Anslut dig till vårt nätverk!

Spot

Yttrande: Ryssland kommer att ta vad det kan

DELA MED SIG:

publicerade

on

ryska-ukraina-senat-adress.siBy Keir Giles, Associate Fellow, International Security and Russia and Eurasia Programme, Chatham House
Ryssland lärde sig av den väpnade konflikten i Georgien 2008 att användning av militärt våld mot grannar snabbt kan uppnå utrikespolitiska mål till låga långsiktiga strategiska kostnader. På Krim 2014 har Ryssland återigen löst ett problem på ett sätt som de flesta i väst fann otänkbart på förhand och obehagligt i efterhand. Men resten av världen har liten inflytande för att avskräcka eller straffa Moskva.

President Obama, premiärminister Cameron och andra västerländska ledare har varnat för "kostnader" för Ryssland till följd av militära åtgärder. Men alternativen för att utdöma straff som är tillräckligt betydande för att tas på allvar av Moskva, samtidigt som de fortfarande är överkomliga för USA och dess allierade, är få. Väst kan skälla ut Ryssland och ställa in toppmöten, men Moskva har inte vid något tillfälle ansett att ord av upprördhet är ett svar som måste tas i beaktande. Och med ett veto mot FN:s säkerhetsråd behöver Ryssland inte vara alltför bekymrat över utsikterna till handling från FN.

Dessutom kan Ryssland, baserat på tidigare resultat, med tillförsikt förvänta sig att alla straff som utdöms kommer att bli kortlivade. 2008 var västvärlden upprörd av upprördhet över Georgien-konflikten. Året därpå deklarerade USA en "återställning", Nato återupptog militära kontakter och business as usual återvände.

rysk konsolidering

Kiev och västvärlden har presenterats för en fullbordat faktum rysk kontroll över Krim. Ryssland gick snabbt och effektivt för att få kontroll över osäkra omständigheter på halvön medan de ukrainska interimistiska myndigheterna var ovilliga eller oförmögna att ta tag i situationen. Därefter har de senaste dagarna sett flera steg i legitimeringsprocessen (ur ett ryskt perspektiv), både av de trupper som redan är utplacerade på Krim och av eventuell framtida förstärkning där eller intervention i andra delar av Ukraina.

This well-rehearsed process began when newly-installed Crimean leader Sergey Aksyonov requested Russian assistance in maintaining order, and President Putin magnanimously approved his request. Approval by the upper house of the Russian parliament for use of troops caused widespread alarm abroad. But this was no more than a democratic rubber stamp for processes already under way – a constitutional nicety put in place in 2009 after it became uncomfortably clear that the invasion of Georgia the previous year was not legal even under Russian law at the time.

Ryska mediers bevakning av utvecklingen i Ukraina belyser den till stor del fiktiva faran för ryska medborgare. Detta är en annan avgörande ingrediens i de ryska förberedelserna för ytterligare åtgärder. Precis som i Georgien 2008 kan skydd av ryska medborgare utomlands användas som en av de främsta förevändningarna för att Ryssland flyttar in trupper.

Ett möjligt nästa steg för att förstärka legitimiteten ur rysk synvinkel är att det ryska marina infanteriet som beslagtagit viktiga platser på Krim snart omplockas som "fredsbevarare". Även detta skulle vara i linje med 2008 års scenario, där enheter från 58:e armén som hade trängt djupt in i Georgien var snabba med att måla den ryska "fredsbevarande styrkorna"-symbolen på sina fordon så snart stridsoperationer var avslutade.

Kan det oberoende Ukraina stå emot?

Ukrainas förmåga till försvar mot Ryssland är begränsad. De senaste försöken att uppdatera den ukrainska militären har inte gjort det till en seriös match för ryska styrkor. Den långsamma reaktionen på händelser från interimsregeringen i Kiev har lett till de nuvarande motsättningarna på Krim mellan effektiva och välutrustade ryska trupper, och isolerade och omgivna ukrainska utposter som har lämnats med tanke på deras lojalitet. Man bör inte glömma att nästan alla högre officerare från de ryska och ukrainska militärerna började sina karriärer tillsammans i den sovjetiska försvarsmakten. Många ukrainska militärer beskriver sig själva som ryska: efter att den nyutnämnde befälhavaren för den ukrainska flottan omedelbart bytte sida till Ryssland, bör fler lojalitetsförändringar förväntas, vilket ifrågasätter i vilken utsträckning något effektivt motstånd kan erbjudas mot ytterligare ryska drag.

Annons

Möjligheterna för ett svar från väst som skulle vara meningsfullt i ryska termer är små, och möjligheten till västerländsk militär intervention för att skydda Ukraina är fortfarande mindre sannolikt. Trots alla Rysslands militära och politiska förberedelser för att flytta in i andra delar av Ukraina, kan Kievs försenade övergång till militär beredskap fortfarande ge ett tillräckligt avskräckande medel. Ryssland har gång på gång visat att det kommer att ta allt det kan i namn av självdeklarerade säkerhetsbehov, till gränserna för sin förmåga och tills det möter meningsfullt motstånd. Den förklarade ukrainska mobiliseringen erbjuder potentialen, om inte vissheten, av detta motstånd, och kommer säkerligen att ge ryska militärplanerare anledning till eftertanke.

2008 visade sig rädslan för att ryska styrkor skulle driva vidare till Tbilisi och ta Georgien som helhet vara ogrundad, och Ryssland löste de upplevda säkerhetsutmaningarna vid sin södra gräns genom att etablera två marionettstater, Sydossetien och Abchazien. Ryska planeringshorisonter är längre än de flesta västländers: det är fullt möjligt att Moskva för tillfället kommer att nöja sig med liknande kontroll över ett "oberoende" Krim. Den planerade folkomröstningen på Krim om ökat självstyre – som fördes fram till den 30 mars av det proryska parlamentet i Simferopol – banar väg för att skapa en teoretiskt oberoende enklav som stöds av Moskva, varefter Ryssland tålmodigt kan vänta på att resten av Ukraina ska falla in i dess händer under tyngden av dess ohanterliga ekonomiska kris.

Efter konflikten i Georgien konsoliderade och legitimerade ett djupt bristfälligt vapenvilaavtal som infördes av den dåvarande franske presidenten Nicolas Sarkozy ryska vinster samtidigt som georgiska styrkor immobiliserades. En rapport från den brittiska försvarsakademin från den tiden noterade att Ryssland således hade "uppmuntrats till allt mer direkta ensidiga åtgärder för att fullfölja sina intressen". Hur väst hanterar den nuvarande krisen kommer att avgöra om ett modigt och ännu mer självständigt Ryssland kommer att avskräckas från framtida äventyr, eller förses med ännu mer uppmuntran.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend