Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Israel för att befria palestinska fångar över Kerry-samtalen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Israel

Israel säger att de kommer att släppa ett antal palestinska fångar som en del av en överenskommelse med USA:s utrikesminister John Kerry om att återuppta fredssamtalen. Yuval Steinitz, minister med ansvar för internationella relationer, sa att det skulle involvera "tungviktsfångar i fängelse i årtionden".

Herr Kerry meddelade på fredagen att inledande samtal kommer att hållas i Washington "inom nästa vecka eller så". Den israeliska ministerns kommentarer är de första detaljerna i affären.

Herr Kerry hade avböjt att berätta för reportrar i Amman vad de två sidorna hade kommit överens om och sade att "det bästa sättet att ge dessa förhandlingar en chans är att hålla dem privata". Överenskommelsen kom i slutet av fyra dagar av frenetisk skytteldiplomati, på Mr Kerrys sjätte besök i regionen under de senaste månaderna.

Steinitz berättade för israelisk radio att avtalet höll sig till de principer som premiärminister Benjamin Netanyahu satte upp för att få igång samtalen. Frigivningen av fångar skulle ske i etapper, sade han.

Medan antalet fångar som ska släppas är oklart, sa en palestinsk tjänsteman att diskussionerna tidigare hade fokuserat på frigivningen av 350 fångar under en period av månader, inklusive cirka 100 män som hållits i fängelse sedan före 1993, när Israel och palestinierna undertecknade Oslos fredsavtal. . Enligt den israeliska människorättsgruppen B'Tselem sitter 4,817 XNUMX palestinier i israeliska fängelser.

För sin del hade palestinierna förbundit sig till "seriösa förhandlingar" i minst nio månader, sade Steinitz, som är medlem i premiärministerns Likud-parti.

Annons

 

Anna van Densky

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend