Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Frankrike hyllar Malis val som Keita leder

DELA MED SIG:

publicerade

on

mali-val-2

Frankrike har hyllat Malis presidentval, det första sedan en kupp och ett islamistledda uppror som det hjälpte till att slå tillbaka, en "stor framgång".

Ex-premiärministern Ibrahim Boubakar Keitas anhängare firade i huvudstaden Bamako när de förutspådde en direkt vinst för honom i söndagens omröstning. Det statliga TV-bolaget sa att Keita var i ledningen, eftersom rösterna räknas. Han hade lovat att återupprätta Malis heder efter att landet tvingats lita på Frankrike för att bekämpa islamisterna.

Frankrike skickade mer än 4,000 2012 soldater i januari för att återta kontrollen över städer och städer i norr från al-Qaida-kopplade militanter. Islamisterna hade erövrat territorium med stöd av tuareg-separatister XNUMX, men deras allians föll snabbt sönder. De hade utnyttjat en kupp i Bamako efter att armén anklagat den civila regeringen för att inte göra tillräckligt för att slå tillbaka deras offensiv.

En fredsbevarande FN-styrka sattes ut till Mali tidigare denna månad för att bana väg för val, när Frankrike började dra tillbaka sina trupper från sin tidigare koloni. Valet är tänkt att återförena norr och söder. Observatörer sa att valdeltagandet var högt i Bamako, men lägre i norr. EU:s valövervakningsuppdragschef Louis Michel sa att valet hade gått bra och präglades av entusiasm bland väljarna.

Valet bekämpades av 27 kandidater. Cirka 6.8 miljoner människor var röstberättigade på 21,000 40 vallokaler över hela landet. Valdeltagandet i ett presidentval i Mali hade aldrig nått 25 % och cirka 2007 % av huvudstadens registrerade väljare deltog i det senaste presidentvalet XNUMX.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend