Anslut dig till vårt nätverk!

Lantbruk

EU:s krishanteringsram måste prioritera jordbrukare mitt i växande utmaningar

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vid det senaste mötet i rådet för jordbruksfisk den 27 maj underströk EU:s jordbruksministrar det akuta behovet av att förbättra krishanteringsverktygen för jordbrukssektorn, och förespråkade ökade budgetar och större flexibilitet. Detta kritiska drag, ledd av Belgiens jordbruksminister David Clarinval, syftar till att skydda bönder från de otaliga klimatiska, ekonomiska och geopolitiska risker som de står inför. Clarinval betonade nödvändigheten av ett motståndskraftigt och framåtsträvande krishanteringssystem där forskning och innovation spelar en central roll.

Denna utveckling är verkligen läglig. EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) tillhandahåller för närvarande en rad verktyg för att hjälpa jordbrukare under kriser, inklusive stöd för diversifiering, undantag från konkurrensregler, gemensamma fonder, försäkringsstöd, offentliga marknadsinterventioner och en årlig krisreserv på 450 miljoner euro. Men som de senaste diskussionerna visar, kanske dessa åtgärder inte längre räcker till inför eskalerande utmaningar.

En uppmaning till förbättrad krishantering

Det belgiska ordförandeskapets not, som inledde ministrarnas debatt, betonade behovet av att omvärdera och vid behov anpassa de befintliga krishanteringsverktygen både inom och utanför den gemensamma jordbrukspolitiken. European Milk Boards protest i Bryssel, som kräver en permanent krismekanism för att reglera mjölkproduktionen vid överutbud, understryker ytterligare hur brådskande denna fråga är. Denna uppmaning återspeglar de tillfälliga åtgärder som antogs under mejerikrisen 2016–2017, som visade sig effektiva men är otillräckliga för långsiktig stabilitet.

Att öka budgeten för krisreserven är ett trängande behov. Den nuvarande fonden på 450 miljoner euro, som aktiverades för första gången 2022 efter Rysslands invasion av Ukraina, är sannolikt otillräcklig för framtida kriser. Clarinval själv föreslog en betydande budgetökning, och lyfte fram behovet av mer robust ekonomiskt stöd till bönder i nöd.

Dessutom vinner begreppet ”de minimis”-stöd, som gör det möjligt för medlemsstaterna att bevilja småskaliga subventioner till jordbrukare utan att anmäla kommissionen, genomslag. För närvarande begränsat till 20,000 50,000 euro per företag under tre år, finns det starkt stöd för att höja detta tak till XNUMX XNUMX euro, som föreslogs under det föregående mötet i jordbruksrådet. Denna ökning är avgörande med tanke på den snabba ansamlingen av kriser som gör det nuvarande taket ineffektivt.

Annons

Nutri-Score: En distraktion från kärnfrågor

Även om fokus på krishantering är en positiv förändring, är det viktigt att ta itu med en annan kontroversiell fråga som har avlett uppmärksamhet och resurser: harmoniseringen av etiketten Front of Pack (FOP). Nutri-Score är en etikett på framsidan av förpackningen som använder ett färgkodat system för att indikera livsmedelsprodukters näringskvalitet, med det påstådda syftet att hjälpa konsumenter att göra hälsosammare val. Den har dock med rätta kritiserats för sin inkonsekventa och ofta missvisande algoritm, som inte ger tydlig vägledning och komplicerar shoppingbeslut för européer.

Portugals senaste beslut att avstå från Nutri-Score, tillkännagav av José Manuel Fernandes, landets nya minister för jordbruk och fiske, markerar ett viktigt steg mot att återta ett öppet och effektivt livsmedelshanteringssystem. Detta drag följer liknande åtgärder av andra europeiska länder som länge har motsatt sig Nutri-Score för att gynna överbearbetade produkter framför traditionella livsmedel av hög kvalitet. Nutri-Scores förenklade tillvägagångssätt vilseleder ofta konsumenter att tro att vissa livsmedel är hälsosammare än de är, samtidigt som traditionella och ofta mer näringsrika alternativ straffas.

Italiens jordbruksminister Francesco Lollobrigida hyllade Portugals beslut som en seger för transparens och konsumentskydd. Nedgången av Nutri-Scores popularitet i länder som Frankrike, Tyskland, Schweiz, Spanien och Rumänien tyder på ett bredare europeiskt förkastande av systemet.

Det är hög tid för EU att gå bort från märkningssystem som Nutri-Score, som har visat sig vara ineffektiva. Istället bör fokus ligga på att ge konsumenterna den kunskap och de resurser de behöver för att göra välgrundade kostval på egen hand. Att lita på konsumenterna att utbilda sig själva och fatta hälsosamma beslut utan att behöva alltför förenklade etiketter kommer att främja ett mer genuint och varaktigt förhållningssätt till hälsosammare matvanor.

Mot en hållbar framtid för europeiskt jordbruk

Strävan efter ett mer robust ramverk för krishantering är ett steg i rätt riktning. Att öka budgeten för krisreserven och höja taket för stöd av mindre betydelse är viktiga åtgärder för att ge jordbrukarna omedelbar hjälp. Dessa ansträngningar måste dock kompletteras med långsiktiga strategier som prioriterar hållbara jordbruksmetoder och innovation.

Att investera i forskning och utveckling för att förbättra jordbrukets motståndskraft mot klimatförändringar, utveckla försäkringssystem som erbjuder heltäckande täckning och främja offentlig-privata partnerskap för att driva innovation är viktiga steg. EU måste också effektivisera sina regelverk för att stödja mekanismer för snabba insatser under kriser, för att säkerställa att jordbrukarna får lämpligt stöd i tid.

De senaste diskussionerna vid jordbruksrådet understryker ett växande erkännande bland EU:s ministrar om behovet av att skydda jordbrukssektorn från eskalerande kriser. Genom att prioritera motståndskraft och hållbarhet kan EU säkerställa en stabil och välmående framtid för sina jordbrukare, vilket stärker jordbrukssektorns avgörande roll i Europas ekonomi och livsmedelssäkerhet.

Även om det i slutändan är en positiv utveckling att förbättra krishanteringsverktygen, måste EU behålla sitt engagemang för öppenhet och innovation. Detta inkluderar att gå bort från felaktiga märkningssystem som Nutri-Score till att lita på att konsumenterna gör välgrundade val och att ge bönderna de resurser de behöver för att frodas. Genom att ta itu med både omedelbara och långsiktiga utmaningar kan EU främja en mer motståndskraftig och hållbar jordbrukssektor, kapabel att stå emot framtida kriser och fortsätta att blomstra i ett allt mer komplext globalt landskap.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend