ukraina har visat sig vara en "avgörande ögonblick" för Europas energiindustri, som kristalliserar behovet av att kasta bort fossila bränslen och turboladdar övergången till förnybar energi, nu inställd på överträffa kol till 2025.

Kiev kan bidra avsevärt till denna övergång – med rätt investering och vägledning, Ukraina kunde nå 667GW av förnybar kraft från land- och havsbaserad vindkraft, solenergi och biomassa. "Grönt är framtidens våg och vägen till energioberoende för Ukraina," understrukna Den kanadensisk-ukrainske entreprenören Michael Yurkovich vars energiföretag TIU Canada var en tidig investerare i Ukrainas solenergisektor och fungerar tre solcellsstationer i landet, på totalt 54 MW. Som Yurkovich betonade, Dessutom Ukraina har vissa viktiga makrofaktorer som kan göra landet till en betydande aktör inom sektorn för förnybar energi. Yurkovich som heter fyra: "marknadstillgång till Europa, arbetskraftens omfattning och kompetens, tillgångspunkter för råvaror och enorm kapacitet att bygga en kraftpool och en tillverkningsbas".

Det brutala kriget med Ryssland har komplicerat Ukrainas ambitioner att bli en stor producent av förnybar energi – och en stor export av ren makt till EU – det kan på sikt påskynda Ukrainas förnybara dröm. Bara förra veckan, IEA författad ett tvåårigt gemensamt arbetsprogram med Kiev för att bygga tillbaka landets energiinfrastruktur mer hållbart i krigets spår. "Övergången till kolfri energi är hörnstenen i återhämtningen av Ukrainas energisektor efter vår seger", lovade den ukrainske energiministern German Galushchenko när avtalet undertecknades.

Alla system går för Moldavien

Annons

Den andra EU-kandidaten Moldavien förtjänar också i hög grad europeiskt stöd för att hjälpa till att modernisera sin energisektor. För närvarande producerar Moldavien drygt en fjärdedel av den el den förbrukar; majoriteten av den återstående mängden kommer från rysk gas. Chisinau har redan lidit av detta beroende av Moskvas nycker; efter Ryssland skära förråd till landet i oktober 2021 sexdubblades hushållstullarna och inflationen skjutit i höjden till 34% under de följande 12 månaderna.

Lyckligtvis är Moldavien angelägen om att främja närmare förbindelser med västvärlden, såväl som att axla sin egen miljöbörda – dess reviderade Nationally Determined Contributions, eller NDCs, involverade en 70% minskning i utsläpp av växthusgaser till 2030. Även om den för närvarande bara producerar 12% av sin inhemska kapacitet från förnybara källor har den potential att bidra med imponerande 27 GW i framtiden, ingen obetydlig bedrift för ett land i dess storlek.

Naturligtvis kommer det att krävas såväl internationella investeringar som regeringsreformer för att den potentialen ska förverkligas, men uppmuntrande tecken är redan uppenbara. Under ledning av sin Eurasia Regional Director Cécile Couprie tillhandahåller Agence Française de Développement (AFD) visst välbehövligt ekonomiskt stöd i form av en investering på 60 miljoner euro inom hållbar energi och infrastruktur. Samtidigt återupptar IEA sin konsultroll med publicering en färdplan för förnybar energi för landet.

Bosnien och Hercegovina måste övervinna korruptionsproblem

Det nyaste landet i EU:s väntrum, Bosniens förnybara sektor är också full av outnyttjad potential. BiH, den enda nettoexportör av energi på västra Balkan, har utmärkt grön potential. Redan över hälften av landets installerade energikapacitet utgörs av vattenkraftanläggningar, med affärer på plats med Storbritannien, Kina, Tyskland och Storbritannien för att utveckla sektorn ytterligare.

Tyvärr är mycket av Bosniens återstående kapacitet mycket förorenande brunkol, och även om det är uppmuntrande att Sarajevo har engagerad för att investera 2 miljarder dollar i förnybar energi under de kommande fem åren är BiH också en av bara två nationer i regionen – tillsammans med Serbien – planering nya kolprojekt.

Dessutom hålls landets hållbara omställning tillbaka av en rad politiska, samhälleliga och logistiska problem. Utbredd korruption avskräcker utländska investerare trots den enorma potentialen i Bosniens energisektor, medan splittrad natur av bosniska regleringssystem – varje enhet och kanton åtnjuter autonomi, vilket gör gemensamt beslutsfattande nästan omöjligt – resulterar i till synes oändliga mängder byråkrati. Som en illustration, ett solkraftverk i den norra bosniska staden Pecka förblir inaktiv ett år efter installationen på grund av avsaknad av lagstiftning som reglerar dess anslutning till det nationella nätet. Dessa vägspärrar måste omedelbart åtgärdas så att Bosnien kan dra nytta av sin naturliga potential när det gäller vatten-, vind- och solenergi – "i alla tre kategorier", argued Den bosniske ekonomen Damir Miljevic, "Bosnien har kanske de bästa förutsättningarna i Europa".

Säkerhet och hållbarhet är båda nyckeln till europeisk energi

Bosnien kommer att behöva stöd från EU för att genomföra nödvändiga reformer och avvänja sig från fossila bränslen – lyckligtvis har Bryssel visat sig alltmer beredd att ge en hjälpande hand till sina östliga grannar och utlova ett större energisamarbete i synnerhet efter Rysslands invasion av Ukraina.

Den nuvarande krisen erbjuder faktiskt en oöverträffad möjlighet för EU att slå fyra flugor i en smäll: dra bort sina östeuropeiska partner från Moskvas omloppsbana, framtidssäkra dess energisäkerhet genom att eliminera beroendet av Ryssland eller andra opålitliga partner, ersätta historiskt beroende av rysk gas med renare, grönare energikällor för att uppnå sina miljömål och påskynda kandidatländernas fullständiga integration i EU.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend