Anslut dig till vårt nätverk!

konferenser

WTO:s nionde ministerkonferens (Bali, Indonesien, 3–6 december 2013)

DELA MED SIG:

publicerade

on

9:e WTO OMCVärldshandelsorganisationens (WTO) nionde ministerkonferens (MC9) kommer att hållas på Bali, Indonesien, den 3–6 december.

Huvudfrågor på dagordningen

Arbete pågår för att nå en överenskommelse om en rad frågor som skulle utgöra ett första steg mot avslutandet av Doharundan (Doha Development Agenda – DDA). De tre huvudpelarna i arbetet är:

  1. Handelslättnad: detta skulle vara ett nytt WTO-avtal som skulle förbättra tullförfaranden och insyn i syfte att påskynda den gränsöverskridande rörligheten för varor.
  2. Jordbruk, inklusive livsmedelssäkerhet, exportkonkurrens och andra tullrelaterade frågor (administration av tullkvoter (TRQ));
  3. Utveckling, inklusive flera bestämmelser som är fördelaktiga, särskilt för de minst utvecklade länderna (LDC) inom områden som ursprungsregler, tjänster etc.

En separat del av arbetet är förhandlingarna om en översyn av informationsteknologiavtalet (ITA), där vi hoppas kunna se framsteg.

Konferensen förväntas också godkänna Jemens anslutning till WTO. Jemen blir den 160:e medlemmen i organisationen.

Trade facilitation

Potentiella förmåner

Annons

I de flesta utvecklingsländer är kostnaden för handelsförfaranden upp till 4–5 % av de totala kostnaderna för handelstransaktioner. Detta kan jämföras negativt med kostnaden för nuvarande genomsnittliga tullar på handel med industrivaror i industriländerna på bara 3.8 %. I vissa fall är från 27 till 30 parter och upp till 40 tulldokument inblandade i en enda import- eller exportoperation. Möjliga besparingar till följd av handelslättnad för utvecklingsländer uppgår till cirka 325 miljarder euro per år. Enligt OECD skulle ett ambitiöst handelsförenklingsavtal kunna minska de totala handelskostnaderna med 10 % i avancerade ekonomier och med 13-15.5 % i utvecklingsländer. Även små minskningar av globala handelskostnader har en betydande inverkan på den globala inkomsten.

I vissa utvecklingsregioner är det fortfarande svårare, längre och dyrare att transportera varor över regionen än från regionen till Europa. Situationen är särskilt svår för länder utan land – ta till exempel Tchad, Malawi eller Uganda. Förenklade handel kan resultera i utökade tjänster såsom tulltransiteringslager i infartshamnar: sådana anläggningar har redan visat sig användbara i Västafrika för inlandsstater som Mali, Niger eller Burkina Faso.

Genomförandet av avtalet och av ambitiösa åtgärder för att underlätta handeln i allmänhet skulle medföra ökade totala handelsflöden, både för export och import. högre intäktsuppbörd (på grund av ökad handelsvolym och högre upptäcktsfrekvens av bedrägerier); en snabb återbetalning av initiala kapitalkostnader för modernisering av förfaranden; förbättrad effektivitet hos tullförvaltningarna. Dessutom bidrar rättsstatsprincipen till en stabil affärsmiljö och attraherar utländska direktinvesteringar.

Huvuddragen i handelslättnad

Enligt OECD innebär "handelslättnad" "förenkling och harmonisering av internationella import- och exportförfaranden (t.ex. tullvärde, licensförfaranden, transportformaliteter, betalningar, försäkringar); stöd till tullavdelningar; och tullreformer”.

Handelslättnad innebär att modernisera handels- och tullförfaranden, minska byråkratin, utbilda tulltjänstemän, förbättra tullfaciliteter och teknik för att göra handeln enklare och snabbare. Det innefattar bättre dialog med näringslivet och harmonisering av tullstandarder på regional nivå. Målen för att underlätta handeln är att öka handelsflödena mellan utvecklingsländer och att hjälpa utvecklingsländer att integreras i den internationella ekonomin.

Syftet med avtalet om underlättande av handeln skulle vara att stärka samarbetet på tullområdet, bland annat genom att stödja modern tullteknik och -teknik, och förenklade förfaranden för införsel och frisläppande av varor. genom att implementera internationella verktyg och standarder inom området för tull och handel; och genom att anta automatiserade/online tull- och andra handelsprocedurer. Industrialiserade länder och utvecklingsländer kan dela information, utbyta bästa praxis, skapa och länka samman databaser, anta enskilda administrativa dokument och förenkla överklagandeförfaranden. Alla dessa åtgärder kommer att öka transparensen, effektiviteten, integriteten och ansvarsskyldigheten i verksamheten och säkerställa icke-diskriminering.

Kostnader för handelslättnad

Kostnaderna för infrastruktur och hårdvara skulle begränsas, eftersom fokus inte skulle ligga på att bygga nya anläggningar (hamnar, flygplatser, motorvägar), utan på att bättre utnyttja befintliga. Det skulle mer handla om omarbetning av ledningstekniker och bättre utbildning och villkor för till exempel tullen.

När det gäller stöd för infasning och genomförande av handelslättnadsåtgärder avsatte emellertid EU och dess medlemsstater 2011 tillsammans 163 miljoner euro till stödprogram för handelslättnad, eller 60 % av det globala stödet till handelslättnad. EU är självt världens ledande leverantör av stöd för handelslättnad med 48 % av det totala stödet 2011. Under perioden 2008–2011 har EU och dess medlemsstater gett i genomsnitt 159 miljoner euro i handelslättnadsstöd varje år.

EU skulle vara redo att gå en extra mil för att säkerställa framgången för avtalet om handelslättnad och sträva efter att bibehålla åtminstone sin nuvarande nivå av stöd till handelslättnad under en femårsperiod från och med undertecknandet av avtalet om underlättande av handeln, nämligen 400 miljoner euro under fem år. Att säkerställa efterlevnaden av själva handelsavtalet kommer att innebära begränsade kostnader som sannolikt inte kommer att överstiga 1 miljon euro per land. Totalt sett behövs uppskattningsvis 100 miljoner euro i finansiering för att genomföra de procedurmässiga delarna av avtalet. Även om man tar hänsyn till kostnaderna för utrustning och personal skulle finansieringsbehovet stiga till ungefär 1 miljard euro under fem år.

EU:s stöd svarar mot krav på hjälp från länder som har störst behov för att följa och dra full nytta av avtalet för tillväxt och utveckling. Den kommer i första hand att tillhandahållas genom EU:s regelbundna biståndskanaler, även om EU är redo att ge ett bidrag på upp till 30 miljoner euro till en särskild facilitet för att underlätta internationell handel för de mest brådskande åtgärderna för att anpassa lagstiftning och förfaranden i utvecklingsländerna till det nya avtalet .

EU-stöd kommer att tillhandahållas inom ramen för dess regelbundna handelsrelaterade bistånd till utvecklingsländer. EU arbetar för närvarande med fördelningen av sitt utvecklingsbistånd för perioden 2014-2020, och tiden är därför mogen för utvecklingsländerna att återspegla sina handelsbehov, inklusive för handelslättnad, i sina utvecklingsstrategier och inkludera dem i sina prioriteringar för EU-bistånd för perioden 2014-2020. EU:s bistånd kommer att finansieras dels från EU:s budget, under förutsättning att de nödvändiga rättsliga instrumenten godkänns, och dels från Europeiska utvecklingsfonden (EDF), som för närvarande håller på att ratificeras av medlemsstaterna.

Exempel inom handelslättnad

Höga transaktionskostnader hämmar utvecklingsländernas exportpotential. Till exempel är transportkostnaderna i Östafrika i genomsnitt 80 % högre än i USA och Europa. Det kostar lika mycket att flytta en container från Mombasa till Kampala som det gör från Mombasa till Shanghai. Konkurrens är lika avgörande i lastbilstransporter. Ofta är det inte avståndet, utan konkurrensen på marknaden som avgör priserna. Handlare i inlandsslutna utvecklingsländer kan konfronteras med dålig infrastruktur eller långa avstånd, men högre kostnader beror till stor del på otillräckliga transiteringsförfaranden.

I Tchad tar import av varor 100 dagar, i de bäst presterande EU-länderna behöver en importör fem dagar för att få sina varor. Det är därför handelslättnad är nyckeln till att stärka utvecklingsländernas exportförmåga. Till exempel kan minskade gränsförseningar öka effektiviteten avsevärt: handelsinvesteringsfaciliteten i Lesotho (en "One Stop Shop" som stöds av OECD och EU) behandlar nu ansökningar på 15 minuter snarare än 7 dagar, och exportörer fyller i 2 sidor av formulär istället för 23. Bästa praxis, med en enda gränsstation, visas också i Zambia och Zimbabwe vid gränsen till Chirundu eller vid gränsen mellan Ressano Garcai och Lebombo mellan Sydafrika och Moçambique. Förbättrade tullresultat är också nyckeln: de potentiella fördelarna med reformer för att underlätta handeln är inte begränsade till högre export. Statskassan kan bli en stor vinnare. Den tidigare tullkommissionären i Uganda, Peter Malinga, sa att hans lands reformer för att förbättra tullförvaltningen och minska korruption hjälpte till att öka tullintäkterna med 24%.i

Andra exempel: i Marocko krävdes 18 till 20 dagar 1996 att släppa en container i hamnen i Casablanca. Efter ett antal reformer sjönk detta till bara två timmar i genomsnitt – en ökning av bearbetningskapaciteten motsvarande en mycket betydande utbyggnad av hamnen anläggningar. I Costa Rica sjönk tullklareringen från sex timmar till cirka 12 minuter efter en omfattande översyn av procedurer.

Lantbruk

Jordbruket har alltid varit en hörnsten i denna Doha "utvecklingsrunda". Det finns fyra förslag på bordet på MC9 samt handelsaspekten av bomull som annars är en del av utvecklingspaketet:

Offentlig lagerhållning för livsmedelssäkerhetsändamål

WTO-avtalet om jordbruk behandlar subventioner till jordbrukare (inhemskt stöd) genom att begränsa utgifterna för potentiellt handelssnedvridande åtgärder (kallad Amber Box). Icke- eller minimalt snedvridande åtgärder (Green Box) är undantagna från dessa tak.

Vissa utvecklingsländer har offentliga lagersystem där de köper produkter från jordbrukare till fasta (administrerade – dvs. icke-marknadsmässiga) priser. Detta anses vara marknadsprisstöd inuti Amber Box och det måste tas med i Amber Box locket. Vissa är oroliga för att de kan riskera att bryta sina tak. Förhandlingarna har fokuserat på ett tidsbegränsat (4 år) skydd från att föras till WTO:s tvistlösning (dvs. skydd från panelåtgärder i WTO) för sådana program som köper traditionella basgrödor. Denna lösning (en tillfällig begränsningsklausul) skulle vara villkorad av utökade rapporteringskrav för alla länder som vill använda den, samt garantier för att säkerställa att det inte finns några spridningseffekter av bestånden på världsmarknaderna. Omfattningen av skyddsåtgärderna, klausulens varaktighet och i vilken utsträckning den permanenta lösningen bör diskuteras i ett vidare sammanhang var de svåraste frågorna.

Allmänna tjänster

Ett annat förslag som ligger på bordet på Bali innehåller förslag om att lägga till en lista med program relaterade till jordreformer och trygghet för landsbygdens försörjning till listan över "Allmänna tjänster" som anses vara icke-handelssnedvridande åtgärder för Green Box. Dessa program, som syftar till att främja landsbygdsutveckling och fattigdomsbekämpning, är av särskild relevans för utvecklingsländerna. Listan över allmänna tjänster var redan öppen, så vad som skulle göras här skulle vara att klargöra Green Box-statusen för sådana program.

Tariffkvotsadministration

Enligt de befintliga WTO-avtalen har många länder förhandlat fram medgivanden för att tillåta import av specifika produkter till en lägre importtull än vanligt för specificerade kvantiteter. Dessa kvoter administreras av importerande länder på en mängd olika sätt. Förslaget behandlar denna förvaltning, i syfte att förstärka den befintliga allmänna skyldigheten att göra det möjligt att fylla dessa kvoter med några mer detaljerade regler.

För det första innehåller den ett antal bestämmelser om förfarande- och insynsaspekter. För det andra tillhandahåller den en "underfyllningsmekanism". Om en kvot har en genomgående låg fyllnadsgrad kan ett land bli ombedd av en annan WTO-medlem att ändra förvaltningsmetoden till "först till kvarn" under en provperiod för att se om fyllnadsgraden ökade. Men denna underfyllningsmekanism hade också en klausul om "särskild och differentierad behandling" (S&D) som helt befriar alla utvecklingsländer från den, så den skulle bara gälla utvecklade länder.

Förslaget som nu ligger på bordet på Bali innehåller en överenskommelse om att se över S&D-behandlingen igen efter sex år kopplat till en komplex mekanism som skulle göra det möjligt för enskilda utvecklade länder att förklara att de skulle välja bort underfyllningsmekanismen efter att denna period löpt ut.

Exportkonkurrens

Exportkonkurrens är en annan av hörnstenarna i WTO:s jordbruksförhandlingar. Det täcker särskilt exportsubventioner (betalningar beroende på exportresultat) och "alla exportåtgärder med motsvarande verkan" som inkluderar exportkrediter, exportkreditgarantier och exportkreditförsäkringssystem (där transaktionsrisker i importlandet garanteras av subventioner från den exporterande Land); internationellt livsmedelsbistånd (där detta ges "in natura" snarare än kontant eller där det är kopplat till inköp av givarlandets produkter); och beteendet hos exporterande statliga handelsföretag (STEs – dvs. statligt ägda eller sponsrade monopol, där de har särskilda befogenheter eller deras agerande inkluderar subventionselement).

Vid WTO:s ministerkonferens i Hongkong 2005 fastställde ministrarna ett måldatum för 2013 för avskaffandet av exportsubventioner och införandet av discipliner för de andra elementen, vilket ska uppnås inom ramen för ett övergripande resultat i förhandlingarna om utvecklingsagendan från Doha. Eftersom DDA ännu inte har slutförts har dessa steg inte skett ännu. Det ursprungliga förslaget för Bali handlade om nedskärningar av de tillåtna gränserna för exportsubventionernas värde och en standstill-bestämmelse om volymen, och vissa bestämmelser om den maximala återbetalningstiden för exportkrediter och bestämmelse om S&D-behandling för utvecklingsländer.

Det utkast till text som ligger på bordet för Bali omfattar en politisk ministerdeklaration som bekräftar åtagandet att parallellt avskaffa alla former av exportsubventioner och alla exportåtgärder med motsvarande effekt, uppmuntra reformer i den riktningen och sörja för återhållsamhet i användningen av dem. Den innehåller också bestämmelser om ökad insyn som omfattar alla exportkonkurrensåtgärder i syfte att informera de fortsatta förhandlingarna i ämnet.

Utveckling

Både förhandlingar om handelslättnader och jordbruk riktar sig till stor del mot utvecklingsländer. Ytterligare bestämmelser diskuteras dock, mer specifikt inriktade på utvecklingsländer och i synnerhet de minst utvecklade länderna (LDC).

Utvecklingskapitlet i MC9 innehåller fyra beslut som är direkt riktade mot minst utvecklade länder:

  1. Riktlinjer som ger riktlinjer för kriterierna för förmånsregler för ursprungsregler som är tillämpliga på import från de minst utvecklade länderna och ger vägledning om dokumentkrav och öppenhet. Det är första gången som åtgärder vidtas i denna fråga i WTO sedan ministrarnas uppmaning i Hong-Kong för att säkerställa öppna och enkla regler. EU:s förenklade system med förmånliga ursprungsregler för de minst utvecklade länderna som trädde i kraft 2011 hänvisades till som ett exempel på god praxis vid utarbetandet av detta beslut.
  2. Ett beslut om operationaliseringen av MUL-tjänsters undantag: vid den senaste WTO-ministerkonferensen (MC8) beslutades att tillåta WTO-medlemsländer att ge förmånliga marknadstillträdevillkor till leverantörer av tjänster från MUL – detta beslut ger en färdplan för hur WTO-medlemmar kan göra undantaget operativt till förmån för de minst utvecklade länderna. De minst utvecklade länderna uppmanas särskilt att lämna in en kollektiv begäran för att ge underlag för ytterligare diskussioner.
  3. Ett beslut till stöd för ansträngningar att förbättra den handelsmiljö där bomullsproducerande utvecklingsländer, särskilt de minst utvecklade länderna, verkar och för att säkerställa ett effektivt bistånd till dessa länder. EU och dess medlemsstater är världens största givare till den afrikanska bomullssektorn.
  4. Ett beslut som uppmuntrar WTO-medlemmarna att gå en extra mil för att ge tillträde till marknader utan tullar och kvoter för de minst utvecklade länderna (ett system som redan finns i EU sedan 2001, under systemet med "Allt utom vapen").

Slutligen ligger ett beslut på bordet om förfaranden för att övervaka genomförandet av särskilda bestämmelser för utvecklingsländer i befintliga WTO-avtal (”övervakningsmekanismen för särskild och särbehandling”). Övervakningsmekanismen kommer därför att tillhandahålla ett nytt verktyg för att se över hur den flexibilitet som är tillgänglig för utvecklingsländerna fungerar och bidra till deras integration i det multilaterala handelssystemet.

Framgång på Bali skulle bana väg för framsteg i andra multilaterala förhandlingar och lägga grunden för fortsatta förhandlingar om hela Doha Development Agenda-processen (DDA).

För mer information, klicka här.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend