Anslut dig till vårt nätverk!

Konflikter

Martin Schulz: "Vi måste vara försiktiga så att vi inte sömnvandrar in i en ständigt eskalerande konflikt"

DELA MED SIG:

publicerade

on

20140320PHT39437_originalKrimkrisen bör behandlas som en väckarklocka för att ompröva EU:s relationer med Ryssland och dess östra grannar, varnade Martin Schulz. Europaparlamentets ordförande talade vid Europeiska rådet i början av ett toppmöte den 20 mars, med fokus på Ukraina. Schulz kallade Krim-krisen "ett massivt hot mot säkerhetssystemet" och tillade: "Folk fruktar utbrottet av ett nytt kallt krig."

Presidenten fördömde Ryssland för att ha använt våld för att annektera en del av en annan stat och sa att det var viktigt att EU talar med en röst: "Det som händer i Ukraina är oacceptabelt och får aldrig upprepas någonstans."

Schulz varnade dock Europa för att "sömngå" in i en ständigt eskalerande konflikt: "Europaparlamentet uppmanar er att tänka på konflikten utifrån dess resultat och att hålla alla kommunikationskanaler med Ryssland öppna."

Det ukrainska folket behöver EU:s stöd, både politiskt och ekonomiskt, betonade Schulz. "Vi måste hjälpa Ukraina att komma på fötter igen ekonomiskt, att övervinna splittringar i sitt samhälle och att skydda sig mot sprickor och radikalisering." Han sa att Europaparlamentet skulle göra allt för att se till att de 3 miljarderna euro från EU:s budget skulle göras tillgängliga så snart som möjligt.
Presidenten välkomnade också den överenskommelse som nåddes med rådet denna vecka om ett system för upplösning och återvinning av bankrutta banker efter tuffa förhandlingar med parlamentet. "En rekonstruktionsmekanism för bankrutta banker är avgörande för framgången för bankunionen", sa han. "Vi kunde inte och skulle inte acceptera en överenskommelse som inte skyddade vanliga européers intressen."

Schulz sa att det var viktigt att skattebetalarna inte längre skulle behöva stå för notan för att rädda banker och att den giftiga kopplingen mellan bankskulder och statsskulder är bruten.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend