Anslut dig till vårt nätverk!

Azerbaijan

Den nya sidenvägen: Azerbajdzjan i hjärtat av den eurasiska handelskorridoren

DELA MED SIG:

publicerade

on

Azerbajdzjan, en Kaspisk republik rik på olika naturresurser, har ett unikt geografiskt läge vid korsningen mellan öst och väst. Stabilitet, hög internationell auktoritet, ett gynnsamt investeringsklimat och snabba investeringar i transport- och logistikinfrastruktur har gjort det möjligt för landet att bli ett regionalt nav och en viktig länk i det eurasiska ekonomiska landskapet.

Tack vare sin växande roll som en bro mellan Europa och Asien kallas Azerbajdzjan med rätta "porten till Asien". Å ena sidan underlättas detta av utökade partnerskap med Kina, centralasiatiska länder och Mellanöstern, medan å andra sidan Azerbajdzjans ökande transit- och energibetydelse för Europa stärks.

Azerbajdzjan lockar investerare från hela världen. Ekonomin är stabil och växer stadigt. Under tjugo år har landets BNP mer än fyrdubblats. Azerbajdzjan har minskat sin utlandsskuld till mindre än 10 % av BNP, och fattigdomsgraden har minskat från 50 % till 5.5 %. Under trettio år har investeringsportföljens volym överstigit 310 miljarder dollar, med nästan 200 miljarder dollar riktade till icke-oljesektorn. För närvarande är regeringens viktigaste ekonomiska uppgift ytterligare diversifiering av ekonomin för att minska beroendet av kolväten. Samarbete med centralasiatiska länder, den turkiska och arabvärlden samt Kina kommer att bidra till att fullt ut frigöra Azerbajdzjans rika icke-energipotential.

AZERBAJDJANS VÄXANDE ROLL FÖR CENTRALASIENSKA MARKNADERNA

Azerbajdzjan har starka historiska och kulturella band med länderna i Centralasien (CA): Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan, Turkmenistan och Uzbekistan. Detta partnerskap, förutom dess mångfacetterade utveckling, är baserat på varje lands unika karaktär, vilket gör det möjligt att utforska nya aspekter av betydande gemensam potential. Dessa åtgärder stimuleras både genom gemensamma investeringsfonder och uppmuntran av enskilda investeringsprojekt inom den privata sektorn. Nya exempel inkluderar azerbajdzjanska investerares byggande av ett femstjärnigt hotell vid stranden av sjön Issyk-Kul i Kirgizistan.

För Azerbajdzjan och länderna i CA är den snabba utvecklingen av investeringar och handelsekonomiska band en naturlig form av ekonomiskt ömsesidigt beroende, baserat på gemensamma rötter men expanderar i sammanhanget av gemensamma intressen, mål och ambitioner.

Annons

Detta samarbete får ett omedelbart svar bland affärskretsar. I slutet av 2022 undertecknade Azerbajdzjan och Kirgizistan ett avtal om att etablera Azerbajdzjan-Kirgizistan-fonden med ett charterkapital på 25 miljoner dollar, men redan i år har dess kapital ökat till 100 miljoner dollar på grund av efterfrågan bland kirgiziska entreprenörer. Joint ventures etableras aktivt inom olika sektorer, såsom jordbruk eller fordonsindustri. 

En ceremoni för undertecknande av dokument mellan Republiken Azerbajdzjan och Kirgizistan

En gynnsam investerings- och affärsmiljö skapad i Azerbajdzjan lockar CA-företagare. Det uzbekiska företaget "Uzavtosanoat" i samarbete med azerbajdzjanska motsvarigheter har etablerat monteringslinjer för Chevrolet Damas, Labo, Lacetti, Tracker och Malibu i industrikvarteret Hajigabul. Alla produkter är tillverkade i enlighet med de globala standarder som fastställts av General Motors. Etableringen av Turkic Investment Fund, ett gemensamt investeringsbolag med Uzbekistan, och en gemensam investeringsfond med Kirgizistan visar tydligt att länderna i regionen förbereder sig för att höja samarbetet till en helt ny nivå med fokus på specifika projekt och skapandet av breda möjligheter för affärskretsar.

Under de senaste 5 åren har Azerbajdzjans handelsomsättning med CA-länder vuxit 2.5 gånger och överskridit 1.3 miljarder USD. FN:s specialprogram för Centralasiens ekonomier (SPECA) spelar en särskild roll i utvecklingen av samarbetet mellan Azerbajdzjan och CA. Azerbajdzjan är engagerad i regional integration och spelar en avgörande roll i detta program och har en unik position som en bro mellan CA och Europa. Azerbajdzjan inledde det första toppmötet för SPECA-medlemsländer på 25 år, som ägde rum den 24 november förra året i Baku. SPECA Multi Partner Trust Fund är ett erkännande av betydelsen av Azerbajdzjan-CA-tandemen och håller på att inrättas under FN:s överinseende.  

I detta partnerskap är Azerbajdzjan viktig för båda sidor. För Europa representerar CA en växande marknad med en befolkning på 80 miljoner människor. Det är en region rik på naturresurser som vid sidan av Azerbajdzjan kan bli en viktig källa för energiimport. Azerbajdzjan levererar årligen miljarder kubikmeter gas till Europa och baserat på ett avtal som undertecknades förra sommaren kommer landet att börja leverera el över Svarta havets botten. Azerbajdzjan kommer också att fungera som transitpunkt för el från Kazakstan och Uzbekistan till EU.

För CA-länderna är Azerbajdzjan i sin tur viktigt som exportnav för att leverera produkter, inklusive icke-olja och gas, till europeiska marknader. Med stor erfarenhet inom olje- och gasindustrin kan Azerbajdzjan också stödja utforskningen och utvecklingen av energipotentialen i CA-länderna. Den kazakiska sidan har också föreslagit att SOCAR överväger projekt inom geologisk utforskning.

Sedan förra året har Kazakstan också börjat exportera olja genom Azerbajdzjan, transportera via Baku-Tbilisi-Ceyhan-rörledningen. Azerbajdzjan är en stabil och pålitlig partner, och den officiella Bakus höga auktoritet på den internationella scenen lockar CA-länder.

Och, naturligtvis, hörnstenen i partnerskapet mellan Azerbajdzjan och CA-länderna är transport- och logistiksamarbete. Den transkaspiska internationella transportvägen (TITR), även känd som Mellersta korridoren, går genom Azerbajdzjan. Med början i Kina, korsar den Kazakstan, når Kaspiska havet, går ut i Azerbajdzjan och fortsätter sedan till Georgien, Türkiye och Europa. Rutten fungerar aktivt i båda riktningarna.

Mot bakgrund av den nuvarande geopolitiska situationen har intresset för Mellankorridoren ökat avsevärt. Under de senaste två åren har volymen av godstransporter längs den mer än tredubblats, fördubblats 2022 och ökat med 65 % 2023 - från cirka 840,000 2021 ton 2.76 till 2023 miljoner ton XNUMX.

Betydande investeringar från Azerbajdzjan i att utöka de internationella transportkorridorer som passerar genom dess territorium har inte bara skapat en viktig artär för handel mellan Asien och Europa utan också möjliggjort ett snabbt svar på globala utmaningar. Detta var uppenbart under det rysk-ukrainska kriget när godsflöden omdirigerades från den norra korridoren till den mellersta korridoren.

Mellersta korridoren är en av de kortaste vägarna från Kina till Europa. Godstransportindikatorer fortsätter att växa exponentiellt på grund av de samordnade ansträngningarna från regionens stater. Deltagare i TITR, som erkänner korridorens växande roll, arbetar tillsammans med att förena taxepolicyer, teknisk samordning och tillhandahålla genomgående tjänster längs rutten. För detta ändamål har järnvägsmyndigheterna i Kazakstan, Azerbajdzjan och Georgien etablerat ett samriskföretag kallat Middle Corridor Multimodal Ltd.

Betydelsen av den mellersta korridoren är välkänd av Europeiska unionen. I Bryssel den 29-30 januari i år hölls det första investerarforumet som en del av initiativet Global Gateway. Europeiska och internationella finansinstitutioner lovade att investera 10 miljarder euro i utvecklingen av hållbara transportförbindelser i Kalifornien, inklusive TITR.

Utvecklingen av den mellersta korridoren kommer också att gynna andra inlandsslutande CA-stater som är intresserade av att utöka handeln med Europa. I framtiden kan godstransporter från Kina till Europa diversifieras genom byggandet av Kina-Kirgizistan-Uzbekistan-järnvägen med ytterligare tillgång till Kaspiska havet, sedan genom Azerbajdzjan och vidare via Baku-Tbilisi-Kars-järnvägen till Turkiet och Europa, eller alternativt genom georgiska hamnar vid Svarta havet. En sådan geografisk diversifiering minskar beroendet av traditionella rutter, ökar konkurrensen och sänker transportkostnaderna. Dessutom underlättar utvecklingen av förbindelser regionala länders deltagande i globala värdekedjor och bidrar till att utöka deras handel.

UTVECKLING AV HANDELS- OCH INVESTERINGSLÄNKAR MED MELLANÖSTERN

Arabländerna är också intresserade av Azerbajdzjans ekonomiska potential. Mellanöstern investerare investerar aktivt i projekt som genomförs i republiken. Detta samarbete spänner över olika sektorer och bidrar till ekonomisk och regional stabilitet.

Det ekonomiska samarbetet mellan Azerbajdzjan och arabländerna kan ses som en logisk fortsättning på Azerbajdzjans samarbete med CA-länder, vilket skapar en mer kraftfull synergi för ett brett och effektivt regionalt partnerskap. Det är ingen slump att vid förra årets SPECA-toppmöte bjöds Georgiens och Ungerns premiärministrar, liksom generalsekreteraren för Gulfstaternas samarbetsråd, in till Azerbajdzjan som hedersgäster. "Jag är övertygad om att att hålla toppmötet med sådana deltagare kommer att bana väg för ett bredare format av ekonomiskt samarbete", sa Azerbajdzjans president Ilham Aliyev då.

Samarbetet mellan Azerbajdzjan och arabländerna har märkbart tagit fart de senaste åren. Detta tar sig uttryck både i utvidgningen av handel och ekonomiskt samarbete och i investeringssamverkan.

År 2023 ökade omsättningen med Förenade Arabemiraten med 30.3 %, med Saudiarabien med 34.5 %, med Qatar med 43.6 %, med Algeriet med 50 % och med Jordanien med 58 %. Turister från länderna i Persiska viken semestrar aktivt i Azerbajdzjan. Förra året besöktes landet av 350,000 XNUMX turister från denna region – den näst största regionen när det gäller turister som besöker Azerbajdzjan efter OSS-länderna.

För arabvärlden har Azerbajdzjan ett strategiskt värde som en pålitlig partner som underlättar bredare tillgång till europeiska marknader. Till exempel, i februari förra året, uttalade Förenade Arabemiratens minister för utrikeshandel, Thani bin Ahmed Al Zeyoudi, att Azerbajdzjan är en port till Östeuropa och många andra länder i regionen.

Azerbajdzjan hjälper alltså Förenade Arabemiraten med att återexportera varor till andra länder. Bland de viktigaste sådana varorna noterade minister Al Zeyoudi bilar, tv-apparater, smartphones, datorer, aluminiumplåtar, mineraloljor, däck och till och med tryckta produkter. Azerbajdzjan har också ökat sin export av icke-olja- och gasprodukter till Förenade Arabemiraten, vilket står för mer än hälften av den totala handelsomsättningen mellan de två länderna förra året.

Undertecknande av avtal om upprättande av ett joint venture mellan ADQ och AIH

Relationerna mellan det strategiska partnerskapet mellan Azerbajdzjan och Förenade Arabemiraten förstärks ytterligare med de gemensamma investeringsinitiativen. För att underlätta dessa ömsesidiga investeringsansträngningar har ADQ, ett investerings- och holdingbolag baserat i Abu Dhabi, och Azerbajdzjan Investment Holding (AIH), tillkännagett inrättandet av ett gemensamt investeringsföretag. Denna satsning syftar till att investera i nyckelsektorer av gemensamt intresse, inklusive jordbruk, teknik, läkemedel och energiinfrastruktur. Plattformen kommer att identifiera och utnyttja investeringsmöjligheter för att generera hållbar ekonomisk avkastning. Inledningsvis kommer investeringarna att fokusera på Azerbajdzjan, Förenade Arabemiraten och Centralasien, med potential att expandera till andra regioner. Både ADQ och AIH kommer att inneha en 50-procentig andel i satsningen, där varje part satsar på 500 miljoner dollar till initiativet.

De ekonomiska banden mellan Azerbajdzjan och arabvärlden kännetecknas av en enorm potential för både bilateralt och multilateralt samarbete. Azerbajdzjans strategiska läge i skärningspunkten mellan stora globala transportkorridorer, som har blivit ännu mer relevant mot bakgrund av attackerna i Röda havet och den rysk-ukrainska konflikten, gör det till ett viktigt centrum för att utöka det ekonomiska partnerskapet med arabländerna. Nyckelområden för detta samarbete inkluderar jordbruk, lätt industri, läkemedel och förnybara energikällor.

Garadagh solcellsanläggning

Här är bara några exempel. I oktober förra året öppnade det största solkraftverket i Kaspiska havet och OSS, Garadagh Solar PV Plant med en kapacitet på 230 MW, i Azerbajdzjan. Projektet, genomfört av Masdar från Förenade Arabemiraten, har ett investeringsvärde på 262 miljoner dollar. Ett annat företag från Förenade Arabemiraten, ADNOC, förvärvade en 30-procentig andel i Absheron-gasfältet, som kan bli ytterligare en källa för leveranser till Europa via den södra gaskorridoren. Under COP28 i Dubai undertecknade SOCAR (det statliga oljebolaget i Azerbajdzjan) och ADNOC ett avtal om strategiskt samarbete, som planerar samarbete inom miljöskydd, blåväte, geotermisk energi och hantering av koldioxidutsläpp. Båda företagen planerar också att samarbeta i Förenade Arabemiraten och andra länder.

Officiell invigning av 230 MW Garadagh Solar PV Plant 

ACWA Power från Saudiarabien är den första utländska investeraren i Azerbajdzjan att få ett investeringsfrämjande dokument inom området förnybara energikällor. Dess lokala dotterbolag kommer att investera 245 miljoner dollar i byggandet av vindkraftsprojektet Khizi-Absheron. Företaget planerar även produktion av gröna gödselmedel med låg kolhalt, främst urea, tillsammans med SOCAR.

Banbrytande ceremoni för vindkraftverket "Khizi-Absheron".

Och det här är bara några av projekten, med tanke på den höga efterfrågan från investerare och det faktum att regionerna Karabach, East Zangezur och Nakhchivan har förklarats som gröna energizoner. Azerbajdzjans program för förnybar energi är inte begränsat till sol- eller vindkraftverk. Landet utvecklar aktivt sin vattenkraftpotential. Till exempel, i de befriade områdena Karabach och östra Zangezur, har vattenkraftverk med en kapacitet på 170 MW redan tagits i drift. Inom tre år är deras kapacitet planerad att öka till 500 MW.

BYGGA STRATEGISKT EKONOMISKA PARTNERSKAP MED KINA

Azerbajdzjan ligger vid korsningen mellan Europa och Asien och fungerar som en idealisk knutpunkt för internationella godstransporter. För att fullt ut förverkliga denna potential har regeringen investerat i utveckling av transportinfrastruktur i flera år och aktivt deltagit i internationella transportinitiativ.

Azerbajdzjan var ett av de första länderna som stödde Kinas "Belt and Road Initiative" (BRI), som syftade till att förbättra och utöka handelsvägarna i den eurasiska regionen. Som en strategisk aktör i TITR har Azerbajdzjan stor betydelse för BRI-initiativet, särskilt med tanke på de nuvarande geopolitiska förhållandena där godstransportörer är tvungna att söka alternativa rutter.

Kina har upprepade gånger betonat både vikten av Mellankorridoren och behovet av att utöka de ekonomiska banden med Azerbajdzjan. Under det tredje bältes- och vägforumet för internationellt samarbete i Peking i oktober förra året, bekräftade Kinas president Xi Jinping Kinas åtagande att stödja utvecklingen av TITR. Kina har inte bara för avsikt att utveckla landvägar utan också aktivt integrera hamnar inom ramen för Maritime Silk Road, samt påskynda byggandet av den nya internationella land-havshandelskorridoren.

2023 ökade handelns omsättning mellan Azerbajdzjan och Kina med 43.7 % jämfört med 2022 och översteg 3.1 miljarder dollar. Enligt Azerbajdzjans statliga tullkommitté exporterade Kina varor värda 3.02 miljarder dollar till Kaspiska republiken, vilket är 45 % mer än 2022. Azerbajdzjans export till Kina växte med 8.2 %, medan Kina är intresserad av ytterligare expansion av importen från Azerbajdzjan. Detta diskuterades i november förra året under ett möte med den mellanstatliga kommissionen för handel och ekonomiskt samarbete mellan Azerbajdzjan och Kina. Vid den tiden föreslog den kinesiska sidan inrättandet av en gemensam grupp för att utveckla investeringsprojekt och uttryckte intresse för att utöka samarbetet, inklusive inom områdena grön energi och digital teknik.

Samma år noterade Kinas extraordinära och befullmäktigade ambassadör i Azerbajdzjan, Guo Min, i ett samtal med journalister den snabba ökningen av antalet kinesiska företag som söker samarbetsmöjligheter i Azerbajdzjan. "För närvarande pågår aktiva förhandlingar och samråd om ett brett spektrum av projekt, såsom produktion av el från förnybara källor, energilagring, kemisk industri, jordbruk, logistik och transport", tillade Guo Min.

BRI-initiativet kommer att hjälpa till att locka betydande utländska investeringar till Azerbajdzjans infrastrukturprojekt, såsom järnvägar, hamnar och industriparker. Dessa investeringar kommer att skapa jobb, förbättra infrastrukturen och stimulera ekonomisk tillväxt.

Som en bro mellan kontinenter öppnar Azerbajdzjan många möjligheter. Tillströmningen av investeringar, blomstrande handelspartnerskap och utvidgningen av regionalt samarbete bidrar alla till landets ekonomiska tillväxt och dess position som en nyckelaktör på den globala scenen.

Azerbajdzjans väg som "Porten till Asien" har bara börjat. Landet fortsätter att stärka regionala band och delta i strategiska initiativ, och dess inflytande och välstånd kommer att fortsätta att växa snabbt.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend