Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

EU bör upphöra med sin fruktlösa handelskonflikt med Kina, säger Kinas ambassadör till EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kinesisk ambassadör

Annons

HE Wu Hailong, Folkrepubliken Kinas ambassadör i EU, gjorde i dag saken i Financial Times att handel är central för förhållandet mellan Kina och EU:

"Det senaste året har dock handeln mellan Kina och EU gått nedåt, med 3.7 procent 2012 och ytterligare 1.9 procent under första kvartalet i år. Detta är mycket oroande. Den främsta orsaken är den tröga Europeiska ekonomin, där efterfrågan är svag och konkurrenskraften minskar, men EU: s protektionistiska åtgärder mot Kina har också haft en skadlig inverkan på handeln.

Denna månad informerade Europeiska kommissionen medlemsländerna om ett förslag att införa provisoriska antidumpningstullar i genomsnitt 47 procent på fotovoltaiska produkter - kärnkomponenter i solpaneler - importerade från Kina. En vecka senare, den 15 maj, sade kommissionen att den var beredd att inleda en antidumpnings- och antisubsidieundersökning av import av mobil telekommunikationsutrustning från Kina.

Annons

Dessutom har kommissionen avvisat påståenden om att kinesiska exportörer borde ha marknadsekonomisk behandling. När man anför argument för sina dumpningsanklagelser har den valt att jämföra de priser som kinesiska företag tar ut för sina fotovoltaiska produkter i Europa med de de tar ut i Indien, där de är mycket högre än i Kina.

Kommissionens handlingar har sårat dess image som förespråkare för frihandel, drivit upp protektionismens uppkomst och strider mot åtagandet från ledarna för gruppen av 20 ledande industriländer att inte införa protektionistiska åtgärder.

EU: s upprepade försök att väcka handelsfriktioner med Kina är förvånande och förvirrande. Europa har inte övervunnit sin skuldkris och mycket av kontinenten är fortfarande fast i lågkonjunktur. I detta sammanhang är det kontraproduktivt för EU att vidta några protektionistiska åtgärder mot Kina, eftersom dessa inte hjälper till att lösa de svårigheter som Europas industrier står inför eller hindra nedgången i deras produkters konkurrenskraft. I själva verket kan EU bara skada sig själv eftersom dessa åtgärder kan leda till att dess ekonomi tappar ånga och undergräver de kinesiska företagens förtroende för deras affärsförbindelser i Europa.

Pascal Lamy, generaldirektör för Världshandelsorganisationen, noterade nyligen att cirka 40 procent av de länder som exporterar består av importerade insatsvaror. Så protektionism skyddar inte. En stor del av importen och exporten mellan Kina och EU tillhör samma värdekedja. Att begränsa den kinesiska exporten till Europa kommer att skada både EU: s konsumenter och industrier.

Faktum är att många europeiska entreprenörer och experter har uttalat sig mot EU: s åtgärder för att väcka handelsfriktioner. Nyligen skrev mer än 1,500 företag som importerar och installerar solcellsprodukter till Karel De Gucht, EU: s handelskommissionär, och motsätter sig skyddet av ett litet antal producenter på övriga bekostnad. Vissa europeiska studier har varnat för att en begränsning av kinesiska solcellsprodukter kommer att leda till att arbetstillfällen tappar tiotusentals och till och med kan utlösa ett handelskrig.

Nyligen uttryckte några högre tjänstemän från EU: s medlemsländer stöd för en politisk resolution om det fotovoltaiska fallet. De tror att EU kan hitta en långsiktig lösning på några av sina ekonomiska problem genom att stödja expansionen av denna sektor, göra sina produkter mer konkurrenskraftiga för konsumenterna och öka marknadens efterfrågan på solcellsprodukter. Jag tycker att deras förslag är förnuftiga och rimliga.

EU: s ekonomi är fortfarande i dold trumma och står inför betydande nedåtgående tryck och många osäkerheter. Att skapa en öppen handelsmiljö och skicka en positiv signal skulle vara mycket mer fördelaktigt för att öka förtroendet för samarbete och underlätta EU: s ekonomiska återhämtning.

Som viktiga partner har Kina och EU ett ansvar för att främja tillväxten av tvåvägshandel. Kina vill inte se några skador på de bilaterala handelsförbindelserna och hoppas att EU kommer att ta en förnuftig inställning och respektera sitt åtagande att lösa tvister genom dialog och samråd - till yttersta fördel för båda sidor. "

 

 

Colin Stevens

 

Europeiska investeringsbanken

EIB stärker det globala utvecklingsfokuset och stöder 4.8 miljarder euro ny finansiering för energi, transport, COVID -vacciner och affärsinvesteringar

publicerade

on

Styrelsen för Europeiska investeringsbanken (EIB) har godkänt planer på att stärka sitt globala utvecklingsengagemang. Det godkände också 4.8 miljarder euro i ny finansiering för 24 projekt för att stödja klimatåtgärder, COVID -vacciner och ekonomisk motståndskraft, hållbara transporter och utbildning.

”I juni bad ministerrådet EU -banken att öka sitt bidrag till unionens utvecklingsinsatser genom dedikerade strategier, starkare närvaro på plats globalt och bättre samordning med partner i en äkta Team Europe -strategi. Idag svarade vi på rådets uppmaning genom att föreslå inrättandet av en gren av EIB med fokus på utvecklingsfinansiering, och styrelsen godkände detta förslag. Som ett resultat kommer EU -banken att kunna göra ett starkare bidrag till att stärka Europas strategiska autonomi genom att placera fler experter på plats och vara en mer effektiv partner för andra multilaterala och nationella utvecklingsbanker. Och vi kommer att ha en bättre position att driva vår globala ambition när det gäller kampen mot klimatförändringar, säger EIB: s ordförande Werner Hoyer.

Stärka EIB: s utvecklingseffekt

Annons

EIB: s styrelse godkände bankens förslag att inrätta en utvecklingsfilial för att öka effekten av dess verksamhet utanför Europeiska unionen. Den understryker EIB: s svar på uppmaningen till handling som uttrycks i ”rådets slutsatser om den förbättrade europeiska finansiella strukturen för utveckling (2021)” som antogs den 14 juni 2021. Genom sin utvecklingsgren kommer EIB att omorganisera sin verksamhet utanför Europeiska unionen och öka sin närvaro på plats, utveckla mer riktade strategier och tjänster i nära samarbete med partner.

Banken kommer att förstärka representationer utanför EU och skapa ett antal regionala nav, intensifiera komplementariteten och samarbetet med multilaterala utvecklingsbanker, nationella utvecklingsfinansieringsinstitut och lokala partner, i ett Team Europe -tillvägagångssätt. Naven kommer att fokusera på tematiska sektorer, produktkompetenser och tjänster som svarar på behoven i regionen där de ligger. Det första regionala navet, som stärker EIB: s arbete i Östafrika, kommer att ligga i Nairobi.

En ny rådgivande grupp kommer att ge EIB råd om dess verksamhet utanför Europeiska unionen. Det kommer att innehålla

Annons

EU: s utvecklingspolitiska beslutsfattare som nominerats av medlemsstaterna, EU -kommissionen och utrikestjänsten.

2.2 miljarder euro för klimatåtgärder, ren energi och energieffektiva hem

EIB kom överens om ny finansiering för att öka vind- och solenergiproduktionen i Spanien och Portugal, uppgradera nationella energinät i Polen och förbättra energieffektiviteten och sänka uppvärmningsräkningarna i Ungern och Finland.

Riktade finansieringssystem för att påskynda investeringar i småskaliga förnybara energi- och klimatåtgärdsprojekt i Österrike och Polen, samt i Latinamerika och Afrika godkändes också.

647 miljoner euro för distribution av COVID -vaccin, hälsa och utbildning

Byggde på Europeiska investeringsbankens stöd för utveckling av COVID-vaccin och distribution av nya program för att finansiera inköp av COVID-19-vacciner för distribution i Argentina och över Sydasien, inklusive Bangladesh, Bhutan, Nepal, Sri Lanka och Maldiverna.

Styrelsen beslutade att stödja expansionen av långtidsvård för funktionshindrade patienter i Nederländerna, lansering av digital inlärningsteknik i grund- och gymnasieskolor och uppgradering av vetenskaplig forskning i Kroatien kom också överens.

752 miljoner euro för hållbara stads-, regional-, flyg- och sjötransporter

Spårvagnspassagerare i den slovakiska staden Košice och pendlare i de polska städerna Gdansk, Gdynia och Sopot och över Moldavien kommer att dra nytta av nya EIB -stödda investeringar för att modernisera och förbättra transportförbindelserna.

De italienska hamnarna i Genua och Savona kommer att få EIB -finansiering för att uppgradera järnvägstillgången och bättre skydda hamnarna från översvämningar och mer extremt väder genom byggandet av en ny vågbrytare.

EIB gick också med på att finansiera utbyte och uppgradering av flygtrafikledning och navigationsutrustning för att upprätthålla säkerhetsstandarder i det ungerska luftrummet.

500 miljoner euro för investeringar i den privata sektorn och ekonomisk motståndskraft mot covid-19

EIB: s styrelse godkände också nya finansieringsprogram som hanteras av lokala bank- och investeringspartners för att stödja investeringar från företag i Spanien, Polen och Sydostasien som står inför COVID-19-utmaningar.

Bakgrundsinformation

Du har nu möjlighet Europeiska investeringsbanken (EIB) är långfristig utlåning institution inom Europeiska unionen som ägs av dess medlemsstater. Det gör långsiktig finansiering till förfogande för sunda investeringar i syfte att bidra till EU: s politiska mål.

Översikt över projekt godkända av EIB: s styrelse.

Fortsätt läsa

Företag

EU -reporter under attack

publicerade

on

Förra veckan påstod en artikel i publikationen Politico Europe att EU Reporter hade engagerat i ”EU -lobbying utklädd till journalistik” eftersom vår marknadsföringslitteratur säger: ”Använd EU Reporter för att påverka”.

EU-Reporter avvisar fullständigt denna anklagelse om undercover lobbying, som var ett angrepp från Politico Europe på en mindre men framgångsrik rivaliserande publikation och dess utgivare.

Vi fick bara timmar att svara på dessa illa grundade anklagelser, mestadels baserade på en trål genom berättelser som vi har publicerat under de senaste tio åren, för att försvara vårt välförtjänt goda namn.

Annons

För att lugna vår publik har vi frågat den oberoende nyhetsövervakningsorganisationen NewsGuard, för att övervaka vår produktion från och med nu och för att göra dess resultat offentligt tillgängliga.

EU-Reporter tror Politico EUattacken mot oss är ett cyniskt försök att uppnå marknadsdominans och uppmanar våra läsare att se dagens Politico Brussels Playbook, som erbjuder:

”POLITICO Media Solutions ger varumärkena lösningar för att skapa, sammankalla och ansluta till kraftspelare. Vi skapar möjligheter för varumärken att ansluta till vår inflytelserika publik ”

Annons

Ett fall av människor i glashus som kastar sten kanske?

Fortsätt läsa

Fiske

Medelhavet och svarta havet: kommissionen föreslår fiskemöjligheter för 2022

publicerade

on

Kommissionen har antagit en förslag om fiskemöjligheter för 2022 i Medelhavet och Svarta havet. Förslaget främjar en hållbar förvaltning av fiskbestånden i Medelhavet och Svarta havet och uppfyller de politiska åtaganden som gjorts i MedFish4Ever och Sofia-deklarationer. Det återspeglar kommissionens ambition att uppnå hållbart fiske i dessa två havsområden, i linje med det nyligen antagna 2030 Strategi från General Fisheries Commission for the Mediterranean (GFCM).

Kommissionär för miljö, hav och fiske, Virginijus Sinkevičius, sade: ”Hållbar fiskeförvaltning i alla EU: s havsbassänger är vårt engagemang och ansvar. Även om vi har sett en viss förbättring under de senaste åren i Medelhavet och Svarta havet, är vi fortfarande långt ifrån att nå hållbara nivåer och det krävs mer insats för att uppnå detta mål. Vi gör därför idag vårt förslag om fiskfångster i de två havsområdena helt beroende av vetenskaplig rådgivning. ”

I Adriatiska havet implementerar kommissionens förslag GFCM: s fleråriga förvaltningsplan för demersala bestånd och dess mål att nå hållbarhet för dessa bestånd senast 2026 genom en minskning av fiskeansträngningen. Dagens förslag genomför också den fleråriga förvaltningsplanen i västra Medelhavet (MAP) för demersala bestånd i syfte att ytterligare minska fisket, i enlighet med vetenskaplig rådgivning. I Svarta havet innehåller förslaget fångstbegränsningar och kvoter för piggvar och skarpsill. Förslaget kommer att slutföras i ett senare skede, baserat på resultaten från GFCM: s årliga session (2-6 november 2021) och tillgången på vetenskaplig rådgivning. Mer information finns i pressmeddelande.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend