Anslut dig till vårt nätverk!

Tyskland

Tyskland genomför förändringar för internationell studentanställning

DELA MED SIG:

publicerade

on

Från och med 1 mars i år, mer än 450,000 XNUMX internationella studenter i Tyskland har tillgång till en enklare anställningsprocess i landet tack vare en ny lag som syftar till att ta itu med arbetskraften brister i nyckelsektorer som ekonomi, teknik och medicin.

Den andra etappen av lagen om utbildad arbetskraft, som trädde i kraft den Mars 1, 2024, utökar anställningsmöjligheter för internationella studenter. 

Enligt ett uttalande från Federal Office for Migration and Refugees (BAMF) får internationella studenter nu arbeta fler dagar på ett år.

Enligt denna lag är internationella studenter, inklusive de i förberedande åtgärder för universitet, också berättigade att ha ett andra jobb, Studerar i Tyskland rapporter.

”Det tidigare årsarbetstidskontot på 120 heldagar eller 240 halvdagar utökas till 140 heldagar eller 280 halvdagar. Alternativt kommer den nya regeln att tillåta studentanställda att arbeta upp till 20 timmar per vecka.” BAMF:s uttalande lyder.

Medan inrese- och uppehållstillstånd kommer att fortsätta att utfärdas för tredjelandsmedborgare som vill studera vid ett tyskt universitet, kan blivande studenter också engagera sig i deltidsjobb. De kommer att tillåtas att arbeta 20 timmar per vecka när de letar efter en studieplats.

"De här senaste förändringarna är ett bra steg mot bättre möjligheter för internationella studenter i Tyskland. Genom att öka antalet dagar som dessa studenter tillåts arbeta under en vecka, kommer Tyskland sannolikt att stärka sin position som ett globalt centrum för högre utbildning och talangattraktion.” högre utbildning expert Alma MIftari sa.

Annons

Tyskland är det tredje mest populära landet för internationella studenter, efter USA och Storbritannien. Under det senaste decenniet har antalet internationella studenter i Tyskland ökat med nästan 28 procent. Högre utbildningsinstitutioner i Tyskland är hem för minst 458,210 XNUMX internationella studenter.

De flesta av dessa elever är indier (42,578 39,137), kineser (15,563 14,732) och syrier (2022 23). Turkiet är en annan viktig källa till internationella studenter i Tyskland och skickar totalt XNUMX XNUMX under läsåret XNUMX/XNUMX.

En undersökning gjord av Expatrio och Deutsche Gesellschaft Internationaler Studierender (DEGIS) i slutet av 2021 visade att 45 procent av de deltagande studenterna inte ansåg att ett annat land skulle studera förutom Tyskland.

Studien omfattade 2,000 93 personer från 17 länder. Av dem valde 16 USA som sin föredragna destination för studier och endast XNUMX procent valde Kanada.

Den tredje etappen av lagen om immigration av skickliga arbetstagare förväntas träda i kraft den 1 juni 2024 och kommer att medföra nya förändringar, som att införa möjlighetskortet för jobbsökning.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend