Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Europeiska romska toppmötet "bara sött snack"

DELA MED SIG:

publicerade

on

romer1tHIRD Europeiska romska toppmötet, som anordnas av Europeiska kommissionen den 4 april i Bryssel, verkar sannolikt bara vara "sweet talk" som de två föregående toppmötena (2008, 2010), utan något konkret resultat för att få ett slut på romsk apartheid, sa den religiöse statsmannen Rajan Zed i Nevada (USA) idag (31 mars).

Zed, who is president of Universal Society of Hinduism, said: “What could one could expect from a Roma Summit with presenters like Romania President Traian Basescu, who was reportedly found guilty of discriminatory remarks about Roma population by country’s official National Council for Combating Discrimination in February?”

Påståenden om landmärken skulle göras, åtaganden skulle förnyas, färdplaner skulle ritas, nya ramar skulle skapas och handlingsplaner skulle utformas vid detta romska toppmöte den fyra april men utan någon betydande inverkan på apartheidförhållandena som europeiska romer står inför dag efter dag, noterade Rajan Zed.

 

Zed betonade att om Europa "verkligen och helhjärtat" ville ha romers sociala och ekonomiska integration, inkludering och förbättringar i deras dagliga liv på plats; en stor förändring i hjärtat, seriös motivation, effektivt genomförande, ärlig ansvarskänsla och ett fast politiskt engagemang behövdes akut, vilket Europeiska unionen (EU) uppenbarligen saknade.

Zed argued that ‘Decade of Roma Inclusion 2005-2015’ and EC’s framework for national Roma integration strategies in 2011 were launched with much fanfare and with lofty claims, but these and other ambitious plans failed to deliver much concrete results in the areas of Roma employment, housing, education and healthcare; and they continued to be maltreated as before or even more. If somebody had fallacy about their plight, he/she just had to visit one of their encampments and their sufferings were easily visible to the naked eye, Zed added.

Han antydde att romernas alarmerande tillstånd var ett socialt plåga för Europa och resten av världen eftersom de enligt uppgift regelbundet mötte social utestängning, rasism, undermålig utbildning, fientlighet, arbetslöshet, skenande sjukdomar, otillräckliga bostäder, lägre medellivslängd, oro, leva på desperata marginaler, språkbarriärer, stereotyper, misstroende, misstroende, kränkning av mänskliga rättigheter, kränkning av mänskliga rättigheter, diskriminering använda och rasistiska slagord på internet.

Annons

EU och länder i Europa, istället för bara diskussioner som detta toppmöte, bör agera omedelbart för att få slut på århundraden av allvarlig diskriminering och övergrepp mot romer och uppnå deras sociala integration. Det är helt enkelt omoraliskt att låta dessa cirka 15 miljoner invånare i Europa ständigt lida och utsättas för kränkningar av mänskliga rättigheter, tillade Zed.

Zed further said that references to Roma people in Europe reportedly went as far back as ninth century CE. How many more centuries would Roma have to struggle in Europe to prove that they were “real and equal” Europeans like any other, he asked, adding that it was “the moral obligation of Europe to take care of its frequently persecuted Roma community”.

Han tillade dessutom att romernas deltagande och deltagande var otillräckligt vid toppmötet den fyra april.

Omkring 500 representanter, inklusive EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso, vicepresident Viviane Reding, kommissionens generaldirektör för justitiefrågor Francoise Le Bail, olika EU-kommissionärer, Rumäniens president Traian Basescu, Bulgariens vice premiärminister Zinaida Zlatanova, ministrar och statssekreterare från nio medlemsländer, borgmästare och parlamentsledamöter deltar i toppmötet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend