Anslut dig till vårt nätverk!

EU

NSS 2014: Kazakstan som en nyckelspelare

DELA MED SIG:

publicerade

on

article-2587699-1C88EE1D00000578-636_634x405Av Colin Stevens

Vid toppmötet om kärnsäkerhet - NSS 2014 - Kazakstans president Nursultan Nazarbayev uppmanade det internationella samfundet att fortsätta sitt arbete, eftersom mänskligheten bevittnade en "renässans" av kärnkraft, med en årlig ökning av efterfrågan på ytterligare pålitliga energikällor för hållbar utveckling.

"Vi är på väg att upptäcka nya typer av energi, överlägsna i termer av kraft och effektivitet jämfört med atomenergi. Uppgiften är att göra dem säkra och tillgängliga”, sa Nazarbayev.

Men denna process kan leda till ökade risker förknippade med känslig teknik och material, till en ökning av hotet om kärnkrafts terrorism, tillade han. Kazakstan har till fullo realiserat de mål och mål som ställts upp vid tidigare möten och föreslagit ytterligare förbättringar av nationella lagstiftningar världen över för att uppnå en internationell standard inom området kärnsäkerhet.

Enligt presidenten kommer utvecklingen av internationella instrument för att säkerställa säkerheten för kärnmaterial utanför fördraget om icke-spridning av kärnvapen att bidra till att stärka den globala kärnkraftssäkerheten. Fysisk säkerhet vid utveckling och implementering av ny kärnteknologi är en annan angelägen fråga.

Tyvärr inträffade Haag-händelsen under en global säkerhetskris, och anledningen till denna alarmerande tillvägagångssätt är bristen på politisk vilja att stoppa dubbla standarder och selektiv tillämpning av internationell rätt, enligt Nazarbayev.

Han anser att det är av största vikt att kärnkraften fullgör sina skyldigheter noggrant. För tjugo år sedan gav Kazakstan, Vitryssland och Ukraina ett betydande bidrag till att stärka den globala kärnsäkerheten. Kazakstan avskedade frivilligt sin inventering av kärnvapen och gick med i fördraget om icke-spridning av kärnvapen som en icke-kärnvapenstat.

Annons

"Därför måste vi alla med största oro ta vissa politikers oansvariga uttalanden om återkomsten av kärnkraftsstatusen för Ukraina – ett land där det finns fem kärnkraftverk, 15 kärnreaktorer och potential inom missilteknikområdet, sa Nazarbayev. Kazakstan fortsätter att förespråka för att stärka den globala kärnkraftssäkerheten, och pekar mot problematiska områden som allmän och fullständig kärnvapennedrustning och bekämpning av kärnvapenterrorism.

Kazakstan är en mycket aktiv deltagare i nedrustningsprocessen och stängde som stat världens största kärnvapenprovplats i Semipalatinsk och avsade sig sin kärnvapenarsenal. Kampanjen mot terrorism bör dock inte begränsa staters rätt till fredliga kärnkraftsprogram, utbyte av teknik och utrustning, kunskap och erfarenhet. Kazakstan planerar att utveckla en helcykelproduktion av kärnbränsle för kärnkraftverk och bygga kärnkraftverk, tillade Nazarbayev. Landet stöder ytterligare förstärkning av Internationella atomenergiorganets (IAEA) roll och auktoritet, och stödjer skapandet av nya kärnvapenfria zoner, inklusive Mellanöstern.

Kazakstan, tillsammans med USA och Ryssland, eliminerade deponiinfrastruktur. Arbetet med säkerheten i den tidigare kärnvapenprovanläggningen fortsätter. Landets kärnkraftsverksamhet omfattas av Internationella atomenergiorganets (IAEA) säkerhetskontroller.

"Vi stöttade IAEA:s initiativ att etablera en internationell bank för låganrikat uran och att slutföra förhandlingar om dess placering på dess territorium," sade Nazarbayev. För två år sedan inledde han G-Global sökande efter vägar ut ur krisen. Detta format har fått ett snabbt svar, och idag involverar det cirka 190 länder. Avslutningsvis betonade president Nazarbayev behovet av att förstå allt ansvar gentemot det internationella samfundet. USA:s president Barack Obama sa att han mycket uppskattade president Nazarbayevs ledarskap och ansträngningar "för att göra världen till en säkrare plats".

Colin Stevens

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend