Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

EU och Kina för investeringssamtal inför president Xi Jinpings besök i Bryssel

DELA MED SIG:

publicerade

on

20131120-EU-CHINA-SUMMIT-HVR-XI-JMB-P024415000302-465661Inför det första besöket någonsin av en kinesisk president vid de europeiska institutionerna kommer EU och Kina att hålla sin andra omgång av samtal om ett investeringsavtal mellan EU och Kina den 24-25 mars i Bryssel. President Xi Jinpings besök den 31 mars förväntas ge en impuls till förhandlingarna.

Med vederbörlig respekt för målen för hållbar utveckling förväntas det planerade investeringsavtalet öka de bilaterala investeringsflödena genom att öppna upp marknader samt genom att upprätta en rättslig ram för investeringsskydd för att öka rättssäkerheten och förutsägbarheten för långsiktiga investeringsrelationer mellan EU och Kina.

För EU är ett investeringsavtal med Kina ett viktigt inslag för närmare handels- och investeringsband mellan ekonomierna. En av EU:s prioriteringar i förhandlingarna blir att undanröja hinder för EU:s investerare på den kinesiska marknaden. De två dagarnas samtal förväntas fortsätta att göra framsteg när det gäller att klargöra varje sidas inställning till viktiga delar av ett avtal.

"Investeringar är en av nyckelmotorerna i varje ekonomi och är avgörande för att skapa tillväxt och skapa jobb", säger handelskommissionär Karel De Gucht. "Att säkra ett ambitiöst investeringsavtal med Kina kommer att vara ett viktigt steg inte bara för att få bättre marknadstillträde och skydd för investerare, utan för att stärka våra handelsförbindelser med Kina överlag."

Förhandlingarna kommer att hållas mot bakgrund av ekonomiska reformer i Kina som ger marknaderna en avgörande roll. Dessa inkluderar beslutet att ytterligare öppna upp Kinas ekonomi för utländska investerare för att öka innovation och konkurrenskraft genom att ha mer avancerade industrier och tjänster på fastlandet.

Bakgrund

Enighet om att inleda förhandlingar om ett investeringsavtal nåddes vid toppmötet mellan EU och Kina i februari 2012. I oktober förra året antog medlemsländerna de förhandlingsdirektiv som föreslagits av Europeiska kommissionen och den 21 november tillkännagavs inledningen av förhandlingar den 16:e. Toppmöte mellan EU och Kina.

Annons

Kina är EU:s största importkälla och har också blivit en av EU:s snabbast växande exportmarknader. Kina och Europa handlar nu långt över 1 miljard euro per dag.

EU:s import från Kina domineras av industri- och konsumentvaror med den bilaterala handeln med tjänster som bara uppgår till en tiondel av den totala handeln med varor. Av EU:s export till Kina är endast 20 % tjänster.

Investeringsflöden visar på stor outnyttjad potential, särskilt med tanke på storleken på de två respektive ekonomierna. Kina står för bara 2-3 % av de totala europeiska investeringarna utomlands, medan kinesiska investeringar i Europa ökar, men från en ännu lägre bas. Det omfattande investeringsavtalet mellan EU och Kina syftar till att utnyttja denna potential till fördel för båda sidor.

Mer information

Pressmeddelande: EU och Kina inleder investeringssamtal, 20 januari 2014
Om EU:s handels- och investeringsförbindelser med Kina

 

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend