Anslut dig till vårt nätverk!

Stöd

EU och UNICEF öka partnerskap för att förbättra barns och mödrars hälsa och rädda fler barn

DELA MED SIG:

publicerade

on

NYHQ2014-0098Europeiska unionen tillkännagav den 4 februari att den har anslagit 320 miljoner euro (431 miljoner USD) genom UNICEF för att förbättra hälsan och näringen för barn och kvinnor i 15 utvecklingsländer och för att påskynda framstegen i att nå millennieutvecklingsmålen.

Finansieringen kommer att fokusera på att ta itu med undernäring och infektionssjukdomar, som är en av grundorsakerna till barnadödlighet. Fleråriga program kommer att fokusera på att förbättra tillgången till rent vatten, sanitet och hygienfaciliteter, såväl som medicinska tjänster av hög kvalitet, hälsovård och adekvat näring.

Beloppet motsvarar en ökning med 350 % av utvecklingsfinansieringen från Europeiska unionen till UNICEF sedan 2008.

“Today’s announcement shows what a difference we can make when we work together, and our partnership with UNICEF will help us reach even more of the people who most need our help,” Development Commissioner Andris Piebalgs told the UNICEF Executive Board in New York. “Much remains to be done before the 2015 deadline for achieving the MDGs and these projects will help us build on the achievements made so far.”

Medan barnadödligheten har minskat från uppskattningsvis 12.6 miljoner 1990 till cirka 6.6 miljoner 2012, dör fortfarande cirka 18,000 4 barn av sjukdomar som kan förebyggas varje dag. Med nuvarande trender kommer världen inte att uppfylla millennieutvecklingsmål 2028 – att minska dödligheten under fem år med två tredjedelar – förrän XNUMX.

Finansieringsavtalen på 320 miljoner euro – undertecknade med 15 UNICEF-landskontor 2013 – är en del av EU:s millenniemålsinitiativ och den tionde Europeiska utvecklingsfonden, som syftar till att påskynda framstegen mot att nå de mest off-track målen. UNICEF och EU kommer i samarbete med partnerländer och civila samhällen att skala upp insatser som minskar barnadödligheten och stärker mödra- och prenatal hälsa.

Enorma otillfredsställda behov i Centralafrikanska republiken

Annons

I styrelsen diskuterade kommissionär Piebalgs och UNICEFs verkställande direktör Anthony Lake också krisen i Centralafrikanska republiken, där Lake tillbringade fyra dagar i januari.

"Barn i Centralafrikanska republiken behöver desperat skydd och stöd. De är under misshandel och dödas i brutalt, meningslöst gemensamt våld, och det finns en nästan total avsaknad av skydd för barn, säger Lake. "För barnens skull, för hela landets skull, måste vi alla snarast skala upp vårt arbete där."

Last week, the EU pledged an additional €25m ($33.7m) to the African Union-led operation in the Central African Republic, (Mission internationale de soutien à la Centrafrique sous conduite africaine, or MISCA) at a Donors’ Conference in Ethiopia. The MISCA support mission is a cornerstone for creating the conditions needed for the provision of humanitarian assistance and the reform of the security sector.

EU har utlovat omkring 200 miljoner euro (269.6 miljoner dollar) sedan krisens början i Centralafrikanska republiken, inklusive stöd för omedelbar hjälp, långsiktiga utvecklingsprojekt, stabiliseringsinsatser och stöd till valprocessen – en tydlig indikation på att EU är fast beslutet att hjälpa folket i Centralafrikanska republiken.

Bakgrund

Alla länder som får medel är baserade i Afrika med undantag för Östtimor. Länderna inkluderar Burundi, Elfenbenskusten, Demokratiska republiken Kongo, Etiopien, Guinea-Bissau, Madagaskar, Mauretanien, Moçambique, Niger, Nigeria, Sierra Leone, Somalia, Zambia och Zimbabwe.

MEMO / 14 / 73: Faktablad om EU – UNICEF SAMARBETE

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend