Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Ledamöterna uttrycker allvarlig oro över Rysslands begäran om flygpassageraruppgifter

DELA MED SIG:

publicerade

on

passagerare Ändra storlek

Rysslands krav på att europeiska flygbolag ska lämna över passagerares data är en "mycket oroande fråga" som kan skapa ett prejudikat för andra länder, sa ledamöterna i utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter i en debatt med inrikeskommissionär Cecilia Malmström på måndagskvällen.

 I juli 2012 antog det ryska transportministeriet ett dekret som kräver att europeiska flygbolag överför flygpassagerares data (även känd som Passenger Name Record -PNR-) från och med den 1 juli 2013. Detta gäller även överflygningar. I en kommentar till detta sa Malmström att "denna åtgärd kommer att skapa enorma problem för lufttrafikföretagen" eftersom de enligt EU-lagstiftningen inte är tillåtna att skicka dessa uppgifter till tredjeländer.

 Malmström påpekade behovet av en "långsiktig hållbar lösning" och hon varnade för att kommissionen kommer att "göra kopplingen" mellan den ryska begäran om PNR-uppgifter och den planerade översynen av det nuvarande avtalet om förenklade viseringsförfaranden mellan EU och Ryssland. som trädde i kraft 2007.

 Kommissionären kritiserade också bristen på information från de ryska myndigheterna: "de berättade inte för oss, vi fick reda på det själva", sade hon. Hon sa också till parlamentsledamöterna att Ryssland, på grund av tekniska problem, inte kommer att börja samla in PNR-uppgifter den 1 juli, "men vi behöver garantier för att detta kommer att avbrytas tills vi har all information vi behöver", tillade hon. Ett tekniskt möte mellan kommissionen och ryska tjänstemän kommer att äga rum nästa vecka.

Annons

 PNR - viseringslättnad

 "Detta är en mycket oroande fråga", sade Véronique Mathieu (EPP, FR), som bad att "ta upp visumfrågan som en hävstångseffekt". Hon varnade också för att flygbolagen kommer att få stå för de ekonomiska kostnaderna för denna åtgärd, även när det gäller sysselsättning.

 "Jag är mycket skeptisk till hur detta kommer att passa in i visumförenklade processen", kommenterade Cornelia Ernst (GUE/NGL, DE).

 EU PNR: en lösning?

 "Diskussioner måste baseras på en EU-strategi, snarare än att ge ett slumpmässigt svar på något särskilt fall", påpekade Timothy Kirkhope (ECR, Storbritannien). "Det är synd att vi inte har ett EU-PNR-system", sade Mathieu och hävdade att "om vi kunde agera tillsammans skulle vi kunna förhandla om ett fastare filmmaterial".

 "Jag är mycket kritisk när det kommer till frågan om vi behöver ett EU-PNR-system", betonade Birgit Sippel (S&D, DE). "Jag är emot användningen av PNR-uppgifter utan att ha någon misstanke, det strider mot fördragen och [EU] stadgan [om de grundläggande rättigheterna]", kommenterade Jan Albrecht (Gröna/EFA, DE).

 Vad händer med andra länder?

 "Detta kan skapa ett prejudikat för vilket annat större land som helst att starta sitt eget PNR-system", förklarade Claude Moraes (S&D, Storbritannien).

 TEU ingick PNR-avtal med USA och Australien och ett tredje med Kanada håller på att förhandlas fram. Sophie in' T Veld (ALDE, NL) sa det "Vi har frågat kommissionen gång på gång vad den skulle göra om andra länder knackade på Hon förklarade också att kommissionen tidigare vägrat att inleda PNR-förhandlingar med länder som Qatar.

"Jag tror inte att eftersom vi har PNR-avtal med USA och Australien behöver vi ha ett med Ryssland", förklarade Sarah Ludford (ALDE, Storbritannien).

 Som svar på ledamöternas frågor påpekade kommissionsledamot Malmström att "vi inte planerar att inleda några PNR-förhandlingar för tillfället, men detta måste diskuteras från fall till fall". Hon uteslöt också möjligheten att förhandla fram ett PNR-avtal med Ryssland. "Det är inte på agendan för tillfället", avslutade hon.

Anna van Densky

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend