Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

Taiwan fortsätter sina ansträngningar för att övervinna utmaningar från klimatförändringarna

DELA MED SIG:

publicerade

on

Taiwan annonsAv Stephen Shu-hung Shen
Minister för miljöskyddsförvaltningen
Kina (Taiwan)

Att mildra klimatförändringarna – den mest angelägna utmaningen som det internationella samfundet står inför idag – har direkt betydelse för den hållbara utvecklingen av nationer runt om i världen, såväl som mänsklighetens överlevnad. Trots Taiwans unika status i internationell politik har vår regering aktivt deltagit i globala ansträngningar för att minska koldioxidutsläppen och har uppmuntrat våra medborgare att bidra till dessa ansträngningar. Under 2010 lovade vi frivilligt UNFCCC:s sekretariat och det internationella samfundet att vi skulle sätta upp konkreta utsläppsminskningsmål. Det internationella samfundet bör erkänna och notera Taiwans handlingar och inkludera det i det världsomspännande nätverket för ömsesidig hjälp.

Två strategiska komponenter kan urskiljas i våra strävanden att mildra effekterna av klimatförändringar: att begränsa fenomenet och anpassa sig till det. När det gäller att begränsa klimatförändringarna inrättade ROC-regeringen i slutet av 2009 den verkställande Yuan-styrkommittén för energibesparing och koldioxidreduktion, som ansvarar för att formulera en nationell översiktsplan för att minska utsläppen. Det syftar till att aktivt skapa en sund juridisk miljö och grön transportinfrastruktur, såväl som energisystem, samhällen och industrier med låga koldioxidutsläpp. Samtidigt antog Taiwan 2012 nationella riktlinjer för anpassning till klimatförändringar som täcker åtta stora områden – katastrofer, viktig infrastruktur, vattenresurser, markanvändning, kustområden, energiförsörjning, biologisk mångfald och hälsa.

Dessutom fortsätter regeringen att främja antagandet av en lag om minskning av växthusgaser. Detta lagförslag, tillsammans med energiskatteförslaget som för närvarande studeras, energiförvaltningslagen som redan har implementerats och stadgan för utveckling av förnybar energi, utgör den rättsliga ramen för minskningen av växthusgaser i Taiwan.

President Ma Ying-jeou har uttryckligen sagt att "att utveckla en miljö som kännetecknas av låga koldioxidutsläpp och stort beroende av grön energi" är en av de fem pelarna i Taiwans nationella utveckling, för att gradvis omvandla Taiwan till ett "lågt koldioxidutsläpp, grönt". -energiö”. Regeringen har också aggressivt initierat en plan för att bygga ett "koldioxidsnålt och hållbart hemland."

Som en del av denna plan har 52 landsbygdsbyar, tre städer – New Taipei, Taichung och Tainan – och ett län, Yilan, valts ut som modellsamhällen när det gäller koldioxidsnåla och hållbara miljöer, i syfte att uppmuntra människorna. Taiwan att aktivt delta i utvecklingen av ett sådant hemland. Samtidigt främjar regeringen batteribytessystem för elektriska motorcyklar, geografiska informationssystem (GIS) för cykelvägnät och hybridbilar. Man planerar också att ersätta alla traditionella bussar i stadsområden med elbussar under de kommande 10 åren, för att gradvis etablera en koldioxidsnål transportinfrastruktur.

Inför allvarliga utmaningar från klimatförändringarna har Taiwans ansträngningar under de senaste åren för att minska koldioxidutsläppen redan gett konkreta resultat. Från 2008 till 2012 minskade den årliga energiförbrukningen med i genomsnitt 0.1 %, vilket var en betydande förbättring jämfört med perioden 2004-2007, då den växte med i genomsnitt 3.3 %.

Annons

Dessutom minskade koldioxidutsläppen från bränsleförbränning för första gången 2008, och mellan 2008 och 2012 fortsatte dessa utsläpp att minska med i genomsnitt 0.6 % per år, vilket också var mycket bättre än under perioden 2004-2007, då utsläppen ökade med i genomsnitt 2.7 % per år. Om man tittar närmare på 2012, visade Taiwans ekonomi en tillväxt på 1.32 %, men koldioxidutsläppen minskade med 1.90 %, vilket visar att det nu finns ett omvänt samband mellan ekonomisk tillväxt och utsläpp av växthusgaser.

ROC-regeringen har aktivt sökt internationellt stöd för att utöka sitt internationella utrymme och har inlett en pragmatisk och konstruktiv dialog med Kina, vilket har uppnått betydande resultat. 2009 bjöd medlemsländer i FN för första gången in ROC-regeringen att formellt delta i World Health Assembly (WHA) som observatör, och vi har fortsatt att delta varje år sedan dess. I september 2013 blev Taiwan dessutom inbjuden att delta i de 38th Session för Internationella civila luftfartsorganisationens församling som gäst av rådets ordförande.

Vårt deltagande i dessa två organ har stor symbolisk betydelse och har gett oss stor uppmuntran. Vi hoppas att det internationella samfundet kommer att ta hänsyn till dessa prejudikat och låta Taiwan delta i UNFCCC. Detta kommer att göra det möjligt för oss att få stöd från och bidra till det internationella samfundet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend