Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

COP19: Vägen mot att ta itu med den största globala hälsohot

DELA MED SIG:

publicerade

on

724422668Hälso- och sjukvårdsorganisationer från hela världen samlas i Warszawa denna vecka för att betona det akuta behovet av att prioritera skydd och främjande av hälsa inom globala och nationella politiska svar på klimatförändringar.

Smakämnen Globalt klimat- och hälsotoppmöte 2013 kommer att äga rum den 16 november 2013, under UNFCCC:s COP19-möten i Polen, och arrangeras av Global Climate & Health Alliance (GCHA) tillsammans med World Medical Association och med stöd från Världshälsoorganisationen.

Toppmötet kommer att belysa klimatförändringarnas farliga effekter på människors välbefinnande, hälsofördelarna med begränsning och nuvarande ansträngningar för att göra hälsosystemet mer hållbart. Det kommer att bygga en färdplan för det internationella hälsosamfundet att arbeta mot inför 2015 års klimatförhandlingar i Paris.

Forskning visar att klimatförändringar redan bidrar till över 400,000 XNUMX dödsfall varje år. Om det finns en fortsatt brist på politisk vilja, förväntas dessa siffror öka dramatiskt när effekterna av klimatförändringarna förvärras:

  • Befolkningar som riskerar att drabbas av infektionssjukdomar som malaria kan växa till 170 miljoner i Afrika år 2030, medan de som löper risk att drabbas av denguefeber kan öka till över 2 miljarder globalt år 2080.
  • Klimatförändringarna kommer att förvärra effekterna av luftföroreningar i städer som redan är direkt ansvarig för över 1.2 miljoner dödsfall varje år.
  • Effekten av kolkraftutsläpp enbart i Europa bidrar till 18,000 43 förtida dödsfall och fyra miljoner förlorade arbetsdagar – med alla hälsokostnader sammanlagt på nästan XNUMX miljarder euro varje år.
  • År 2080 riskerar över 100 miljoner fler människor varje år att utsättas för kustöversvämningar på grund av förutspådda havsnivåhöjningar.

Människors hälsa är djupt hotad av vår globala misslyckande med att stoppa utsläppsökningen och bromsa klimatförändringarna. GCHA hävdar att strategier för att uppnå snabba och varaktiga utsläppsminskningar och för att skydda hälsan måste implementeras inom en angiven tidsram för att förhindra ytterligare förluster och skador.

Förutom att uppmana regeringar att förbinda sig till ett bindande fördrag vid COP 2015 i Paris, uppmuntrar GCHA också det internationella samfundet att säkerställa att de resulterande politiska, lagstiftningsmässiga och finansiella ramarna återspeglar klimatförändringarnas fulla effekter på hälsan och se till att folkhälsan är skyddas av regeringar runt om i världen.

Bakgrund

Annons

GCHA består av hälsoorganisationer från hela världen och förenas av en gemensam vision för en hållbar framtid. GCHA bildades i Durban 2011 för att hantera klimatförändringar och för att skydda och främja folkhälsan.

Genom att tillhandahålla ledarskap, opinionsbildning, policy och forskning, strävar alliansen efter att säkerställa att hälsoeffekter integreras i globala, nationella och lokala svar på klimatförändringar och att uppmuntra hälsosektorns begränsnings- och anpassningsinsatser.

GCHA-toppmötet kommer att äga rum den 16 november i Warszawa, Polen. För att delta, anmäl dig på www.climateandhealthalliance.org/toppmöte. För mer information om GCHA, vänligen kontakta Nick.Watts@klimatandhealthalliance.org eller samtal +44 7568356513. Du kan hitta ytterligare resurser om klimatförändringar och hälsa här..

GCHA-experter i Warszawa:

World Medical Association
Vivienne Nathanson - medordförande för miljömötet - [e-postskyddad]

Hälsa och miljö Alliance
Genon K. Jensen – verkställande direktör - [e-postskyddad]
Julia Huscher - kol- och hälsoansvarig - [e-postskyddad]
Łukasz Adamkiewicz – kol- och hälsorådgivare (Polen) – [e-postskyddad], +48 792 468 018

Climate & Health Alliance
Dr Liz Hanna – President - [e-postskyddad]

klimat- och hälsorådet
Dr. Robin Stott – medordförande – [e-postskyddad]

Hälso- och sjukvård utan att skada Europa
Grazia Cioci – Policy Director – [e-postskyddad]

"Representanter för hälso- och sjukvården samlas i Warszawa för att kräva att regeringar upphäver detta politiska problem för att komma överens om ett omfattande avtal om klimatförändringar vid COP21 och skydda hälsan hos nuvarande och framtida befolkningar."
Nick Watts - sammankallande, Global Climate and Health Alliance

"GCHA kan hjälpa till att omforma klimatdebatten från en "kostnad för industrin" till en "nytta för hälsan". Alliansen kräver att mer uppmärksamhet ägnas åt de massiva förbättringar för folkhälsan som kan skördas av renare luft i samband med minskade utsläpp av växthusgaser. Det behövs fler investeringar för att involvera medicinska experter och hälsoexperter i att dra nytta av den forskning som finns som kvantifierar fördelarna för lung- och hjärthälsa av att minska utsläppen totalt och av att fasa ut kol i framför allt elproduktion."
Genon K. Jensen - Verkställande direktör, Health and Environment Alliance (Europe)

"Människor runt om i världen påverkas redan negativt av klimatförändringarna, och dessa effekter kommer att förvärras på grund av klimatpåverkat extremt väder och spridning av sjukdomar. Det internationella samfundet måste också inse att dessa effekter undergräver det mänskliga samhällets sociala och ekonomiska grundvalar. Vi uppmanar världens regeringar att arbeta tillsammans för att omvandla den globala koldioxidintensiva ekonomin till en som stöder, inte undergräver, hälsa och välbefinnande.”
Dr. Liz Hanna - President, Climate and Health Alliance (Australien)

"Hälsovårdspersonal har ett tydligt ansvar för att ta itu med klimatförändringsutmaningarna, med tanke på dess alarmerande inverkan på hälsan. När det gäller opinionsbildning, ledarskap, utbildning och kapacitetsuppbyggnad har vi ett budskap: det som är bra för miljön är också bra för hälsan. För en hållbar värld för alla är vi därför övertygade om att hälsokomponenten snarast måste integreras i en djärv miljöpolitik för klimatförändringar.”
Professor Vivienne Nathanson – medordförande för miljökaukus, World Medical Association

"Eftersom oförändrade klimatförändringar kommer att leda till en betydande ökning av sjukdomar och dödsfall måste skyddet av människors hälsa tas på allvar. Genom att integrera hälsa i nationell och global politik kommer hälsosystemen att stärkas och bättre rustade för att tillhandahålla säkra, anpassningsbara och hållbara samhällen."
Grazia Cioci - Policydirektör, Health Care Without Harm Europe

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend