Anslut dig till vårt nätverk!

Spot

Åsikt: Krims folkomröstningsval är inget val alls

DELA MED SIG:

publicerade

on

140227-simferopol-crimea-jsw-822a_2d094fb3240074be9bfd28e0d8000d67By Keir Giles, Associate Fellow, International Security and Russia and Eurasia Programme, Chatham House
Den planerade folkomröstningen om Krims framtida status har allmänt fördömts som olaglig och ogiltig. Men även om det vore legitimt, erbjuder de två val som presenteras för väljare på Krim dem inget alternativ att lämna rysk kontroll.

Folkomröstningen, som för närvarande är planerad till den 16 mars, ber väljarna på Krim att välja mellan att ansluta sig till Ryssland eller att återgå till 1992 års Krimkonstitution samtidigt som de teoretiskt förblir en del av Ukraina. Viss mediarapportering har presenterat det andra alternativet som en återgång till situationen innan ryska trupper tog kontroll över halvön; i själva verket är det allt annat än.

Krims konstitution från 1992 antogs under en febril omgång av decentralisering i omedelbara efterdyningar av slutet av Sovjetunionen, och avskaffades kort därefter. Med ord som de med långa minnen kommer att tycka är skrämmande, hänvisar den till Republiken Krim som en "sovjetstat" och beskriver den som en suverän enhet som bara ger Ukraina sådana befogenheter som den anser lämpliga. Med andra ord skulle återupprättandet av denna konstitution vara ett steg mot fiktivt oberoende under rysk kontroll. Om den antogs skulle händelserna på Krim fortsätta att spegla Rysslands sammandrabbning med Georgien 2008 och upprättandet av de "oberoende" enheterna i Abchazien och Sydossetien.

De medborgare som var nöjda med att Krim förblir en del av Ukraina på samma grund som det har varit de senaste 20 åren har inte en röst i denna folkomröstning. Det finns inget tredje alternativ tillgängligt.

Konsekvenser för Ukraina

De lokala pro-ryska myndigheterna har gjort sina preferenser kända för väljarna, bland annat genom en grov skyltkampanj som presenterar ett enkelt val mellan två Krim: den ena belagd med en rysk flagga, den andra med taggtråd och ett hakkors. Skrämsel av de proryska gängen som beskriver sig själva som "självförsvarsenheter", som kommer att patrullera och potentiellt bemanna vallokaler, kommer sannolikt också att spela en betydande roll för att övertyga invånare på Krim vilken väg de ska rösta. Men i själva verket skulle båda resultaten i denna folkomröstning vara i stort sett acceptabla för Ryssland.

Geografin dikterar att konsolideringen av den ryska kontrollen över Krim, vare sig den är en del av Ryssland eller teoretiskt oberoende, kommer att innebära allvarliga utmaningar för Ukraina i både säkerhetsmässiga och ekonomiska termer. Ukrainas sårbarhet för ytterligare rysk militär intervention kommer att förstärkas. Näset från Krim erbjuder landtillgång till det ukrainska fastlandet som är begränsat och lätt försvarat. Men den storskaliga och kontinuerliga förstärkningen av ryska trupper på Krim, i kombination med obegränsad rörelsefrihet från Svartahavsflottan, gör ukrainska kustområden på andra håll mycket mer sårbara för ryska militära operationer i framtiden.

I själva verket kommer de Mistral-klassade helikopterfartyg som tillhandahålls till Ryssland av Frankrike att vara kraftfulla underlättare för just denna typ av operation. Mitt under Krim-krisen började det första fartyget som byggdes för Ryssland sjöförsök den 6 mars, med dess ryska besättning som redan tränade i Frankrike.

De ytterligare ryska trupperna på Krim förs till stor del in över Kerchsundet, den smala vattenvägen som skiljer östra Krim från södra Ryssland. Kontrollen över detta sund är mycket betydande och har varit föremål för tidigare tvister mellan de två länderna. Men med båda stränderna nu i ryska händer blir Azovska sjön i själva verket en rysk sjö. Med andra ord har Ryssland nu full kontroll över sjöfartstillträde till alla hamnar i östra Ukraina, inklusive den stora hamnen Mariupol. Detta ger Ryssland ännu mer ekonomisk och annan inflytande över förhållandena i landets östra delar, och stöder Rysslands mål att Ukraina ska vara ostyrbart utan ryskt samtycke och samarbete.

Annons

utsikterna

Krims pro-ryska myndigheter har bråttom att driva igenom folkomröstningen. Datumet har redan tidigarelagts två gånger, och ett skämt som för närvarande cirkulerar säger att "det senaste datumet för folkomröstningen har precis tillkännages – det var igår". Detta är en del av den ryska strävan att behålla initiativet, hålla västvärlden på baksidan och ge världen ett fullbordat faktum innan någon betydande reaktion eller avskräckning kan sättas in.

I detta sammanhang är det betryggande att USA och andra västländer avvisar folkomröstningen (även om inte alla västerländska experter). För närvarande mildrar detta farhågorna för att resultatet skulle kunna användas som ett ansiktsräddande motivering för att acceptera rysk kontroll över Krim, och återigen belöna användningen av rysk militärmakt mot en granne.

Men frågan om legitimiteten av Rysslands handlingar, även om den är viktig, har liten effekt på verkligheten av rysk kontroll över Krim. Dessutom kan aktuella farhågor fortfarande lätt överträffas av händelser. Situationen på Krim är fortfarande extremt bräcklig. Tack vare den extrema självdisciplinen och tålamodet hos omringade ukrainska militärer inför rysk militär blockad och upprepade attacker från ryskstödda gäng har inga skott ännu avlossats av de ukrainska väpnade styrkorna. De vet att så snart detta händer kommer ryska vedergällningar att vara omedelbara, överväldigande och brutala.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend