Anslut dig till vårt nätverk!

Energi

Israel och Jordanien undertecknar naturgas affär

DELA MED SIG:

publicerade

on

F131027MS26-635x357Israel och Jordanien har undertecknat ett avtal enligt vilket Israel från 2016 kommer att leverera gas till ett värde av 500 miljoner dollar till Jordanien från Tamars naturgasfält i Medelhavet. 

Leveransen kommer att fortsätta under en 15-årsperiod och enligt Israels TV Channel 2 kan affären utökas till ett enormt partnerskap på 30 miljarder dollar, under vilket Israel skulle bli den största leverantören av Jordaniens gasbehov. Affären förmedlades av USA:s biträdande biträdande minister för energidiplomati vid utrikesdepartementet Amos Hochstein, som har hållit mer än ett dussin möten med jordanska och israeliska affärsmän och politiska ledare under de senaste 18 månaderna.

Enligt avtalet kommer Tamar att leverera 66 miljarder kubikfot till Jordaniens arabiska Potash och dess dotterbolag, Jordan Bromine, vid deras anläggningar nära Döda havet, enligt ett uttalande från Texas-baserade Noble Energy, som äger 36 procent av Tamar. Jordanierna vände sig till Israel eftersom deras leverans av naturgas från Egypten hade stoppats av upprepade terrorattacker mot gasledningen från Egypten. Israel beslutade förra året att exportera 40 % av landets gasfynd till havs.

I mars 2013 började Israel pumpa naturgas från Tamarfyndigheten – upptäckt 2009 och belägen cirka 90 kilometer (56 miles) väster om Haifa – som uppskattningsvis rymmer 8.5 biljoner kubikfot naturgas. Förutom Tamar upptäcktes 2010 en ännu större fyndighet, Leviathan - som har uppskattningsvis 16-18trl kubikfot gas - 130 kilometer (81 miles) väster om Haifa. Det förväntas bli operativt under 2016. Beslutet om gasexport växte fram ur slutsatser som publicerats av Tzemach-kommittén under ledning av tidigare generaldirektören för vatten- och energiministeriet Shaul Tzemach.

Kommittén, som bildades i slutet av 2011, hade uppmanat Israel att behålla de första 450 miljarder kubikmeter för inhemskt bruk och tillåta export av upp till hälften av alla ytterligare mängder som utvinns från de bevisade reserverna. Israel undersöker också möjlig gasexport till Turkiet, sade TV-rapporten på onsdagen, trots de nuvarande ansträngda relationerna mellan Jerusalem och Ankara.

"Denna affär kommer att bana väg för ytterligare exportprojekt som kan förbättra regionalt samarbete samt ge ytterligare försörjning till den inhemska marknaden och ökad försörjningssäkerhet genom utveckling av ytterligare reservoarer och infrastruktur", säger Nobles östra Medelhavsvicepresident Lawson Freeman. Konsortiet som driver Tamar-gasfältet har tidigare skrivit på ett 20-årigt kontrakt för att sälja naturgas för 1.2 miljarder USD till den palestinska myndigheten.

 

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend