Anslut dig till vårt nätverk!

Aviation / flygbolag

Luftfart: En ny era för förbindelserna mellan EU och ASEAN

DELA MED SIG:

publicerade

on

euu-logo-asean-01574384_400Luftfartstoppmötet mellan EU och ASEAN, gemensamt anordnat av Europeiska kommissionen och sammanslutningen av sydostasiatiska nationer (ASEAN)1), kommer att äga rum i Singapore den 11-12 februari 2014. Toppmötets mål är att förbättra det politiska, tekniska och industriella samarbetet mellan ASEAN och EU inom flygsektorn.

Kommissionens vice ordförande Siim Kallas, ansvarig för transport, sa: "Asien är en snabbt växande flygmarknad som EU måste engagera sig aktivt i. Med en sammanlagd befolkning på mer än 1.1 miljarder har ASEAN och EU en enorm potential att stärka samarbetet. verksamhet inom flygsektorn och för att generera betydande fördelar för människor på båda sidor. Så det finns mycket att vinna på ett närmare samarbete. Jag är övertygad om att toppmötet kommer att markera början på en ny era i luftfartsförbindelserna mellan EU och ASEAN.

Flygmarknaderna i EU och ASEAN är båda regionalt integrerade, vilket genererar marknadseffektivitet och betydande ekonomiska fördelar för konsumenterna. Toppmötet kommer att erbjuda ett utmärkt tillfälle att utforska potentialen för ett närmare samarbete mellan de två regionerna, inklusive utsikterna till ett "open skies"-avtal.

Toppmötet kommer att öppnas av vicepresident Siim Kallas; Sommad Pholsena, minister för offentliga arbeten och transporter i Laos PDR (ordförande för ASEAN:s transportministrar); Michalis Papadopoulos, biträdande minister för infrastruktur, transport och nätverk, Grekland, som företräder ordförandeskapet för EU:s råd; och Lui Tuck Yew, Singapores transportminister.

Den europeiska delegationen kommer att bestå av nästan 150 representanter från flygbolag, flygplatser, flygindustri, tjänsteleverantörer, nationella regeringar, Europeiska kommissionen och alla viktiga europeiska byråer inom luftfartsområdet.

De viktigaste ämnena som ska tas upp under toppmötet är:

  • Inre luftfartsmarknader – EU och ASEAN:s erfarenheter av att integrera marknader, avlägsna hinder och reglera flygtransporter;
  • marknadsutsikter och affärsmöjligheter på flygmarknaderna ASEAN, EU och ASEAN-EU;
  • luftfartssäkerhet – reglering och potential för samarbete;
  • flygledning och flygplatser – utmaningar och möjligheter, och;
  • Utsikter för ytterligare samarbete mellan EU och ASEAN.

Under sitt besök i Singapore kommer vicepresident Kallas också att ha bilaterala möten med ASEAN och europeiska transportministrar och chefer inom flygtransportsektorn. Vicepresident Kallas kommer också att tala vid Singapore Airshow Aviation Leadership Summit och besöka Singapore Airshow som hålls under samma vecka som EU-ASEAN Aviation Summit.

Annons

Fakta och siffror

Flygtrafiken mellan EU och ASEAN har ökat stadigt under de senaste åren och nästan fördubblats under de senaste 15 åren för att nå mer än 10 miljoner passagerare 2012. Med en sammanlagd befolkning på 1.1 miljarder ökar EU-ASEAN-lufttransportmarknaden strategisk betydelse för båda sidor med en förväntad genomsnittlig tillväxttakt på 5 % per år under de kommande 20 åren.

Hälften av världens trafiktillväxt under de kommande 20 åren kommer att ske till, från eller inom Asien-Stillahavsområdet, som därmed kommer att bli världsledande inom flygtrafik till 2030 och nå en marknadsandel på 38%. ASEAN kommer att stå i centrum för denna utveckling.

ASEAN utvecklar senast 2015 en ASEAN:s inre luftfartsmarknad som kommer att ha många likheter med den inre luftfartsmarknad som EU framgångsrikt har skapat under de senaste två decennierna. Detta erbjuder intressanta nya möjligheter för samarbete mellan EU och ASEAN inom luftfarten.

I sitt meddelande från 2012 om "EU:s externa luftfartspolitik - Att ta itu med framtida utmaningar" föreslog kommissionen att detta i något skede skulle leda till ett omfattande luftfartsavtal mellan EU och ASEAN. Toppmötet kommer att undersöka de potentiella fördelarna med ett sådant avtal.

Mer information

Ytterligare information och program för toppmötet om luftfart mellan EU och ASEAN

Mer information om EU:s internationella luftfartsförbindelser

Följ vicepresident Kallas vidare Twitter

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend