Anslut dig till vårt nätverk!

Försvar

Prismskandal: ALDE får en debatt med kommissionen

DELA MED SIG:

publicerade

on

prismastorlek

Efter utbrottet av Prism-skandalen i USA som, vilket också antyds av president Obamas senaste deklarationer, kan påverka alla EU-medborgares dataskydd, fick ALDE:s president Guy Verhofstadt idag parlamentets samtycke att hålla en debatt med kommissionen om USA:s internetövervakning av EU-medborgare. Debatten är planerad till i morgon bitti.

Efter utbrottet av Prism-skandalen i USA som, vilket också antyds av president Obamas senaste uttalanden, kan påverka alla EU-medborgares dataskydd, ALDE:s ordförande Guy Verhofstadt fick parlamentets samtycke att hålla en debatt med kommissionen om USA:s internetövervakning av EU-medborgare. Debatten är planerad till i morgon bitti.

"Denna 'Datagate' innebär att all vår e-post och annan elektronisk kommunikation, inklusive sociala medier, även om den bara skickas mellan EU-medborgare, kan avlyssnas och läsas av amerikanska säkerhetstjänster. Detta har uppenbara och mycket allvarliga integritetskonsekvenser för EU-medborgare".

"Vi har alltid varit bestämda när det gäller dataskydd inom EU och när vi förhandlar med tredjeländer, inklusive USA. Det skulle vara oacceptabelt och skulle kräva snabba åtgärder från EU om USA:s nationella säkerhetsbyrå verkligen behandlade europeisk data utan tillstånd ".

"Många europeiska företag är klämda mellan europeisk och amerikansk lag. Bryssel måste se till att europeisk integritetslagstiftning faktiskt skyddar människor och företag. Både EU-kommissionen och EU:s medlemsländer har varit extremt oaktsamma när de gör det", säger Sophie in 't Veld ( D66, Nederländerna) som har förhört Europeiska kommissionen sedan 2009.

"PRISM är ett av många program som ger obegränsad tillgång till Internet och telefonregister. Jag är mycket nöjd med all uppmärksamhet i media; det här borde vara en väckarklocka. Det här är andra gången (efter SWIFT 2006) som vi upptäckte USA har i hemlighet utnyttjat personliga uppgifter om EU-medborgare i åratal. Vi måste klargöra naturen av våra transatlantiska förbindelser. Vänner spionerar inte på varandra, fortsatte hon.

"Internet är en fantastisk uppfinning, men medborgarnas integritet är alltmer under press. Våra personuppgifter måste skyddas väl", avslutade in't Veld.

 Anna van Densky

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend