Anslut dig till vårt nätverk!

Företag

EU bör upphöra med sin fruktlösa handelskonflikt med Kina, säger Kinas ambassadör till EU

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kinesisk ambassadör

HAN Wu Hailong, Folkrepubliken Kinas ambassadör till EU, hävdade idag i Financial Times att handel är centralt för relationen mellan Kina och EU:

"Under det senaste året har handeln mellan Kina och EU dock varit på en nedåtgående bana och minskat med 3.7 procent 2012 och ytterligare 1.9 procent under första kvartalet i år. Detta är mycket oroande. Den främsta orsaken är den tröga Europeisk ekonomi, där efterfrågan är svag och konkurrenskraften minskar, men EU:s protektionistiska åtgärder mot Kina har också haft en skadlig inverkan på handeln.

Den här månaden informerade Europeiska kommissionen medlemsstaterna om ett förslag om att införa provisoriska antidumpningstullar på i genomsnitt 47 procent på solcellsprodukter – kärnkomponenter i solpaneler – importerade från Kina. En vecka senare, den 15 maj, sa kommissionen att den var beredd att inleda en antidumpnings- och antisubventionsundersökning av import av mobiltelekommunikationsutrustning från Kina.

Dessutom har kommissionen avvisat påståenden om att kinesiska exportörer bör åtnjuta marknadsekonomisk behandling. När man har argumenterat för sina anklagelser om dumpning har man valt att jämföra priserna som kinesiska företag tar för sina solcellsprodukter i Europa med dem de tar ut i Indien, där de är mycket högre än i Kina.

Annons

Kommissionens agerande har skadat dess image som förespråkare för frihandel, underblåst framväxten av protektionism och står i strid med åtagandet från ledarna för gruppen av 20 ledande industriländer att inte införa protektionistiska åtgärder.

EU:s upprepade försök att väcka handelsfriktioner med Kina är häpnadsväckande och förvirrande. Europa har inte övervunnit sin skuldkris och en stor del av kontinenten är fortfarande fast i lågkonjunktur. I detta sammanhang är det kontraproduktivt för EU att vidta några protektionistiska åtgärder mot Kina, eftersom dessa inte kommer att bidra till att lösa de svårigheter som Europas industrier står inför eller stoppa nedgången i konkurrenskraft för deras produkter. I själva verket kan EU i slutändan bara skada sig själv eftersom dessa åtgärder kan få dess ekonomi att tappa kraft och undergräva kinesiska företags förtroende för deras affärsrelationer i Europa.

Pascal Lamy, generaldirektör för Världshandelsorganisationen, noterade nyligen att cirka 40 procent av ländernas export består av importerade insatsvaror. Så protektionism skyddar inte. En stor del av importen och exporten mellan Kina och EU tillhör samma värdekedja. Att begränsa kinesisk export till Europa kommer att skada både EU:s konsumenter och industrier.

Faktum är att många europeiska entreprenörer och experter har uttalat sig mot EU:s åtgärder för att skapa handelsfriktioner. Nyligen skrev mer än 1,500 XNUMX företag som importerar och installerar solcellsprodukter till Karel De Gucht, EU:s handelskommissionär, och motsatte sig skyddet av ett litet antal producenter på bekostnad av resten. Vissa europeiska studier har varnat för att en begränsning av kinesiska solcellsprodukter kommer att leda till att arbetstillfällen går upp i tiotusentals och till och med kan utlösa ett handelskrig.

Nyligen uttryckte några högre tjänstemän från EU:s medlemsländer stöd för en politisk lösning på solcellsfallet. De tror att EU skulle kunna hitta en långsiktig lösning på några av sina ekonomiska problem genom att stödja expansionen av denna sektor, göra dess produkter mer konkurrenskraftiga för konsumenterna och öka marknadens efterfrågan på solceller. Jag tycker att deras förslag är vettiga och rimliga.

EU:s ekonomi befinner sig fortfarande i en dvala och står inför betydande tryck nedåt och många osäkerheter. Att skapa en öppen handelsmiljö och sända en positiv signal skulle vara mycket mer fördelaktigt för att öka förtroendet för samarbete och underlätta EU:s ekonomiska återhämtning.

Som viktiga partner delar Kina och EU ansvaret för att främja tillväxten av tvåvägshandel. Kina vill inte se någon skada på de bilaterala handelsförbindelserna och hoppas att EU kommer att ta ett förnuftigt tillvägagångssätt och respektera sitt åtagande att lösa tvister genom dialog och samråd – till den ultimata fördelen för båda sidor."

 

 

Colin Stevens

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend