Anslut dig till vårt nätverk!

Framsidan

JFK: Kom ihåg

DELA MED SIG:

publicerade

on

z335Recension av James Drew

Femtio år sedan idag (22 november), klockan 19 CET, den 30th USA:s president, John Fitzgerald Kennedy, dödades i Dallas av lönnmördare som är okända än i dag. Snälla, glöm bara den ensamme beväpnade mannen, Texas School Book Depository, magiska bullet nonsens som Warren Commission skulle ha fått oss att tro.

Oceaner av bläck har spillts för att analysera vem och hur av JFK:s mord (anmärkningsvärda konton inkluderar Ett arv från sten (1970), Star Spangled Contract (1976, fiktion, men baserad på JFK-mordet), och bästsäljaren, På spåret av mördarna (1988), allt av Jim Garrisson), men The Traveling Assassin: Dealey Plaza av författare, redaktör och manusförfattare Paul Morris, samtidigt som det är en av de mest extraordinära böcker du sannolikt kommer att läsa på länge, ställer den mycket mer avgörande frågan – varför?

Vi blir snabbt introducerade till SimRarg, en "resenär" av ännu obestämt ursprung, som befinner sig i ”en kropp...som inte var halvdålig, manlig, medellängd, runt tjugofem, snygg nog, vältränad; han skulle göra". Skickat av "ingenjörerna" till Texas, får han i uppgift ett uppdrag som inte ens han förstår, ett uppdrag som kommer att förändra världen för alltid. 22 november 1963, Dallas, 12.30.

Hur som helst, han måste skaffa en Pa Weathery onside först, och hans slampiga siren av en dotter, och, ja, hans kycklingar också. . . "Du kan sova i ladugården men om du så mycket som lägger ett finger på min dotter eller mina höns, är det din hals jag kommer att vrida." Och det finns bara ett litet problem till; SimRarg är svart. Sannerligen, en främling i ett främmande land.

Det tog mig ett tag att fastställa exakt vilka kulturella knappar Morris garn tryckte på, sedan insåg jag, samtidigt som jag alltid har varit väldigt intresserad av JFK-konspirationsteorier, så är det (omedvetet?) den gamla ATV-sci-fi-serien Safir och stål, starring Joanna Lumley och David McCallum, att detta tycks ta sin utgångspunkt från de flesta, med sina titulära 'tidsdetektiver' från en annan dimension, som inte är helt främmande utan mycket mer än mänskliga, skickade för att skydda tidens struktur.

SimRarg verkar aldrig vara säker på exakt vad han kan eller kanske inte skyddar, men en sak är säker, order är order.

Annons

Det här är fängslande grejer; Stephen King publicerade sin syn på Kennedymordet, 22.11.63, senare samma år (2011) som denna först dök upp, men Morris kom dit först och vad gäller benturr, trovärdig dialog, fascinerande karaktäriseringar och ett skramlande bra garn, lyckades inte King toppa det. Dessutom bestämde sig världens bästsäljande författare (som i själva verket är den här recensentens favoritförfattare, ge eller ta) att acceptera uppfattningen att det var Lee Harvey Oswald som agerade ensam, vilket ärligt talat är lite dumt men, igen, King gillar inte Kubricks version av sin roman. The Shining, så ta reda på.

Tack och lov är Morris bästa prestation med sin första roman den lätthet med vilken han sömlöst blandar häpnadsväckande sci-fi med orubbliga sociala kommentarer, när han kastar en kall blick över rasismen och korruptionen i det tidiga 1960-talets Amerika. Och vad gäller romanens syn på själva "konspirationen", fråga dig själv, hur mycket mer otroligt är det som händer här än vad den amerikanska allmänheten på den tiden ombads tro hände? "Herr. President, du kan inte säga att Dallas inte älskar dig...”

Dessutom avslöjar källor nära den här recensenten att uppföljare är på gång och det kunde verkligen inte vara något annat sätt – vänta bara tills du får reda på vart vår man är på väg härnäst och vem hans nästa mål är. Och varför? Tja, det skulle vara talande...

Det finns kanske en och annan känsla av att Morris har blivit alltför förtjust i att svepa in läsaren i gåtor, och hans kärlek till metaforer sitter kanske lite för djupt, men det här är ändå en häpnadsväckande debut från en författare som vi kan förvänta oss mycket mer av. Kom med det, säger jag.

1453385_10152026874624267_522984928_n

Du kan köpa Den resande lönnmördaren på Kindle här., och medan den nu är på allmän release, finns det också en specialutgåva på 50 exemplar som är stämplade med ett fruktansvärt jubileumsdatum: 22/11/13. Du vet att du vill.

För mer information om John Fitzgerald Kennedys liv och presidentskap, klicka här.

Se bilder av JFK:s mord här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend