Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Ex-CIA Milan-chef hölls i Panama på grund av bortförande av präster

DELA MED SIG:

publicerade

on

CIA

En före detta CIA-stationschef som dömts av en italiensk domstol för att ha kidnappat en misstänkt terrormisstänkt har fängslats i Panama, säger italienska tjänstemän. Robert Seldon Lady dömdes till nio års fängelse för sin inblandning i bortförandet av mannen, en egyptisk präst, i Milano 2003.

The cleric, known as Abu Omar, was allegedly flown to Egypt and tortured. Lady was convicted in absentia with 22 other Americans for their role in his “extraordinary rendition”.

Men de italienska myndigheterna har hittills bara begärt internationell arrestering av den tidigare stationschefen i Milano, uppger italienska medier. CIA sa att de inte hade några omedelbara kommentarer om gripandet, medan panamanska tjänstemän hittills har förnekat kännedom om frihetsberövandet.

Panama and Italy do not have an extradition treaty, so it is unclear if Lady will be sent to Italy to serve his prison sentence. Lady was reportedly arrested near Panama’s border with Costa Rica.

According to Italian media reports, an international warrant was sought by the justice minister in Italy’s previous government in December 2012. A prosecutor on Lady’s case said the Interpol warrant reflected Italy’s determination to have him extradited.

The Milan case was the first involving extraordinary rendition, the CIA’s practice of transferring suspects to countries where torture is permitted. The practice has been condemned by human rights groups as a violation of international agreements.

Annons

Hassan Mustafa Osama Nasr, who was considered a terrorism suspect by the US, was abducted on a Milan street in February 2003 and transferred between US military bases in Italy and Germany before being brought to Egypt. Twenty-two CIA agents, including Lady and an air force pilot, were convicted in 2009 of abducting the cleric. Their sentences were upheld last year by Italy’s highest appeals court.

Ytterligare tre amerikaner, inklusive CIA:s stationschef Jeffrey Castelli, dömdes av en appellationsdomstol i februari. Ingen av de 26 dömda har någonsin ställts inför en italiensk domstol, och endast två har haft någon kontakt med sina advokater. Ett antal av namnen på de dömda tros vara alias, rapporterar Associated Press.

Lady skyndade enligt uppgift tillbaka till USA 2007, när domstolsförhandlingar började i Milano för att besluta om de 23 amerikanerna skulle ställas inför rätta. Han sa att han hade motsatt sig förslaget att kidnappa imamen, men blev åsidosatt.

Italien hade tidigare sagt att Lady var den enda av de 23 amerikanerna som kunde utlämnas, med tanke på längden på hans straff.

 

Anna van Densky

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend