Anslut dig till vårt nätverk!

Cypern

Cypern styrgruppen: Kommissionen förbättrar stöd för avvecklingsprocessen

DELA MED SIG:

publicerade

on

modis_cyprus_lrgDen 27 mars ledde Europeiska kommissionens ordförande José Manuel Barroso ett möte i Cyperns styrgrupp i Bryssel. Gruppen bedömde situationen efter återupptagandet av fullfjädrade förlikningsförhandlingar i februari. Gruppen granskade också Europeiska kommissionens stöd till förhandlingsprocessen under FN:s överinseende och hjälp till den turkcypriotiska gemenskapen med att förbereda genomförandet av regelverk efter en förlikning. Gruppen uttryckte fullt stöd till de två parterna för att få processen till ett framgångsrikt slut.

President Barroso sa: "Det mod som de två samhällsledarna visat att återuppta samtalen och den positiva atmosfär som detta har utlöst på ön förstärker min tro på den verkliga möjligheten att lösa Cypernfrågan för gott. Jag förväntar mig att förhandlingarna snabbt kommer att ta itu med sakfrågor och att en slutlig uppgörelse hittas till förmån för alla cyprioter. I denna anda har vi idag diskuterat hur kommissionen bäst kan spela sin roll för att stärka sitt stöd till de förhandlingar som förs i FN:s regi. Vi har också undersökt hur vi kan öka vår hjälp för att göra det turkcypriotiska samfundet bekant med den viktiga uppgiften att genomföra EU:s lagar inför en slutlig lösning. På båda sidor måste vi se till att vår takt matchar framstegen i förlikningsförhandlingarna och att de två parterna är överens.”

Cyperns styrgrupp inrättades av president Barroso i januari 2009 som ett sätt för Europeiska kommissionen att stödja förlikningsförhandlingarna och samordna ståndpunkter om EU-relaterade aspekter av en uppgörelse.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend