Anslut dig till vårt nätverk!

Barnomsorg

Rapport från syriska flyktingbarn avslöjar rädsla, våld och osäkerhet i värdländerna

DELA MED SIG:

publicerade

on

irakiska_flyktingbarn_damaskus_syrienEn ny rapport, skriven och undersökt av flyktingbarn tre år efter början av Syrienkonflikten, avslöjar att barn belastas av ekonomisk osäkerhet, fysiska och verbala övergrepp och en alltmer osäkra framtid.

I rapporten, med stöd av internationell byrå World Vision, fann barnen att 86 procent av deras kamrater har blivit utsatta för våld i sina nya samhällen.

"Vi flydde från krigets lågor, bara för att finna oss själva omgivna av fara, explosioner, kidnappningar och stölder. Vi kan inte leva fredligt. Vi lever i ständig rädsla för att något ska hända och påverka vårt liv eller skada oss”, skriver barnen Vår osäkra framtid, lanseras idag (12 mars).

Barnen riktar resultaten till "organisationerna och länderna som stödjer vår sak, som är kapabla att göra skillnad" och "varenda person i denna värld", och uppmanar det internationella samfundet att "hjälpa oss och få slut på denna kris".

De ber också de samhällen som är värd för dem "att acceptera oss tills den här krisen är över".

Forskningen genomfördes i Bekaadalen, Libanon och Irbid, Jordanien, under januari och februari. Genom gruppdiskussioner och intervjuer identifierade 140 barn mellan 10 och 17 år sina mest akuta problem och gav rekommendationer för att lösa dem. Resultaten skrevs upp av en liten grupp författare valda bland barnen. Deras ord, förutom översättning från arabiska till engelska, har inte ändrats.

"Vår rädsla växer för varje dag att kriget kommer att rasa vidare, att förstörelsen kommer att intensifieras och att vi kommer att förlora många av våra vänner och släktingar som fortfarande är under eld i Syrien. Det vi fruktar mest är vår osäkra framtid. Vi är rädda att vi aldrig kommer att åka hem.”

Annons

Rapporten hänvisar till barnäktenskap, ekonomisk otrygghet och mobbning som huvudproblem för barn. Den nämner också rasism och sekterism. Författarna säger: "Vi skulle aldrig ha känt till innebörden av dessa ord om det inte vore för denna kris."

De gör dock också klart att de upplever stor generositet från sina nya samhällen.

World Vision presenterar rapporten för regeringar runt om i världen och uppmanar dem att lyssna och agera på de uppmaningar som gjorts.

EU och dess medlemsstater är de största givarna i regionen, tillsammans med humanitärt bistånd och utvecklingsbistånd på totalt 2.6 miljarder euro. Som en del av denna siffra utlovade kommissionen ytterligare 100 miljoner euro av sin budget för humanitärt bistånd i Kuwait.

World Vision Regional Leader för Mellanöstern och Östeuropa Conny Lenneberg sa: "Bakom våldet och politiken gör en generation barn sitt bästa för att växa, lära och utvecklas mitt i den fortsatta osäkerheten. Snart kommer dessa barn att vara vuxna, ansvariga för att återuppbygga landet de älskar. De kommer att fråga oss varför vi inte gjorde mer – det gör de faktiskt redan.”

World Visions EU-representant Marius Wanders sa: "Vi tackar EU och dess medlemsländer för deras stöd till Syriens barn och särskilt kommissionär Georgieva i att outtröttligt "förespråka" Syriens barn som en drivande medlem i kampanjen #NoLostGeneration. Men vi måste alla fortsätta och intensifiera våra ansträngningar, lyssna till syriska barns röster och komma ihåg att vi och Syrien inte har råd att förlora den här generationen.”

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend