Anslut dig till vårt nätverk!

Afrika

Sahel-krisen: EU ger 142 miljoner euro i humanitärt bistånd 2014

DELA MED SIG:

publicerade

on

TCD-2012-BB--3386Europeiska kommissionen har idag meddelat att den kommer att ge 142 miljoner euro i humanitära medel till Sahelregionen i Afrika 2014, som återigen lider på grund av en allvarlig mat- och näringskris i år. Dessutom är många människor i Mali i behov av humanitärt bistånd till följd av situationen i norr.

Under 2014 fortsätter antalet allvarliga akuta undernäringar att överstiga nödsituationer i många regioner i Tchad, Niger, Mauretanien, Burkina Faso, Mali, Senegal och Nigeria. Den magra säsongen, de svåra månaderna mellan två skördar när mat och resurser blir knappa, har börjat tidigt för många i Sahel. En och en halv miljon barn löper stor risk att drabbas av allvarlig undernäring i år.

"Närmare tre miljoner sahelbor behöver akut livsmedelsbistånd, inklusive mer än 800,000 XNUMX människor i norra Mali, medan tjugo miljoner människor i regionen lider av osäkerhet om livsmedel. Vi måste agera snabbt om vi ska få livsnödvändig hjälp till de mest utsatta människor som fortsätter sin kamp för att överleva som ett resultat av osäkerhet om livsmedel, naturkatastrofer och konflikter, säger Kristalina Georgieva, kommissionär för internationellt samarbete, humanitärt bistånd och krishantering.

"Vi bör inte heller glömma att många av dessa människor är på flykt efter att ha tvingats från sina hem", sade kommissionären. "När vi hjälper människor att överleva fortsätter vårt fokus på att bygga motståndskraften hos lokalbefolkningen. Det är det enda effektiva och hållbara sättet att avsluta cykeln av nödsituationer i Sahel och att sätta stopp för matosäkerhet och undernäring för miljontals människor Nya medel är nödvändiga för att göra detta möjligt."

EU-finansieringen kommer att ge 57 miljoner euro i nödhjälp till människor som drabbats av den övergripande mat- och näringskrisen i Sahel, 28 miljoner euro för att hjälpa offren för Mali-krisen, 7.5 miljoner euro för livsmedelskrissituationen i Nigeria, där den norra delen av landet upplever mest utmanande situation; 29.5 miljoner euro för Tchad, som befinner sig i en komplex kris med ett ökande antal flyktingar; och 2 miljoner euro för norra Kamerun. Ytterligare 18 miljoner euro planeras i EU:s utvecklingsfinansiering för att ge hjälp och rehabiliteringshjälp för att bygga motståndskraft i norra Mali.

Denna finansiering kommer att prioritera livräddande kostvård för barn och mödrar och ge mathjälp, tillgång till grundläggande hälsotjänster och rent vatten för de mest utsatta människorna. Det kommer också att säkerställa att hundratusentals flyktingar och internflyktingar i västafrikanska länder fortsätter att få livsnödvändigt bistånd.

Bakgrund

Annons

Sedan början av Sahel-krisen 2012 har Europeiska kommissionen mobiliserat 383.4 miljoner euro i nödhjälp för både Sahel- och Mali-krisen. EU:s tidiga och omfattande humanitära svar på livsmedelskrisen och konflikten har bidragit till att garantera tillgång till grundläggande hälso- och näringstjänster, rent vatten, tak över huvudet och mat för några av de mest drabbade och utsatta människorna i regionen.

Sedan början av 2012 har Europeiska kommissionen redan mobiliserat totalt 132 miljoner euro i humanitärt bistånd till Mali. Parallellt med sin nödhjälp främjar EU också en samlad insats med regeringar i regionen och internationella partner för att bygga upp motståndskraften för de mest utsatta människorna i Sahel genom AGIR-alliansen. För detta ändamål tillkännagav Europeiska kommissionen nyligen sin avsikt att mobilisera 1.5 miljarder euro i EU:s utvecklingsmedel från 2014 till 2020 för att hjälpa till att bygga motståndskraft i Sahel.

Mer information

Europeiska kommissionens humanitära bistånd och civilskydd

Kommissionär Georgievas webbplats

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend