Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

Förseningar vid gränsen till Gibraltar gör att Storbritannien klagar till Spanien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Gibraltar

The UK government has raised “serious concerns” with Spain about delays at the Gibraltar border due to increased vehicle searches over the weekend.

Gibraltar said Spain had created “deliberate” delays of up to six hours for vehicles travelling to and from the British territory since Friday. Foreign Secretary William Hague called the Spanish foreign minister on Sunday. Gibraltar said the delays were “linked” to an artificial reef created to block fishing, but Spain has not commented.

The weekend’s delays were not repeated on Monday morning. The Royal Gibraltar Police tweeted there were no queues to leave Gibraltar and a “normal queue” to enter.Spain disputes UK sovereignty over Gibraltar, a limestone outcrop on the southern tip of the Iberian peninsula, which has been ruled by Britain since 1713. Gibraltar’s Chief Minister Fabian Picardo said Spanish border officers were “just trying to create a delay by pretending to search” vehicles.

There has been tension between Spain and Gibraltar over fishing rights, and Mr Picardo said the reef had been built to “prevent Spanish fishermen fishing in a manner that is contrary to our law”.

Den spanska tidningen ABC rapporterade att den spanska regeringen hade lämnat ett formellt klagomål till britterna angående arbetet och sa att de flera dussin spetsiga betongblocken kunde slita sönder fiskenät, skrämma bort fiskar och orsaka miljöskador.

Under fredagen och lördagen stoppade spanska tulltjänstemän tusentals fordon som försökte lämna Gibraltar till Spanien. På söndagen övergick förseningarna till trafik som försökte ta sig in på brittiskt territorium.

Annons

Det var förseningar på nästan sex timmar för dem som lämnade Gibraltar på lördagen i temperaturer på 30C (86F).

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend